Ulkoministeri Timo Soini osallistui tänään Naton ulkoministerikokoukseen, jossa on keskusteltu Afganistanin sotilasoperaation jatkosta. Brysselin kokoukseen osallistuivat nyt myös kumppanimaat – viime keväänä kutsua ei tullut.
– Täällä ollaan tänään keskusteltu Afganistanin operaation jatkamisesta ensi vuonna, ettei maa luisu väkivallan kierteeseen, kertoo ulkoministeri tuoreeltaan.
Suomi aikoo olla jatkossakin mukana Afganistanissa. Tällä hetkellä maassa on noin 40 suomalaissotilasta.
Resolute Support– nimellä tunnettua operaatiota on tarkoitus jatkaa 12 000 sotilaan voimin.
– Käytännössä se tarkoittaa, että Suomi on mukana tässä uudessa operaatiossa, nyt kun tämä starttaa. Sen päättää lopullisesti tasavallan presidentti. Suomi osallistuu varmaan suurin piirtein samalla vahvuudella kuin tähänkin asti.
Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg pitää Afganistanin operaation jatkamista oleellisena terrorismin vastaisessa sodassa.
– Se, mitä teemme Afganistanissa, liittyy hyvin läheisesti taisteluun terrorismia ja ekstremismiä vastaan. Afganistan on suurin sotilasoperaatiomme, ja teemme kokouksessa tärkeitä päätöksiä liittyen joukkojen vahvuuden säilyttämiseen, Stoltenberg sanoi jo ennen kokouksen alkua.
Vastaus Ranskan avunpyyntöön
Suomi on aikeissa pysyä myös Malissa vastauksena Ranskan pyyntöön.
– Siellähän on sekä EU-vetoinen että YK-vetoinen operaatio ja nyt näyttää enemmän siltä, että YK-vetoinen kaista on todennäköisempi, mutta tästä ei ole vielä tehty lopullisia päätöksiä.
– Tämä voi olla sellainen luonnollinen tapa hoitaa meidän avunantomme Ranskalle heidän pyynnöstään.
Malissa on ollut kymmenkunta suomalaista, nyt tuo määrä saattaa lisääntyä. Lopullista lukumäärää Soini ei kuitenkaan vielä osaa arvioida.
Venäjä, Turkki ja kylmä sota
Nato-mailla on ollut Brysselissä tilaisuus puida myös alas ammutusta venäläiskoneesta alkunsa saanutta Turkin ja Venäjän välistä selkkausta.
– Siitä jos on keskusteltu myöhemmin Nato-maiden kesken niin siihen pöytään meillä ei ole pääsyä, sanoo Soini.
Naton ulkoministerien uskotaan lisäksi pohtivan kylmän sodan aikana solmittua sopimusta, jolla yritetään ennaltaehkäistä konflikteja esimerkiksi sotaharjoitusten kaltaisissa tilanteissa. Naton Stoltenbergin mielestä sopimus on vanhentunut ja pelisääntöjä Venäjän kanssa tulisi uudistaa.
Suomi kutsuttiin kokoukseen tauon jälkeen
Keväällä Suomi jäi ilman kutsua Nato-kokoukseen ensi kertaa vuosiin, sillä Ukrainan kriisin aikana Naton huomio siirtyi kriisinhallintaoperaatioista jäsenmaiden keskinäiseen avunantoon.
Kokous jatkuu huomenna, jolloin sotilasliiton jäsenten odotetaan kutsuvan Montenegron jäsenmaaksi.
Neuvottelujen aloittaminen voi lisätä jännitteitä Venäjän kanssa.