Ulkoministeri Timo Soini (ps.) on käynyt tänään vartin mittaisen puhelinkeskustelun Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoglun kanssa.
Keskustelu koski Turkin vallankaappausyrityksen jälkeisiä toimia ja pakolaissopimusta.
– Hän sanoi, että Turkin vallankaappausyritys oli hyvin vakava ja vaarallinen. Hän sanoi hyökkäyksen olleen hallintoa ja demokratiaa vastaan. Hän oli kanssani yhtä mieltä siitä, että oikeusvaltiokäytännöt ja lehdistönvapaus ovat tärkeitä, mutta painotti, että syylliset on saatava kiinni, Soini kommentoi STT:lle keskiviikkoiltana.
Ihmisoikeusjärjestö Amnesty on kertonut, että Turkki on kiduttanut vallankaappausyrityksestä epäiltyjä sotilaita.
Soini kertoi painottaneensa puhelussa, että ihmisoikeuksista on pidettävä kiinni myös pidätystilanteissa ja että kidutus täytyy poissulkea.
Soinin mukaan Cavusoglu ilmaisi, että Turkilla on nollatoleranssi kidutukseen.
– Hän ilmaisi tyrmistyksen siitä, että Eurooppa ja EU ovat hänen mielestään hieman kitsaasti tuominneet vallankaappausyrityksen. Jos vanha hallinto olisi joutunut pois vallasta, kukaan ei tiedä, mitä heille olisi käynyt ja mitkä heidän ihmisoikeutensa olisivat silloin olleet.
Ulkoministerit keskustelivat myös Turkin sananvapaustilanteesta. Turkissa on pidätetty useita toimittajia vallankaappausyrityksen jälkeen.
– Hän oli kanssani samaa mieltä siitä, että vallankaappausyrityksen jälkimainingeissa tähän on syytä kiinnittää huomiota. Perusvapauksien pitäisi vahvistaa yhteiskuntaa, ei hajottaa sitä, Soini sanoi.
Ruotsi ei palauta epäiltyjä
Ruotsin maahanmuuttovirasto kertoi keskiviikkona, ettei se aio palauttaa mahdollisesti vallankaappausyritykseen kytköksissä olevia henkilöitä tai opposition edustajia Turkkiin maan tilanteen takia.
Soinin mukaan ulkoministerit eivät keskustelleet, miten Suomi toimisi, jos Suomesta löytyisi Turkin hallinnon mielestä vallankaappaukseen kytkeytyneitä henkilöitä.
Soinista Turkin kanssa on tärkeää ylläpitää dialogia, sillä sen avulla saadaan parempia tuloksia kuin "ovia paiskomalla".
– Tosiasia on se, että demokraattinen ja vakaa Turkki on Euroopan ja sen alueen etu, Soini sanoi.
"Pakolaissopimusta täytyy noudattaa"
Turkki ja EU solmivat keväällä pakolaissopimuksen, jossa Turkki lupasi rajata pakolaisten pääsyä Eurooppaan. Vastineena EU lupasi vauhdittaa Turkin EU-jäsenyysneuvotteluja ja turkkilaisten viisumivapautta.
Cavusoglu totesi maanantaina saksalaislehdelle, että jos EU ei myönnä Turkille viisumivapautta tulevina kuukausina, Turkki luopuu pakolaissopimuksesta.
– Hän (Cavusoglu) sanoi, että pakolaissopimusta täytyy noudattaa molemmin puolin, jotta se toimii. Viisumivapauden aikatauluihin emme keskustelussa menneet, Soini sanoi.
Soinin mukaan pakolaissopimus on Suomelle tärkeä ja Suomen kohdalla toiminut.