Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on antanut tuomionsa tapauksessa, jossa kaksi keski-ikäistä miestä perusti Viroon "konsultaatiofirman".
Syytteen mukaan 1966 ja 1976 syntyneet miehet olivat perustaneen yhdessä firman Viroon, avanneet firmalle pankkitilin ja hankkineet tiliin kytkeytyvät pankkikortit. Lisäksi vanhempi syytetyistä oli tehnyt toisen yhtiön kanssa palvelusopimuksen, jonka mukaan jokainen firman numeroon soitettu puhelu aiheuttaisi soittajalle noin 40 euron suuruisen puhelinlaskun.
Mies oli ohjannut palvelusopimuksesta saatavat tuotot Viroon perustetun firman tilille. Rahoja ehti kertyä yli 10 600 euroa ja noin 4 500 euroa ehti jäädä tilittämättä.
Syytteen mukaan miehet tehtailivat huijauspuheluita hyväksikäyttämällä lukuisia uhreja. He kävivät useissa paikoissa “lainaamassa puhelinta” ja soittivat kalliiseen palvelunumeroonsa.
Lue myös: Uudenlaiset nettihuijaukset piinaavat Tori.fin käyttäjiä – näin tunnistat vedätyksen: "Se on hyvä hälytysmerkki"
Satoja soittoja
2016 syyskuun ja marraskuun välisenä aikana palvelunumeroon oli soitettu 480 kertaa. Puheluita oli soitettu muun muassa viidesti Prisman palvelupisteestä, kierrätyskeskuksesta, Burger Kingistä, Tokmannilta, Jorvin sairaalan potilastoimistosta ja jäähallin kahviosta.
Huijauksen kohteeksi joutui jopa Espoon Tapiolan kirkko, jonka suntio kertoi paikalle saapuneen miehen “kadottaneen puhelimensa kirkkoon” ja pyysi siksi puhelinta lainaksi. Kirkon liittymästä oli soitettu huijausnumeroon yhdeksän kertaa. Kirkon työntekijälle mies oli väittänyt, että hän joutuu soittamaan useita puheluita, sillä linja oli varattu.
Myöhemmin kirkon puhelimeen oli tullut tekstiviesti, jossa oli ilmoitettu puhelinliittymän palvelunumerosaldon täyttyneen.
Tuomiolauselman mukaan puheluita oli soiteltu etupäässä pääkaupunkiseudulta. Oikeus ei pystynyt ottamaan kantaa siihen, kuka soitot oli tosiallisesti tehnyt.
Lue myös: Epärehellinen ravintolapäällikkö kavalsi työpaikaltaan lähes 100 000 euroa Tampereella – yksi seteli taskussa paljasti vuosien huijauksen
Muisti meni, vastuuta vieriteltiin
Mieskaksikon nuorempaa osapuolta syytettiin rahanpesun lisäksi myös petoksesta. Hän oli myynyt ostajalle parkettia, mutta toimitti perille täysin tilausta vastaamatonta tuotetta.
Kaksikko kiisti kaikki syytteet. Miehet väittivät, että Viron-firma oli perustettu tarjoamaan konsultointia suomalaisyrityksille, jotka halusivat aloittaa yritystoimintaa myös Virossa. Palvelusopimus oli heidän mukaansa perustettu yritysten puhelinkonsultointia varten.
Miehet vierittelivät asiassa vastuuta toisilleen. He vetosivat myös muistamattomuuteensa. Käräjäoikeus katsoi, ettei firman ollut alkujaankaan tarkoitus antaa minkäänlaista konsultaatiota yrityksille.
Lue myös: Henkilökohtainen avustaja kavalsi sokealta ikämieheltä yli 10 000 euroa – nainen törsäsi rahoja kondomeihin, karkkeihin ja kosmetiikkaan
Syyttäjä mokasi
Syyttäjä vaati kummallekin tuomiota rahanpesusta ja toiselle syytetylle rangaistusta myöskin parkettikauppoihin liittyvästä petoksesta. Rahanpesuun syylliseksi katsottiin ainoastaan 1966 syntynyt mies, joka oli tehnyt huijaussoittoihin pohjautuvan palvelusopimuksen ja käyttänyt huijauksilla saatuja rahoja. Hänet tuomittiin 30 päivän ehdolliseen vankeuteen.
Nuorempi mies tuomittiin ainoastaan parkettikauppoihin liittyvästä petoksesta 60 päivän ehdolliseen vankeuteen, mutta syyte rahanpesusta hylättiin.
Kyse oli syyteteknisestä asiasta: käräjäoikeuden mukaan myös nuorempi mies oli ollut mukana rahanpesuun liittyvissä, niin sanotttuina esirikoksina olleissa petosrikoksissa. Syyttäjä ei kuitenkaan häntä sellaisista syyttänyt, joten miestä ei voitu tuomita rahanpesurikoksesta.
Tuomiot eivät ole vielä lainvoimaisia, sillä niistä voi valittaa hovioikeuteen.