Mikä ihmeen retinoli? Asiantuntijat varoittavat ihonhoidon trendiaineen riskeistä: "Ei mikään hokkuspokkustemppu"

3:31img
KATSO MYÖS: Näillä ammattilaisen vinkeillä teet sään ja juhlan kestävän meikin.
Julkaistu 18.06.2023 20:18
Toimittajan kuva
Fanni Parma

fanni.parma@mtv.fi

Ryppyjä ojentavaa ja ihoa pehmentävää trendikästä ihonhoidon tehoainetta retinolia löytyy nyt monesta ihonhoitotuotteesta. Moni saa kuitenkin huomata kantapään kautta, että tulosten sijaan se voikin ärsyttää herkästi ihoa.

Retinoli on ollut ihonhoidon ja varsinkin anti aging -tuotelinjoissa viime vuosien trendikkäin ainesosa. Brändit tuovat kilvan markkinoille omia retinolia sisältäviä tehoaineitaan. Tuotteet lupaavat ryppyjen silottumista, sekä paksumpaa ja pehmeämpää ihoa. Ihonhoidon monipuolisena tehoaineena retinolista voi löytyä myös ratkaisu liialliseen talin eritykseen.

Sen käyttöä ei kuitenkaan kannata aloittaa hyppäämällä suoraan syvään päähän, ainakaan ilman, ettei ole tietoinen sen riskeistä. Liian innokas ja äkillinen retinolilla läträäminen voi johtaa ihon kovaan hilseilyyn, punoitukseen ja kuumotukseen.

Muistathan? Retinoli herkistää ihoa auringon UV-säteilylle. Tämä tarkoittaa, että iho voi palaa tavallista nopeammin. Retinolia käyttäessä onkin tärkeää suojata iho aurinkovoiteella.

Allekirjoittaneen parin vuoden takainen lyhyt leikki retinolin kanssa päättyi siihen, että käytännössä koko kasvojen iho hilseili voimakkaasti viikon ajan. Reaktiosta pelästyneenä ikuista nuoruutta lupaileva purkki siirtyi kylpyhuoneen peilikaapin pimeimpään nurkkaan, eikä siihen ole kukaan kuolevainen uskaltanut enää kajota.

Jotta kenenkään toisen ei tarvitsisi toistaa virheitäni päätin kysyä ihonhoidon asiantuntijoilta, Kauneushoitola Kuulaan SKY -Cidesco kosmetologeilta Venla Haliselta ja Jessica Delstiltä, kuinka retinoliin kuuluisi oikein suhtautua ja missä kohtaa itse menin metsään. Molemmilla on yli 20 vuoden kokemus vaativasta ihonhoidosta.

Lue myös: Tissuttelu, herkuttelu ja aurinko jättävät jälkensä kasvoihin – nappaa asiantuntijan vinkit arjen ihonhoitoon

Mihin retinolia käytetään?

–  Retinoli on yksi A-vitamiinin muodoista. Se on kaikista kosmetiikassa käytettävistä A-vitamiinimuodoista se, joka aiheuttaa kaikista eniten herkistymiä, Halinen aloittaa.

Lyhykäisyydessään ihosolut tarvitsevat A-vitamiinia uusiutuakseen. A-vitamiini stimuloi ihosolujen uusiutumista ja retinoli eli A1-vitamiini on yksi A-vitamiinin muodoista. Se vahvistaa ihon kollageenin ja elastiinin tuotantoa. Käytännössä se tekee ihosta tällöin pehmeämmän, kimmoisamman ja nuorekkaamman. Sen takia retinolia voi käyttää hyvinkin monipuolisesti ihon terveenä pitämisessä.

Seerumi ihonhoito

Useat brändit mainostavat retinolia ryppyjen silottamisen ihmeaineena. 

– Eniten sitä varmaan käytetään juuri anti-aging-vaikutuksien takia, eli pitämään ihoa nuorekkaana, sekä värivirheisiin, akneen ja auringon iholle aiheuttamiin vaurioihin, Halinen toteaa.

Kaikkivoipaisuuden mukana tulee kuitenkin suuri vastuu. Vaikka retinoli taipuu monen iho-ongelman selättämiseen, ei se välttämättä ole tehtävässään paras maineestaan huolimatta. Myöskään Halinen ja Delst eivät koskaan lähde uuden asiakkaan ihonhoitoa rakentamaan ensin retinolia käyttäen.

–  Käytämme muita A-vitamiinin muotoja, joilla totutetaan iho A-vitamiiniin, Halinen toteaa.

A-vitamiini muodostuu suuresta määrästä erilaisia yhdisteitä, joita kutsutaan yhteisnimellä retinoidit. Retinolin lisäksi muita A-vitamiinin muotoja ovat retinyylipalmitaatti, retinyyliasetaatti, retinaldehyde ja retinolihappo.

– Retinoli on se vaikein, Halinen sanoo.

Totuta iho A-vitamiiniin asteittain

Riippuen monista erilaisista riippumattomista tekijöistä, ihmisen kyky sietää A-vitamiinia voi vaihdella suurestikin. Toiset reagoivat nopeammin ja paremmin, toiset hitaammin ja huonommin. Erilaiset reaktiot A-vitamiinihoitoihin riippuvat A-vitamiinireseptoreiden määrästä ja laadusta ihosolujen tumissa. Sen takia liikkeelle pitäisi lähteä lempeästi.

– A-vitamiinireseptorit herätellään. Toisilla ne voivat olla heikossakin kunnossa, vaikka valon aiheuttamien vaurioiden takia, eivätkä he pysty vastaanottamaan A-vitamiinia, varsinkaan retinolia, Halinen kertoo.

Sen takia A-vitamiini on todella tärkeä asteittain totuttaa ja aloittaa käyttö hyvin pienistä määristä. Kannattaa myös hyväksyä se tosiasia, ettei retinoli välttämättä ole paras muoto aloittaa matkaa A-vitamiinipohjaisten ihonhoitotuotteiden kanssa. Toisille se ei koskaan sovellu osaksi ihonhoitoa.

– Nyt on paljon monimutkaisemmasta molekyylistä kyse, kuin esimerkiksi hyaluronihaposta, Delst muistuttaa.

Katso myös: AHA- ja BHA-happoja käytetään kauneudenhoidossa, mutta mitä ne tarkalleen ovat? Juttu jatkuu videon alla. 

1:04img

AHA- ja BHA-happoja käytetään kauneudenhoidossa.

Lue myös: Ihon happohoidot voivat aiheuttaa jopa palovammoja – kosmetologi kertoo, miten voimakkaita aineita tulisi oikeasti käyttää

Näin vältyt ikäviltä reaktioilta

Retinolin tuomiin tuloksiin ei ole olemassa ohituskaistaa.

– Siihen on pakko malttaa totuttautua, jotta iho sietää sitä, Halinen toteaa.

Se, että iho alkaa reagoida jonkin hoitotuotteen käytön aloittamisen jälkeen, ei ole mikään itseisarvo. Moni voisi kuvitella retinolin toimivan odotetulla tavalla, jos iho alkaa punoittamaan, hilseilemään ja kuumottamaan. Voimakas reaktio ei kuitenkaan tarkoita sitä, että tuote toimisi toivotulla tavalla.

– Jos kaveri sanoo sinulle, että hänellä on käytössä tosi hyvä retinolivoide ja tilaat sen itsellesi odottaen samoja vaikutuksia, niin se voi toimia aivan täysin päinvastaisesti, Halinen varoittaa.

Sen takia ihonhoidon vinkkejä kannattaa mieluummin hakea alan ammattilaisilta, kuin puskaradiosta tai asiaan perehtymättömältä ystävältä.

– Tämä ei ole mikään hokkuspokkustemppu, vaan kuukausien juttu. Ja jos haluat säilyttää saamasi tulokset, niin silloin sinun on käytettävä sitä loppuelämän ajan. Mikään ei pysy iholla ikuisesti ja pysyvästi, Halinen toteaa.

Tarkoituksen mukaista olisi pikkuhiljaa herätellä iho toimintaan, jotta se myöhemmin kestäisi suurempia pitoisuuksia. Voimakkaiden ja jopa kivuliaidenkin ihoreaktioiden sijaan oikein ihonhoitoon ujutettuna retinoli voi kuukausien saatossa rakentaa ihoa sisältä ulospäin ja vahvistaa ihon kollageenin ja elastaanin tuotantoa. Parhaimmillaan muutosta ei edes huomaa, ennen kuin se on jo tapahtunut. Ihon muutos parempaan ei kuitenkaan tapahdu hetkessä, eikä retinoli ole mikään yhden yön ihme.

– Se, mitä haetaan, ei ole hilseily, kuumuus tai muut reaktiot, vaan pitkäaikainen ihon vahvistaminen ja rakentaminen ja sen ylläpito myös, kun tuloksia on saavutettu, Halinen summaa.

Katso myös: Testasimme ilmiöksi nousseet sheet maskit. Juttu jatkuu videon alla.

3:45img

Ovatko kalliit kangasmaskit ihonhoidossa hintansa väärtejä? Testissä ilmiöksi nousseet sheet maskit

Älä sooloile

Nykyisin moni googlettaa mieltä askarruttavista asioista mieluummin itse kuin kysyy ammattilaiselta neuvoa. Myös verkkokaupasta tilaaminen on mahdollistanut sen, että kaikki on suoraan kuluttajalle saatavilla ilman, että ammattilaista tarvitsee konsultoida. Silloin kivuliaitakin virheitä voi sattua.

– Kun lähdetään näin voimakkailla molekyyleillä hoitamaan ihoa, pitäisi aina ensin kääntyä ammattilaisen puoleen. Me pystymme arvioimaan tilanteen ja kertomaan mistä kannattaa lähteä liikkeelle, Halinen kertoo.

Käsikauppatavaroissa on saatettu mainita jokin prosenttimerkintä retinolin yhteydessä. Se ei välttämättä kerro kuluttajalle yhtään mitään. Esimerkiksi 10-prosenttista retinolia -merkintä purkin kyljessä voi tarkoittaa, että voiteesta 10 prosenttia on retinolia, mutta samalla se voi myös tarkoittaa, että voide sisältää tietynvahvuista retinolia, mutta ei kuitenkaan kerro sitä, paljonko 10-prosenttista retinolia on itse voiteessa.

Turvallisemmilla vesillä ollaan, kun asiaan perehtyy ammattilaisen avulla. Ammatti- ja medikaalitason sarjoissa vaikuttavia ainesosia saa olla enemmän kuin käsikauppatavarassa.

– Yleensä ne brändit ovat käyttäneet enemmän aikaa ja rahaa tutkimustyöhön, eli mikä kuljettaa retinolin sinne, minne halutaan ja mitä muuta on yhdistetty aktivoimaan A-vitamiini toimimaan iholla parhaalla tavalla ihoa ärsyttämättä, Halinen summaa.

Delst toivoo, että ihonhoitoon liittyvissä pulmissa ja kysymyksissä käännyttäisiin rohkeammin ammattilaisen puoleen.

– Edes kerran kävisi kysymässä, että hei, mikä tämä ihoni tilanne on ja mitä sille kannattaisi tehdä, Delst kannustaa.

Ammattilainen ei voi suorilta neuvoa ja antaa yleistä nyrkkisääntöä retinolin käyttöönottoon, eli käytätkö sitä ihonhoidon yhteydessä joka ilta vai kerran viikossa. Suurimmalla osalla iho ei ainakaan suorilta kestä kovin suuria pitoisuuksia.

– A-vitamiinista puhuttaessa ei ole olemassa helppoja vastauksia, varsinkaan kuluttajille, Halinen toteaa.

Katso myös: Kosmetologi Minna Malinen neuvoo, mitä kannattaa huomioida aamuisin ja iltaisin ihonhoidossa. Juttu jatkuu videon alla.

1:09img

Asiantuntijan vinkit päivittäiseen ihonhoitoon.

Lue myös: Puhdistatko kasvosi myytteihin vai faktoihin perustuen? Kosmetologi ottaa kantaa ihonhoitoväitteisiin – "En suosittele ollenkaan"

Käsitavarakauppa on viidakko

Monen kuluttajan kylpyhuoneen peilikaapit kätkevät sisälleen summamutikassa valikoituja purkkeja, ampulleja, voiteita, seerumeita ja tehoaineita. Ihonhoito koostuu eri sarjoista, eri merkeiltä ja maahantuojilta kootusta sekavasta kokonaisuudesta.

Moni ei kuitenkaan ole ehkä tajunnut sitä, että sekoittelemalla eri merkkejä ja sarjoja, saattavat aineet sisältää päällekkäisiä tai jopa toisensa kumoavia ainesosia. Käyttämäsi rasvat ja seerumit voivat siis pahimmillaan estää toistensa toiminnan.

ihonhoito, retinoli,

Monen kylpyhuoneen peilikaapit kätkevät sisälleen summamutikassa valikoituja voiteita.

– A-vitamiinipohjaisen tuotteen imeytymisen voi vaikka estää, jos ensin on laittanut iholle libidipohjaisen tuotteen, jota ei ole niin tarkoitettu käytettäväksi. Jos sekoitat brändejä ilman ohjeistusta, niin voi mennä pieleen, Halinen kertoo.

Brändeillä voi olla hyvinkin erilaiset ajatusmallit omien tuotesarjojensa taustalla, puhumattakaan eri merkkien välillä. Ihonhoitobrändi on saattanut rakentaa ihonhoitosarjansa niin, että on olemassa erilliset ihonhoitotuotteet päiväksi ja yöksi. Esimerkiksi joissakin ihonhoitosarjoissa A- ja C-vitamiinia käytetään yhdessä tuotteessa päivin ja öin, riippuen käytetystä A-vitamiinin muodosta. Toisissa tuotesarjoissa taas A-vitamiini on tarkoitettu käytettäväksi vain öisin ja C-vitamiini päivisin, johtuen siitä, että tällöin käytetty A-vitamiini ei siedä valoa ja herkistää myös ihoa valolle. Yhtä oikeaa vastausta ei ole, mutta yhden neuvon asiantuntija voi kuluttajalle antaa.

– Vahvoja happoja ei kannata käyttää samanaikaisesti, Halinen toteaa.

Yleisenä ohjenuorana voi sanoa, että brändien tuotesarjat on rakennettu kokonaisuuksiksi. Jos retinolin perässä metsästää ja valikoi eri merkeiltä vähän sitä sun tätä, voivat vaikutukset mennä joko ristiin tai kumota toisensa.

– Kannattaa keskustella jonkun muunkin kuin sen parhaan ystävän kanssa asiasta, Halinen ja Delst toivovat.

Asiantuntija osaa kertoa loppukädessä, onko retinoli ihollesi juuri se paras muoto eri A-vitamiineista.

Juttu on uusinta lokakuulta 2022.

Lue myös: "Entä jos sokeroija nauraa alapäälleni?" –  MTV kysyi asiantuntijalta yleisimpiä harhaluuloja sokeroinnista

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Tuoreimmat aiheesta

Ihonhoito