Soini ja enemmistö ps-edustajista lähtivät – puolue halkesi kahtia

Jussi Halla-aho Timo Soini
Timo Soini ja Jussi Halla-aho ovat ajautuneet eri leireihin.Lehtikuva
Julkaistu 13.06.2017 14:36

MTV UUTISET – STT

Perussuomalaisten väistynyt puheenjohtaja Timo Soini ja joukko puolueen kansanedustajia eroavat perussuomalaisista.

21 kansanedustajan ryhmässä mukana ovat Soinin lisäksi kaikki muut ministerit, muun muassa työministeri Jari Lindström, puolustusministeri Jussi Niinistö ja eurooppaministeri Sampo Terho.

Kansanedustajat perustavat uuden eduskuntaryhmän nimeltä Uusi vaihtoehto. Soinin perustama ryhmä jatkaisi mielellään Juha Sipilän (kesk.) hallituksessa entisellä ohjelmalla. Mikäli Uusi vaihtoehto olisi hallituksessa yhdessä keskustan ja kokoomuksen kanssa, hallituksella olisi yhteensä 107 kansanedustajaa.

Ryhmään kuuluva kansanedustaja Pentti Oinonen sanoo, että hallitustunnusteluja on tarkoitus käydä pääministeri Sipilän kanssa vielä tänään iltapäivällä. Tarkkaa aikaa ei ole Oinosen mukaan tiedossa.

– Itse aloin miettiä tätä mahdollisuutta sunnuntai-iltana. Siinä vaiheessa, kun uutta valtuustoa alettiin äänestää ja siihen juntattiin porukkaa ihan ulkopuolelta. Tämä on vaikeaa, kun ei ole rahaa, mutta meillä on ideologia, kertoo kansanedustaja Ritva Elomaa.

Uusi vaihtoehto -ryhmään kuuluva kansanedustaja Simon Elo sanoo, että on mahdollista, että ennen seuraavia vaaleja perustetaan uusi puolue.

Halla-ahon valinta käynnisti hallituskriisin

Hallituskriisi pohjustettiin lauantaina, kun perussuomalaiset valitsi uudeksi puheenjohtajakseen Jussi Halla-ahon. Sampo Terho hävisi perussuomalaisten ministerien ja eduskuntaryhmän enemmistön tuesta huolimatta puheenjohtajavaalin jo ensimmäisellä äänestyskierroksella.

Timo Soini ei ennen valintaa paljastanut suoraan suosikkiaan, mutta perusteli hyvän puheenjohtajan ominaisuuksia samoilla perusteilla kuin Terhon tukijat.

Perussuomalaisten koko johto vaihtui puoluekokouksessa viikonloppuna vieden puoluetta vahvasti maahanmuuttovastaiseen suuntaan. Halla-ahon kannattajat valtasivat perussuomalaisten varapuheenjohtajiston, johon valittiin kansanedustajat Laura Huhtasaari, Teuvo Hakkarainen ja Juho Eerola.

Halla-ahon lisäksi Hakkarainen ja Eerola kuuluvat vuoden 2011 vaalien edellä julkaistun niin sanotun nuivan manifestin allekirjoittajiin. Perussuomalaisten kansanedustajista myös Olli Immonen, Vesa-Matti Saarakkala ja Maria Lohela kuuluivat nuivan manifestin allekirjoittajiin. Eduskunnan puhemies Lohela kuitenkin kannatti Terhoa puheenjohtajaksi.

Nuivassa manifestissa vaadittiin muun muassa Suomen maahanmuuttopolitiikan merkittävää kiristämistä ja valtion budjetista maksettavan kehitysavun lakkauttamista.

Pääministeri Sipilä sanoi tiedotustilaisuudessa Kesärannassa maanantai-iltana, että perussuomalaisten puoluekokouksen päätösten jälkeen hallituksen kyky toimia ja viedä asioita eteenpäin tuli kyseenalaiseksi. Sipilän on määrä esittää hallituksen eronpyyntö tasavallan presidentti Sauli Niinistölle tänään. 

Tuoreimmat aiheesta

Perussuomalaisten hajaannus