Turkin vallankaappausyritys voi vaikeuttaa EU:n pakolaissopimuksia

11:38img
Julkaistu 19.07.2016 08:43

MTV UUTISET

Europarlamentaarikot Nils Torvalds (r.) ja Henna Virkkunen (kok.) toteavat, että Turkin vallankaappausyritys vaikeuttaa moninkertaisesti EU:n ja Turkin yhteistyötä pakolaiskriisin hoidossa.

– Vallankaappausyrityksen jälkeen tässä ei ole hirveästi rakennuspuita ja sen takia myös pakolaissopimukset ovat katkolla. Olemme aika ongelmallisen tilanteen edessä, näkee Torvalds.

Molemmat europarlamentaarikot arvelevat Huomenta Suomessa, että Turkki ei enää välttämättä edes halua olla EU:n jäsen.

– Viime vuosina tilanne on kääntynyt siihen, että Turkki ei enää haluakaan EU:hun. Sen katse on jo kääntynyt muualle. Kyllä EU:n kannalta on kuitenkin tärkeää, että Turkin kanssa pyritään tekemään yhteistyötä. Yhteistyöhön on pyritty etenkin maahanmuuttoon liittyvissä kysymyksissä, Virkkunen sanoo.

– Jo keväällä kävi sellaisia huhuja, että Erdogan ei halua EU:n jäseneksi. Erdogan haluaa, että EU joutuu sanomaan, ettei jäsenyys käy. Ehkä se vain on niin, että se jäsenyys oikeasti meni jo, pohtii Torvalds.

Viisumivapausneuvottelutkin jäässä

Virkkunen muistuttaa, että EU totesi jo kesäkuussa, että Turkki ei täytä EU:n vaatimia edellytyksiä, jotta esimerkiksi viisumivapaus olisi edennyt.  Torvalds sanoo, että viisumivapaus oli todellinen houkutin Turkille.

Turkki uhkasi tuolloin, että se sanoutuu irti EU:n ja Turkin välisestä pakolaissopimuksesta. Virkkunen ymmärtää uhkauksen, mutta näkee, että EU ei voi luottaa Turkkiin asiassa muutenkaan.

– Kyllä EU:n pitää itse huolehtia omista ulkorajoistaan, eli ei voida ajatella, että Turkki hoitaa sen meidän puolesta.

– Turkista on haluttu pitää kiinni siinä mielessä, että sen avulla on haluttu vakauttaa tilannetta lähialueilla, mutta tilanne on nyt muuttunut sen osalta haastavaksi, koska Turkin omakin tilanne on sekasortoinen.

Torvalds epäilee vallankaappausyritystä

Turkissa on pidätetty yli 7500 ihmistä perjantaisen epäonnistuneen vallankaappausyrityksen jälkeen. Pidätettyjen joukossa on muun muassa sotilaita, tuomareita ja syyttäjiä. Lisäksi 9000 viranomaista on saanut potkut ja 2700 tuomaria erotettu virasta. Europarlamentaarikko Nils Torvalds ei usko sattumaan.

– Kaikki spekulaatiot lähtevät siitä, että vallankaappausyritys ei ollut ihan niin sanotusti puhdas.

– Listat oli valmiiksi kirjoitettu tuomareista, sotilaista ja poliiseista, jotka eivät kelpaa hallinnolle, niin se viittaa kyllä siihen, että jotain muutakin on tekeillä. Jos joku ammattisotilas suorittaa niin lapsellisen, niin huonosti valmistellun vallankaappauksen, niin ei ole paljon ammattitaitoa. Turkissa sotilasvallankaappauksilla on pitkä historia ja varmasti joku ohjekirja on tallessa, eikä sitä ole noudatettu.

Tuoreimmat aiheesta

Turkin vallankaappausyritys