Sosiaalisessa mediassa on viikonlopun aikana kohistu suomalaisesta Silakat-liikkeestä. Mistä tuhansia seuraajia keränneessä ilmiössä on kyse?
"Tänä jouluna nähtiin jotain poikkeuksellisen julmaa. Kymmenet aikuiset jahtasivat autoilla ja jalan kahta al-Holin leiriltä Suomeen turvaan tuotua alle 7-vuotiasta lasta. Nämä rasistiset tahot lähettivät jahdistaan live-striimejä YouTube-kanavillaan", väitetään silakkaliikkeen kotisivuilla.
Mutta mikä ihmeen silakkaliike?
Perustajien mukaan liike edustaa "rauhanomaista vastavoimaa eriarvoistavalle, rasismia ja vihaa lietsovalle politiikalle", ja suunnittelee muun muassa rauhanomaista mielenilmausta asiansa puolesta.
Jouluaattona sosiaalisessa mediassa alkunsa saanut liike on kerännyt pelkästään Twitterissä jo yli 11 500 seuraajaa. Tahti on kova, sillä esimerkiksi maanantaiaamun aikana seuraajia on tullut lähes 400 lisää.
Alkukipinä Italian Sardiiniliikkeestä
– Silakkaliikkeen alkukipinä tuli siitä, että luin Washington Postin artikkelin Italian Sardiiniliikkeestä, kertoo liikkeen alullepanija Johannes Koski.
Artikkelin inspiroimana Koski tviittasi 23.12. kello 23.22:
"Kuvitellaanpa hetki, että Suomeen syntyisi oma Sardiini-liike...
A) Mikä sen nimeksi tulisi?
B) Miten se saisi alkunsa?"
Moni vastasi ensimmäiseen kysymykseen "silakkaliike" ja vastaavasti toiseen kysymykseeni kommentoitiin, että "tästä tviitistä".
Koski sanoo, että kyseisen tviitin alla käytiin paljon keskustelua ja se sai huomattavasti näkyvyyttä.
– Ihmisiä alkoi ilmoittautua mukaan mahdolliseen liikkeeseen ja perustin Silakkaliike-nimisen Twitter-tilin joulupäivänä. Tili sai nopeasti tuhansia seuraajia ja työryhmä alkoi kasvaa.
Parvi muutoksen tiellä
Somessa silakkaliikkeestä on povattu jopa ensi kevään merkittävintä demokratiaa tukevaa kansalaisaktivismin hanketta.
Liike kuvailee itseään muista tahoista riippumattomaksi ja poliittisesti sitoutumaton ryhmä ihmisoikeuksia arvostavia rivikansalaisia.
– En halua että Silakkaliike henkilöityy minuun, koska olen vain yksi ääni isossa parvessa, Koski kommentoi.
Liikkeen poliittista sitoutumattomuutta on kyseenalaistettu sosiaalisessa mediassa, sillä Koski on ollut eduskuntavaaleissa ehdolla feministisen puolueen riveissä.
"Olemme joukko rivikansalaisia"
Toinen liikkeen kahdeksasta perustajasta on Katriina Valli. Yllättikö liikkeen hurja suosio sosiaalisessa mediassa?
– Kyllä ja ei. Odotimme, että viikossa oltaisiin 10 000 seuraajassa, mutta se tapahtuikin nyt kolmessa päivässä. Liikkeelle on selvästi tilausta, Valli sanoo.
Vallin mukaan liike on perustettu, koska vihaviestintä huolettaa monia.
– Olemme joukko rivikansalaisia, jotka haluavat rauhanomaisesti osoittaa, että suurin osa suomalaisista ei ole rasisteja, fasisteja, homofobisia tai tiededenialisteja. Parvessa on turvallisempaa olla omaa mieltä kuin yksilöinä ja yksin.