Sormenjälkitunnistus yleistyy - käytössä jo kuntosaleilla

Ensimmäiset sormenjälkitunnistusta käyttävät kuntosalit ilmestyivät Suomeen jo viime vuosikymmenen alkupuolella.
Julkaistu 23.03.2015 15:35

MTV UUTISET - STT/Janne Linnovaara

Sormenjälkitunnistuksen yleistyminen erilaisissa palveluissa kuten kuntosaleilla lisää tarvetta täsmentää lainsäädäntöä tällaisten tunnisteiden käytöstä.

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnion mukaan biometristä tunnistamista ei ole toistaiseksi otettu lakien valmistelussa juurikaan huomioon.

– Tilanne on vähän epäselvä. Tässä odotellaan kuin kuuta nousevaksi, josko valmisteilla oleva EU-asetus toisi jotain täsmennyksiä.

Aarnion mukaan kuitenkin jo nykyiset direktiivit velvoittavat säätämään kansallisia lakeja biometrisistä tunnisteista, kun niiden käyttö yleistyy.

– Ilmiön arviointiin vaikuttaa hirveästi se, muodostetaanko tunnisteista rekisteri raakadatamuodossa, muodostetaanko niistä ylipäätään jonkinlainen rekisteri vai muodostavatko sormenjälki ja kortti vertailuparin, joka sitten toimii kulunvalvontana.

Aarnion mukaan myös sillä on väliä, missä muodossa ja millä tarkkuudella esimerkiksi sormenjälkiä tallennetaan.

– Biometriikka muuttuu samanlaiseksi digitaalisuudeksi eli ykkösiksi ja nolliksi kuin kaikki muukin data, ja silloin se on alttiina tietovuodoille ja -varkauksille.

Ei mikään uusi ilmiö

Ensimmäiset sormenjälkitunnistusta käyttävät kuntosalit ilmestyivät Suomeen jo viime vuosikymmenen alkupuolella.

Hiljattain Helsingin keskustaan avattu Esport Bristol otti sormenjälkitunnistamisen käyttöön heti alusta lähtien. Keskusjohtaja Katariina Järveläisen mukaan tämä on sekä asiakkaan että yrityksen etu.

– Vaikka ranneke häviäisi, kukaan ei pysty väärinkäyttämään sitä.  
Yrityksen kannalta käytännössä on se hyvä puoli, että kulkukorttia tai -ranneketta voi käyttää vain sen laillinen haltija eivätkä esimerkiksi perheenjäsenet.

Järveläisen mukaan sormenjälkeä ei tallenneta mihinkään muualle kuin rannekkeeseen.

– Aina kun näyttää sormenjälkeä, pitää näyttää rannekettakin, eli pelkkä sormenjälki ei toimi, koska sitä ei ole tallennettu minnekään rekisteriin.

Järveläisen mukaan asiakkailta on tullut järjestelmästä pääasiassa hyvää palautetta. Jotkut ovat kaivanneet lisätietoja siitä, mihin tunnistaminen perustuu ja minne tietoja tallentuu. Heille on selvitetty tunnistamisen toimintaperiaate.

Aarniollakin on vinkki heille, joita sormenjälkien kerääminen epäilyttää.

– Ihmisten pitäisi tarvittaessa harkita ja äänestää jaloillaan, jos niin hyväksi katsovat. 

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa