Normaalitilanteessa Olivier Marteel olisi nähty tällä viikolla mustassa puvussa, rusetissa ja valkoisissa hanskoissa Sheffieldin Crucible-teatterissa, mutta snookertuomarin asu on vaihtunut sairaanhoitajan suojavarustukseen.
Belgialainen Marteel, 50, on yksi snookerkiertueen kokeneimmista ja arvostetuimmista tuomareista. Lajin vuotuinen kohokohta pitäisi olla paraikaa käynnissä, mutta koronaviruspandemia on lykännyt MM-tapahtumaa ainakin heinäkuulle.
MM-finaalin vuonna 2015 tuominnut Marteel ei ole kuitenkaan jäänyt toimettomaksi. Hän työskentelee sairaanhoitajana belgialaiskaupunki Veurnessa.
Päätyötään hän hoitaa yleensä radiologian osastolla, mutta kun koronapandemia vyöryi päälle, häntä pyydettiin uudenlaiseen rooliin.
– Kun virus alkoi levitä, jokainen sairaala perusti ylimäärisen hätäosaston, jotta koronapotilaille olisi oma osasto. Esimieheni kysyi minulta, voisinko työskennellä koronaosastolla. Minun piti olla Sheffieldissa, joten minulla oli kalenterissa kaksi viikkoa tyhjää, Marteel selvittää World Snookerin verkkosivuilla.
– En epäröinyt hetkeäkään. Olen halunnut tehdä hoitotyötä nuoresta lapsesta lähtien. Opiskelin kolme vuotta ja olen tehnyt sairaanhoitotöitä 28 vuotta. Joten tartuin haasteeseen, vaikka siinä on riskinsä.
LUE MYÖS: Ronnie O'Sullivan antoi syyn snookerinnostuksensa hiipumiselle – hämmästyttävä paljastus huipputurnauksen kulisseista: "Minut on jopa heitetty pihalle"
Marteel työskentelee potilaiden luokittelussa koronaosastolla, joten hän näkee päivittäin ison määrän ihmisiä.
– Olen ensimmäinen henkilö, jonka saapuvat potilaat näkevät. Tehtäväni on arvioida heidät, tarkastaa heidän oireensa ja taustatietonsa. Sitten päätän tarvitsevatko he koronatestiä tai lääkärin vastaanottoa.
Juttu jatkuu kuvan alla.
Uudenlainen tehtävä on aiheuttanut omat haasteensa, mutta Marteel harmittelee varsinkin välinepulaa.
– Meillä on täällä, kuten Englannissakin, vaikeuksia saada tarpeeksi suojavarusteita. Tällä viikolla aloimme käyttää sukellusmaskeja, jotka ostimme urheilukaupasta, sillä meillä ei ole tarpeeksi oikeanlaisia maskeja.
– Pahin juttu on kuumuus, sillä lämpö ei poistu suojapuvun alta. Minulla on usein kahdet hanskat, yhdet koko päivän ajaksi ja toiset hoitaessani potilaita. Päivän päätteeksi käteni ovat kuin purukumia.
Marteelin mukaan myös belgialaiset kunnioittavat hoitohenkilökunnan ponnisteluja taputtamalla heille iltaisin. Marteel on kuitenkin törmännyt työssään myös toiseen ääripäähän, koronaviruksen aiheuttamiin raivonpurkauksiin.
– Yksi mies huusi minulle puhelimessa, kun hänen vaimonsa oli osastolla, mutta testitulos ei ollut vielä valmistunut.
Marteel on ollut tuomarina snookerin maailmankiertueella vuodesta 2006 lähtien ja hän toimii myös nuorempien tuomareiden arvioijana.
– Olen aina sanonut, että tuomarointi on helppo pala verrattuna päätyöhöni. Snooker on totta kai minulle työtä, mutta pidän sitä lomana. Ja se pitää entistä enemmän paikkansa, kun pääsen takaisin turnauksiin. Toivottavasti pian.