Roskalavalta voi löytää kotiinsa vaikka Aallon ja Tapiovaaran huonekaluja. Mutta kenelle lavojen arvotavarat kuuluvat?
Roskalavoilla kiertämisestä on tullut ainakin kaupunkilaisille suosittu harrastus. Roskalava Helsinki-ryhmään kuuluu Facebookissa jo yli 20 tuhatta kaupunkilaista, ja ryhmiä on myös monessa muussa kaupungissa kuten Jyväskylässä ja Turussa.
Roskalavat ilmestyvät katukuvaan keväisin, kun suurissa taloyhtiöissä käynnistyvät talkoot ja remontit. Niiden yhteydessä yhtiöt tuovat pihalle lavoja, joille asukkaat voivat heittää tarpeettomaksi jäänyttä tavaraa.
Tällä viikolla Kansallisooppera heitti roskalavalle tuolit, jotka oli suunnitellut Yrjö Kukkapuro. Viime vuonna verohallinto heitti roskalavalle Alvar Aallon suunnittelemia tuoleja.
Olisiko tässä markkinarako?
Kotonani on useita Alvar Aallon ja Ilmari Tapiovaaran suunnittelemia huonekaluja, jotka on hankittu ilmaiseksi roskalavalta. Tällaisia löytöjä lavoilla tulee vastaan harvoin, mutta pikkuviallisia, täyspuisia huonekaluja lavoilla näkee useinkin. Senkit, jakkarat ja lipastot olisivat pienellä vaivalla käyttöön kunnostettavissa.
Kierrätyskeskus ei lähtökohtaisesti vastaanota viallisia huonekaluja. Olisiko tässä markkinarako käsistään kätevälle ihmiselle, joka osaisi kunnostaa huonekalut myyntikuntoon?
Lavatavaran jälleenmyyntiä todennäköisesti tehdään jo. Parin viikon sisällä olen käynyt kahdella lavalla, jonne parkkeerasi pian miesporukka. He alkoivat järjestelmällisesti siirtää tavaraa lavalta autonsa takakonttiin.
Hyvä, jos tavarat päätyvät tavalla tai toisella käyttöön.
Elisa Tikkanen
Moni lavojen kiertelijä etsii juuri tällaisia löytöjä, mutta saako lavan tavaroihin kajota? Omistaako joku taloyhtiön roskalavalla olevan tavaran?
– Lähtökohta on se, että roskalavalle heitetty tavara on roskaa, hylättyä jätettä. Mikäli lava sijaitsee kaupungin julkisella alueella, sieltä voi hakea tavaraa kuka tahansa. Suljetulle sisäpihalle ei ole pääsyä eli sinne ei kannata luvatta mennä, sanoo Kiinteistöliiton lakimies Maria Kulomäki.
Roskalavan tuonti ja poiskuljetus maksaa taloyhtiölle.
– Tässä mielessä olen taloyhtiön osakkaana ollut tyytyväinenkin, jos joku on hakenut lavalle hylätyn, painavan huonekalun, lakimies Kulomäki sanoo.
-Taloyhtiöiden voisi olla järkevää miettiä myös muita tapoja kierrättää käyttökelpoista tavaraa esimerkiksi putkiremonttien yhteydessä.
Vain ehjä kelpaa kierrätyskeskukseen
Pääkaupunkiseudulla kierrätyskeskus vastaanottaa ehjää ja hyväkuntoista tavaraa. Kunnostettavia huonekaluja kierrätyskeskus ei ota vastaan.
– Tällainen toiminta aiheuttaisi paljon kuljetus-, kunnostus- ja varastokuluja, sanoo pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksen viestintäpäällikkö Päivi Suihkonen.
Kierrätyskeskuksellakaan ei esimerkiksi olisi ollut tilaa varastoida Kansallisoopperasta poisheitettyjä, Kukkapuron suunnittelemia tuoleja.
Kierrätyskeskuksella on ilmainen noutopalvelu, mutta se kuljettaa vain myytäväksi kelpaavia tuotteita. Esimerkiksi yli viiden vuoden ikäisiä sähkölaitteita kierrätyskeskus ei nouda.
Myytäväksi kelpaamattomat tuotteet täytyy kuljettaa itse Sortti-asemille.