Somessa kuohuu: Suomessakin myytävän hiusöljyn väitetään aiheuttavan hiustenlähtöä, mutta onko väitteissä perää?

Hiusöljyn pettyneet käyttäjät syyttävät tuotteen aiheuttavan hiustenlähtöä ja katkeilua, mutta asiantuntijat toppuuttelevat kohua.

Miellen rosmariiniöljyn väitetään olevan ravintorikas ja luonnonmukainen hiusöljy, joka korjaa lukuisia ongelmia. Sen kerrotaan auttavan vahvistamaan hiusten pituuksia ravitsemalla samalla hiustuppeja ja pehmentämällä kaksihaaraisia. Se sisältää yli 30 huolellisesti valittua eteeristä öljyä ja ravintoainetta.

– Olen Miellen hiustuotteiden uhri, TikTok-vaikuttaja Bethanny aloittaa videonsa.

Bethanny pitää käsissään isoa tukkua päästään irronneita hiuksia.

Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä.

Videolla hän syyttää Miellen kulttisuosioon nousseita hiustenhoitotuotteita hiustensa tuhoamisesta. Video on kerännyt miljoonia katselukertoja.

Bethanny ei ole suinkaan ainoa, joka on jalkautunut sosiaaliseen mediaan kertomaan omista ikävistä kokemuksistaan liittyen somessa trendanneeseen Miellen Rosemary Mint Scalp & Hair Strengthening Oil -rosmariiniöljyyn ja Rosemary Mint Strengthening Shampoo -nimiseen shampooseen.

TikTok on täynnä videoita, joissa varoitetaan, että Miellen tuotteet eivät ole hyväksi hiuksille ja hiuspohjalle.

Suomessa Miellen rosmariinia ja minttua sisältävää hoitavaa öljyä myyvät ainakin Normal ja Lyko.

Negatiivisten kokemusten aallosta ovat uutisoineet esimerkiksi kauneusmediajätit Allure ja Marie Claire.

Hiustenlähtöä ja hiuspohjan ärsytystä

Merkki myytiin tammikuussa 2023 Protect & Gamblelle. Moni ehkä tunnistaa P&G-logon, jonka alle kuuluvat muun muassa Gillette- ja Olay-ihonhoitotuotteet.

Juorujen mukaan Miellen rosmariiniöljyn reseptiä muutettiin ovelasti myynnin jälkeen, eli kalliit tehoaineet vaihdettiin salakavalasti tuotannollisesti halvempiin vaihtoehtoihin.

Miellen johtaja ja brändin perustaja Monique Rodriguez on kuitenkin julkisesti kertonut, että tuotteiden sisällöt ovat pysyneet aina aivan samoina. 

Hänen mukaansa Miellen tuotteet ovat läpikäyneet tiukan seulan ja testauksen tehokkuuden ja turvallisuuden suhteen.

Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä

Merkin mukaan kolmannet osapuolet, jotka ovat testanneet tuotteita, eivät ole löytäneet rosmariiniöljystä tai shampoosta mitään viitteitä allergisoivista tekijöistä.

Myös Marie Clairen haastattelemat asiantuntijat uskovat, ettei Mielle voi olla yksin vastuussa siitä, miksi tuotteiden käyttäjät ovat näin laajasti kärsineet hiustenlähdöstä.

Lukuisat videot Miellen hiusöljyn niin kutsutuista uhreista vaikuttavat kuitenkin uskottavilta.

–  Mikään yksittäinen ainesosa ei aiheuta hiusten tukkumaista irtoamista, Marie Clairen haastattelema ihotautilääkäri Robert Finney muistuttaa.

Miellen rosmariiniöljy ei sen perusteella voi olla yksinään syypää.

–  On hyvin epätodennäköistä, että se aiheuttaisi dramaattista hiustenlähtöä. Yleensä syy on monen tekijän summa, hiusasiantuntija ja kemisti Alexandra Arriaga puolestaan arvioi.

Näin puhdistat likaisimmatkin hiusharjat ja kammat kotikonstein. Juttu jatkuu videon alla.

Näin puhdistat likaisimmatkin hiusharjat ja kammat kotikonstein 1:45
Milloin viimeksi olet puhdistanut hiusharjasi? Näin lika irtoaa helposti

Mistä hiustenlähtö voi johtua?

Hiustenlähtöä voivat aiheuttaa esimerkiksi geneettiset tekijät, stressi ja lääketieteelliset syyt.

–  Näitä kaikkia tekijöitä pitäisi arvioida, ennen kuin syy vieritetään yksittäisen tuotteen harteille, Arriaga kertoo.

Miellen rosmariiniöljyn ja merkin muiden tuotteiden ainesosalistoja kannattaa kuitenkin syynätä huolella läpi.

– Tuotteissa on tiettyjä ärsyttäjiä, kuten piparminttu ja nikotinaatti, kosmetiikkaan erikoistunut kemisti Ginger King kertoo.

King kertoo, että Miellen tuotteet sisältävät eteerisiä öljyjä, sekä siemenistä saatavia öljyjä, jotka voivat aiheuttaa ärsytystä, yliherkkyyttä ja jopa hiuspohjan tulehduksia. Ne voivat johtaa hiustenlähtöön ja katkeiluun.

– Jos ihmisellä on herkkä hiuspohja ja sitä raapii ikävän tuntemuksen takia, voi se olla syy hiustenlähdölle. Syy ei siis ole itse tuote, vaan yksilölliset herkkyydet, King kertoo.

On myös mahdollista herkistyä ja allergisoitua tuotteelle pikkuhiljaa ajan kanssa, niin, että sitä on ehtinyt käyttää puolesta vuodesta vuoteen ongelmitta.

– Eteeriset öljyt ovat yleinen syy allergisille kosketusihottumille. Se tarkoittaa sitä, että kun olet toistuvasti altistunut jollekin allergeenille, kehosi herkistyy ajan myötä ja kehittää allergisen kosketusihottuman, ihotautilääkäri Aamna Adel kertoo.

Hänen teoriansa perusteella hiustenlähtö ja kutiava hiuspohja tapahatuvat pikkuhiljaa ja ajan kanssa.

Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä

Mielle oli alkujaan vuonna 2014 perustettu pienyritys, joka on kymmenessä vuodessa levinnyt yli 87 eri maahan ja sen tuotteita myydään yli 100 000 liikkeessä. Miellen tuotteiden myyntivaltti on ollut ainesosien sekoitus yrttejä, aminohappoja ja mineraaleja.

Miellen vastine kritiikille

Maanantaina 9. syyskuuta Mielle julkaisi laajemman tiedotteen vastineeksi Miellen rosmariiniöljyn aiheuttamaan somekohuun.

Miellen vastine kohuun. Jos kuva ei näy, voit katsoa sen tästä.

– Mitään väitettyjä negatiivisia kokemuksia ei ole lääketieteellisesti vahvistettu, Mielle kertoo.

Marie Claire kysyi merkiltä suoraan, aikovatko he tutkia tarkemmin kuluttajien valituksia.

– Arvioimme jatkuvasti tuotteidemme laatua vaatimusten ja turvallisuuden kannalta. Sisäiset ja kolmannen osapuolen riippumattomat laboratoriot käyvät läpi tiukkaa ja toistuvaa testausta tuotteiden turvallisuuden ja tehokkuuden varmistamiseksi, Miellen edustaja kommentoi medialle.

Asiantuntijoiden mukaan Miellen tuotteiden käyttö kannattaa lopettaa vain, jos kokee niiden käytön yhteydessä ärsytystä.

Toisin kuin sosiaalisessa mediassa on väitetty, ei merkkiä vastaan ole nostettu minkäänlaisia kanteita oikeusteitse. Myöskään vielä ei ole löytynyt lääketieteellistä todistusta sille, että Miellen rosmariiniöljy tai merkin muut tuotteet olisivat yksinään aiheuttaneet hiustenlähtöä.

Ihotautilääkäri Finney kuitenkin toivoo, etteivät hilseilevästä päänahasta kärsivät yksilöt käyttäisi Miellen tuotteita. Syy on niiden öljypitoisuuksissa, jotka voivat ärsyttää hiuspohjaa.

– Emme tiedä, miksi niin monet ihmiset väittävät, että he menettävät hiuksiaan näistä tuotteista, sanoo ihotautilääkäri Adel.

Hän kuitenkin muistuttaa, että hiustenlähtö ja katkeilu voivat johtua kymmenistä tekijöistä.

– Jos sinulla ei ole oireita, voit hyvin jatkaa tuotteiden käyttöä. Varoitan ihmisiä kuitenkin siitä, että minkä tahansa eteerisen öljyn käyttö lisää riskiä saada tulevaisuudessa allergisen kosketusihottuman. Toivon, että ihmiset olisivat tietoisia asiasta, Adel summaa.

Katso myös: Miten some vaikuttaa trendeihin?

 

Lue myös:

    Uusimmat