Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitrassa pohditaan parhaillaan keinoja yhteiskunnan avaamiseksi koronarajoitusten jälkeen. Kehitteillä on malli, jossa koronatodistus voitaisiin kytkeä maksukortteihin.
Johtaja Antti Kivelä kertoo STT:lle, että malli olisi teknisesti täysin mahdollinen toteuttaa.
Juridista puolta selvitetään. Esillä on esimerkiksi se, voisiko tieto tulla Omakanta-palvelusta.
Etuihin kuuluu se, että lähes kaikilla ihmisillä on maksukortti, jota he ovat sitoutuneet korttiehdot hyväksyessään säilyttämään hallussaan. Hankkeessa on ollut esillä mahdollisuus käyttää kortteja esimerkiksi työpaikoilla, kuten telakoilla, tehtailla, rakennustyömailla tai toimistoissa.
Selvitettäväksi tulevat myös käyttö festivaaleilla tai muissa tapahtumissa, jonne lipun voi ostaa etukäteen.
– Onko sopimusvapauden piirissä, että voidaan vaatia, että jos tulet meidän festareillemme niin me edellytämme, että koronastatus on ok tai että käyt pikatestissä, Kivelä kuvasi yhtä selvitettävää kysymystä.
Toisen ihmisen maksukortin vilauttamista ei voi aukottomasti estää, mutta teko on lain mukaan maksuvälinepetos.
Väärentäminen vaikeammaksi
Etuja ovat kustannustehokkuus, helppokäyttöisyys ja se, että maksukortteja ja päätteitä löytyy kaikkialta. Kivelän mukaan tarkoitus on vappuun mennessä päättää, edetäänkö hankkeen kanssa käytännön kokeiluun.
Hankkeesta on keskusteltu sekä kansainvälisten maksuverkkoyhtiöiden ja EU-komission että kotimaassa hallituksen ja ministeriöiden kanssa.
Tietoturvaa on pohdittu. Eurooppalaiset tietosuojaviranomaiset ovat linjanneet, että ihmisten koronatiedoista ei saa kertyä mitään keskitettyä rekisteriä.
Joka tapauksessa maksukortit olisivat varmempi järjestelmä kuin esimerkiksi itse netistä tulostettavat todistukset.
– Suomessa on jo ollut 4–5 tapausta, jossa on väärennytty papereita. Reaaliaikaisuus ja tarkistus takaavat sen, että väärennöstä ei voi tehdä, Kivelä sanoi.