Into uudesta huonekalusta muuttuu nopeasti ahdistukseksi, kun vanha sohva olla tönöttää eteisessä. Sohvasta voi hankkiutua eroon monella tavalla – huonoin niistä on jättää se kadulle.
Kun yksi hylkää likaisen, haisevan sohvansa ulos, katsoo usein seuraavakin oikeudekseen jättää oman huonekalunsa muiden vaivaksi.
MTV Uutisten lukija lähetti kuvia Helsingin Mellunmäestä, jonne on muodostunut jo pienimuotoinen sohvien hautausmaa.
– Pallaksentien varteen on tuotu neljä sohvaa. --- K-Supermarket Masi on syksystä asti ollut remontissa. Tämä saattaa vaikuttaa siihen että jotkut tuovat sohvia kadun varteen, hän kirjoittaa.
Kierrätyskeskuksessa tunnetaan luvattomat kaatopaikat liiankin hyvin.
– Aina aika ajoin ja paikka paikoin niitä syntyy eri puolille, kun joku jättää yhden huonekalun ja muut jatkavat. Tällaisia luvattomia kaatopaikkoja nousee usein roska-astioiden lähelle yleisille kierrätyspisteille, jotka on tarkoitettu pahvin, lasin ja metallin keräämiseen – ei todellakaan huonekaluille ja sohville, kertoo ympäristökasvatattaja ja ympäristöneuvojien esimies Elena Saarikallio Kierrätyskeskuksesta.
Tällaisten jätepisteiden poistaminen jää usein kaupungin päänvaivaksi – eli siivousmaksu menee kansalaisten verorahoista.
Saarikallio arvelee, että rikkinäisen sohvan asianmukainen hävitys on monelle hankalaa sen vuoksi, että sen vieminen kaatopaikalle maksaa. Lisäksi sen kuljettaminen kotoa voi olla vaikeaa tai tuoda lisäkustannuksia.
Keskustelupalstat ovat pullollaan sohviin liittyviä kysymyksiä. Yhtäkkiä herätään siihen, että olohuoneen lepopaikka on muuttunut ongelmajätteeksi. Usein näin käy muuton tai uuden sohvan ostamisen yhteydessä.
"Ostetaan meille "uusi" sohva tuttavilta ja vanhaa tuskin kukaan huolii nii joutaa varmaan kaatopaikalle.. Eikä meillä oo sellasta vehettä millä sen sais kokonaisena kuskattua jonnekki"*
"Mikä paikka ottaa vastaan tai mieluiten hakee vanhoja sohvia? Sohva ei ole kaunis eikä mitenkään hyvä, mutta ehjä ja vielä käyttökelpoinen. Vai menisikö huutonetissä? Entä rikkinäinen? Eikai kaikki ihmiset voi kaatiksellekkaan viedä vanhoja risoja sohviaan"*
Hyväkuntoista sohvaa kannattaa yrittää tietysti myydä tai lahjoittaa eteenpäin, mutta huonekalua on syytä katsoa myös kriittisin silmin.
– Jäte on jätettä kaikille. Jos sohva on oikeasti huonossa kunnossa - likainen, haiseva tai rikki - ei sitä kannata tarjota kierrätyskeskuksiinkaan. Risa sohva vaatii verhoilua, hyvää kangasta ja ompelutaitoa, se ei ole mikään helpoin tuunattava. Harvemmin sitä törmää blogeihinkaan, jossa tuunataan vanhoja sohvia, Saarikallio kertoo.
Kierrätyskeskus ottaa myyntiin ja monessa paikassa jopa hakee myyntikelpoisia sohvia. Sohvan kunnon arviointiin Saarikallio antaa saman vinkin, jota he itse käyttävät tavaroita arvioidessaan.
– Jos voisi itse kuvitella vielä käyttävänsä tai ostavansa esineen tai huonekalun, voi sen laittaa kiertoon seuraavalle. Rojua ei kukaan halua.
Esimerkiksi pääkaupunkiseudulla lähimmän Sortti-lajitteluaseman sekä hintatiedot löydät täältä.
Millaisia luvattomia kaatopaikkoja omalla paikkakunnallasi on? Onko lenkkipolkusi varrella hylättyjä huonekaluja tai muuta rojua? Lähetä kuva osoitteeseen kuvat@mtv.fi
*Kursiivilla merkityt kohdat on esimerkeiksi lainattuja suoria sitaatteja Suomi24- ja Kaksplus-keskustelupalstoilta.