Syntymäsokean Matti Hokkasen, 43, elämä viimeisen puolentoista kuukauden aikana on ollut tilapäismajoituksesta toiseen hyppimistä. Hänet häädettiin kotoaan poikkeuksellisella aikataululla tammikuun lopulla.
Häätöä edelsi Hokkasen ja Kunta-asuntojen (KAS) erimielisyydet poikkeuksellisen suuresta vedenkulutuksen tasauslaskusta, joka kilahti Hokkasen postiluukusta helmikuussa 2017. Hokkasen mukaan häneltä vaadittiin kuuden kuukauden ajalta maksettavaksi 2 040 euroa.
– Vesilasku yllätti minut. Maksoin vesimaksua 20 euroa kuukaudessa, ja ajattelin sen olevan kiinteä vesimaksu, mutta se olikin vain vesiennakko, Hokkanen kertoo MTV Uutisille Rovaniemellä.
"Omasta mielestä vedenkäyttö tavallista"
Hokkanen ryhtyi selvittämään asiaa: vesimittari lähetettiin luettavaksi kempeleläiseen yritykseen ja vesilasku tarkistettiin vesiyhtiön toimesta. Mittari oli yrityksen arvion mukaan sallituissa virhearvolukemissa, eikä laskustakaan löytynyt huomautettavaa. Hokkanen kuitenkin kummasteli edelleen vesilaskun järkyttävää suuruutta.
– Omasta mielestäni vedenkäyttöni on ihan tavallinen. Lisaksi mittarit reagoivat vain lämpimän veteen ja esimerkiksi käydessäni saunassa käytän hyvinkin kylmää suihkua, Hokkanen toteaa.
Mies marssi oikeusaputoimistoon, jossa kuitenkin todettiin, ettei hirveästi ollut tehtävissä, sillä vesimaksua oli vaikea osoittaa virheelliseksi.
– Menin oikeusaputoimistoon, koska kenenkään mielestä tällainen vesimaksu ei ole oikein.
Yhteydenpito KAS:sin vaikeaa
Mies valittelee, että asiaa on ollut vaikea selvittää KAS:sin kanssa, sillä miehen sähköposteihin on usein jätetty vastaamatta, Hokkanen kertoo.
– Vaikka miten ottaa yhteyttä KAS:siin, ei ne vastaa mitään. En edes saanut vesimittarin tarkistuspöytäkirjaa, vaikka sitä isännöitsijältä pyysin. Vasta käräjäoikeuden välityksellä sain sen luettavaksi, Hokkanen tuhahtaa.
Soppa ei jäänyt kuitenkaan tähän, sillä Hokkasen määräaikainen vuokrasopimus KAS:sin kanssa päättyi vuoden 2017 huhtikuun lopussa. Hokkanen olisi kuitenkin kaivannut tietoa, jatkuuko sopimus automaattisesti vai miten asian kanssa toimitaan.
LUE MYÖS: Hokkasen yli 2000 euron vesilasku tyrmistyttää – yksin asuvan normikulutus 300 euroa vuodessa
– Sain ensiksi huhtikuussa tiedon, että vuokrasopimus päättyy. Kerrottiin, että pitää palauttaa avain siihen ja siihen päivämäärään mennessä. Viestissä ei kuitenkaan lukenut, jatkuuko sopimus toistaiseksi voimassaolevana vai miten. Ei edes sitä, pitääkö sopimusta uusia, Hokkanen hämmästelee.
Koska KAS ei vastannut Hokkasen kertoman mukaan sähköposteihin, lopetti hän huhtikuussa vuokran maksamisen.
Lopulta KAS otti mieheen yhteyttä kesäkuussa ja ehdotti, että mies voisi jatkaa asumista, mikäli kaikki kertyneet velat, vedentasauslasku sekä rästiin jääneet vuokrat, maksettaisiin.
Käräjillä häätöpäätös
KAS ei perinyt saataviaan perintätoimiston kautta, vaan Hokkanen haastettiin suoraan oikeuteen. Asiaa puitiinkin käräjillä viime joulukuussa ja oikeus tuomitsi Hokkasen maksamaan maksamattomat vuokrat ja vesilaskun. Oikeudessa myös päätettiin Hokkasen häädöstä. Hokkanen sai tiedon päätöksestä 29. joulukuuta.
Tuolloin Hokkanen ajatteli, että häätö tapahtuisi aikaisintaan kuukauden päästä päätöksen tekemisestä. Yllätys oli kuitenkin suuri, kun oven takana kolkuteltiin jo tammikuun neljäntenä päivänä. Oven takana olivat huolto- ja ulosottomies. Hokkaselle kerrottiin, että kyse oli häädöstä.
– Kysyin, miten tämä on mahdollista, koska häätö pitäisi olla mahdollista laittaa käytäntöön vasta kuukauden päästä oikeuden päätöksen jälkeen. Sanottiin, että yleensä onkin niin, mutta KAS oli laittanut 5 000 euron vakuuden ulosottotoimistolle ja se tietää sitä, että häätö voidaan toteuttaa nopeammin.
Häätöpäiväksi ilmoitettiin 11. tammikuuta, mutta sitä saatiin Hokkasen mukaan lykättyä 26. tammikuuta saakka. Hokkanen myös hautasi suunnitelmansa käräjäoikeuden päätöksestä valittamisesta hovioikeuteen, jota hän oli aiemmin suunnitellut asianajajansa kanssa.
– Tulimme asianajajan kanssa siihen tulokseen, ettemme valita eteenpäin, koska mittarin lukeman vääryyttä olisi hankala todistaa.
Ulosottomies antoi vielä viikonlopun armonaikaa
Kun Hokkasella ei ollut vielä tietoa uudesta asunnosta ja ulkona oli talvipakkaset, antoi ulosottomies Hokkasen asua asunnossa vielä viikonlopun yli, sillä sovittu häätöpäivä oli perjantaina 26.12.
– Ulosottomies sanoi, ettei ole järkeä suorittaa häätöä viikonloppua vasten, joten sain olla asunnossa seuraavaan maanantaihin. Sinä aikana löysinkin ensimmäisen väliaikaismajoituspaikan hostellista.
Siitä alkoikin Hokkasen elämän ehkä erikoisin seikkailu, joka ei ole vieläkään päättynyt. Mies on viettänyt nyt hostelleissa ja yksityismajoituksessa lyhyempiä ja pidempiä ajanjaksoja. Hänen henkilökohtaiset tavaransa kulkevat jääkiekkokassissa, huonekalut tuttavan varastossa.
– Olen aina saanut muutaman yön olla tietyssä paikassa, lisäksi olin reilun viikon yhden tuttavaperheen luona tässä välissä, Hokkanen toteaa.
Tilanne myös painaa luonnollisesti miehen mieltä päivittäin.
– Sanotaan näin, että se on otettava, miten se on. Kaikki vammaiset eivät pystyisi tähän missään nimessä. Kyllä tämä aikamoista on.
Hokkanen kertoo pärjänneensä tähän asti kohtalaisesti, vaikka hän ei olekaan saanut asumistukea puoleentoista kuukauteen, sillä hän on vailla vakituista kotia.
– Olen yrittänyt etsiä kaikkein edullisimpia asuntoja, mutta tässä on sellainen homma, ettei kaupungilla ole mitään hätämajoitusta tällaisten varalle, mies harmittelee.
Sosiaalihuolto neuvoo ja tukee, mutta hätämajoitusta ei ole
Aikuisten ja työikäisten vs. palvelualuepäällikkö Marjut Eskelinen Rovaniemen sosiaalipalveluista kertoo tietävänsä Hokkasen tapauksen. Hän ei kuitenkaan voi kommentoida tapausta tarkemmin.
Eskelinen kuitenkin vahvistaa, ettei Rovaniemen kaupungilla ole omaa ensisuojaa tai hätämajoitusvaihtoehtoa. Hän kuitenkin kertoo, että kaupunki pyrkii auttamaan kaikkia häädön saaneita, oli sitten kyseessä kuka tahansa.
– Pyrimme etsimään häätötilanteessa vaihtoehtoisia majoituskeinoja, hotelli ja yksityismajoitus on sitten hätävaihtoehto. Tarjoamme kaikille apua tarvitseville sosiaalihuollosta apua ja tukea sekä autamme asunnon etsinnässä.
Eskelisen mukaan Rovaniemen asuntomarkkinat ovat aika väljät.
– Äärimmäisessä hätätilassa katsotaan omien asumispalveluiden tilannetta sekä ensi- ja turvakotia, mutta ne eivät ole pitkäaikainen ratkaisu.
Tapaus aiheuttanut keskustelua Rovaniemellä
Hokkasen tapaus on aiheuttanut paljon kuohuntaa ja keskustelua Rovaniemellä. Myös Iltalehti on kertonut aiemmin Hokkasen tarinan.
Tällä hetkellä Hokkanen etsii uutta asuntoa kiivaasti, mutta harmittelee, ettei asuntoja ollut vapaana paljoa helmikuussa.
– Maaliskuussa niitä on alkanut tulla pilvin pimein. Olen totta kai aina ottanut yhteyttä, kun kiinnostaa, mutta kun hakee asuntoja vapailta markkinoilta, käytännöt ovat hirveän kirjavat, Hokkanen toteaa.
– Ehkä ihmisillä on ennakkoluuloja esimerkiksi sokeita kohtaan, mies pohtii.
Sokeudesta huolimatta Hokkanen pystyy hoitamaan itse kaikki asiansa. Hänen toiveena kuitenkin on, että tulevassa talonyhtiössä olisi hissi ja pyykkitupa. Hokkanen myös arvostaa luonnonläheisyyttä sekä hyviä julkisia kulkuyhteyksiä.
– Lisäksi haluan ensisijaisesti asuntoon, jossa vesi sisältyy vuokraan tai on pieni kiinteä maksu, Hokkanen toteaa.
KAS ei kommentoi tapausta
Kunta-asuntojen toimitusjohtaja Jarmo Kuosa kertoo sähköpostitse MTV Uutisille, ettei konserni kommentoi yksittäiseen vuokralaiseen liittyviä asioita, koska he haluavat kunnioittaa niin nykyisten kuin aiempien asukkaidensa yksityisyyttä.
– Yleisellä tasolla voimme kuitenkin todeta, että ennen kuin yhdenkään vuokralaisen vuokra- taikka muita maksuvelvoitteita lähdetään perimään oikeusteitse taikka hakemaan vuokralaiselle häätöä, on asiaa pyritty sitä ennen ratkaisemaan vuokralaisen kanssa monin eri keinoin. Vuokralaisen häätö on aina viimesijainen ratkaisu, ja senkin osalta lopulta päätöksen antaa molempia osapuolia kuultuaan tuomioistuin, Kuosa toteaa.
Juttua muokattu 17.3. klo 11.35: Aluksi jutussa kerrottiin virheellisesti, että vesilasku olisi lähetetty tarkistettavaksi alalle erikoistuneelle yritykselle. Todellisuudessa Hokkanen lähetti vesimittarin alalle erikoistuneen yrityksen luettavaksi ja vesilaskun vesiyhtiölle tarkistettavaksi.