Sohvallaan nukkuvaa tuttavaansa kahdesti ampunut mies kertoi valvoneensa neljä vuorokautta putkeen – pakeni "paniikissa" metsään nukkumaan

Oikeus on määrännyt nukkuvaa tuttavaansa lähietäisyydeltä käsiaseella ampuneen miehen mielentilatutkimukseen. Syyttäjä vaatii miehelle rangaistusta murhan yrityksestä.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus katsoi miehen menetelleen syytteessä kuvatulla tavalla, mutta antaa ratkaisunsa asiasta mielentilaselvityksen valmistumisen jälkeen. Rikos tapahtui miehen yksityisasunnossa Vantaalla viime lokakuussa.

Oikeus antoi asiasta maanantaina välituomion.

Mies oli viettänyt asunnolla aikaa tuttaviensa kanssa, poistui asunnosta jonnekin ja palasi takaisin käsiaseen kanssa. Hän osoitteli tuttaviaan revolverityyppisellä aseella ja ampui lähietäisyydeltä sohvalla nukkunutta tuttavaansa rintaan.

Kun uhri yritti nousta ylös sohvalta, mies ampui häntä käsivarteen ja yritti myös ampua päähän. Päähän kohdistettu laukaus ei onnistunut, sillä ase ei lauennut.

Ampumahaavoja saanut mies loukkaantui vakavasti.

Oikeudessa ampuja sanoi, ettei ampunut tahallaan nukkujaa kohti, eikä hänen tarkoituksensa ollut tappaa häntä. Ampuja väitti, että ammutut laukaukset olivat johtuneet pelästymisestä ja aseen varomattomasta käsittelystä.

Todistajien mukaan käyttäytyi oudosti

Ampuja kertoi, että tuttavat olivat tulleet hänen asuntoonsa vasten hänen tahtoaan. Hänen käsityksensä mukaan vieraiden aikeena oli pahoinpidellä hänet ja varastaa hänen omaisuuttaan.

Mies kertoi, että hänen jalkansa oli uhattu katkoa, ellei hän hakisi rahaa asunnossaan oleville tuttavilleen. Lisäksi häntä oli uhattu kuristamisella. Tästä syystä hän haki aseen ja pyrki saamaan asunnossa olleet tuttavansa poistumaan aseella uhkailemalla.

Mies väitti toimineensa pelko- ja kiihtymystilan vallassa, eikä tekoon ollut liittynyt ennalta tehtyä suunnitelmaa.

Muiden asunnossa olevien henkilöiden mukaan tämä ei pitänyt paikkansa. Iltaa oli vietetty sovussa ja yhtäkkiä asunnon haltija oli vain poistunut paikalta sanomatta mitään.

Yksi todistajista kertoi, että mies oli käyttäytynyt vainoharhaisesti. Toinen todistaja kertoi, että oli ollut huolissaan ystävästään, koska tällä oli ollut viikon ajan "ihan hullua menoa".

Uhri kertoi heränneensä siihen, että häntä ammutaan. Toinen paikalla ollut mies hyppäsi parvekkeelta alas karkuun, ja ampumavammoja saanut uhri pakeni rappukäytävään hakemaan naapureilta apua.

Meni metsään nukkumaan

Ampuja itse kertoi olleensa sekaisin huumeista, lisäksi hän ei ollut nukkunut lainkaan tapahtumia edeltävään neljään vuorokauteen. Ampumisen jälkeen hän oli heittänyt aseen käsistään ja paennut ulos.

Hän kertoi menneensä metsään ja nukkuneensa siellä. Mies kertoi, että hänellä oli ollut pelkotiloja ja hän oli ollut paniikissa. 

Hän pyysi päästä mielentilatutkimukseen, johon oikeus myös määräsi hänet.

Lue myös:

    Uusimmat