Helsingin sosiaalipäivystyksestä todetaan, että heille tulee ajoittain ilmoituksia päihtyneistä äideistä liikkumassa lapsen kanssa.
– Samanlaisia tapauksia tulee meille eteen ajoittain. En sanoisi, että ihan jatkuvasti. Ilmoituksia tehdään Helsingissä erityisesti keskustasta ja satamasta. Osa vanhemmista on myös ulkomaalaisia, kertoo sosiaalipäivystyksen arjesta johtava sosiaalityöntekijä Leena Vallinkoski-Ojama.
MTV Uutiset haastatteli huolestuneita äitejä, jotka olivat soittaneet hätäkeskukseen ja sosiaalipäivystykseen nähdessään vahvasti päihtyneen äidin itkuisen taaperon kanssa myymälässä.
Tässä tapauksessa poliisi ei ehtinyt paikalle, koska tehtävä oli luokiteltu kiireellisyydeltään B-luokkaan. Äidit olivat tyrmistyneet, kun apua ei saatu lapselle eikä äidille, kun päihtynyt äiti oli erittäin aggressiivinen ja lapsi likainen sekä sairaanoloinen.
Olisiko jotain ollut tehtävissä?
Sosiaalipäivystyksen mukaan hätäkeskukseen soittaneet äidit ovat toimineet tilanteessa ihan oikein eikä mitään muuta olisi ollut tehtävissä.
– On tärkeää, että poliisi menee paikalla, koska poliisilla on mahdollisuus selvittää asianosaisten henkilöllisyys. Poliisi myös tarvittaessa kutsuu meidät paikalle tai tuo perheen sosiaalipäivystykseen ja tapaamisessa poliisi on turvaamassa sosiaalityöntekijöiden työskentelyä.
– Emme mekään lähesty päihtyneitä vanhempia ilma poliisia. Tämä on työturvallisuuskysymys. Poliisin tulee olla paikalla turvaamassa tilannetta. Tuskin päihteiden vaikutuksen alaisena äidiltä olisi saanut mitään vastauksia tai nimeä.
– Osa on vanhemmista on vastaavassa tilanteessa kärttyisiä ja kyselevät, mikä hätänä? Osa suhtautuu hyvin ja myöntävät ylilyöntinsä, toteaa Vallinkoski-Ojama.
Entä lapsi?
Vallinkoski-Ojaman mukaan sosiaalipäivystyksen tehtävä on selvittää, mikä lapsen tilanne on?
– Me selvitämme, että onko vanhempi kykeneväinen sillä hetkellä huolehtimaan lapsesta? Kysymme myös sitä, että olisiko joku muu, joka voisi tulla heti huolehtimaan lapsesta? Totta kai kysymme myös lapsen mielipiteen asiasta? Miltä tilanne tuntuu lapsesta?
– Akuutin tilanteen jälkeen asian selvittely siirtyy virka-aikana toimiville lastensuojelun sosiaalityöntekijöille ja siellä jatketaan perheen kanssa työskentelyä.
Vallinkoski-Ojaman mukaan eilinen tilanne on valitettava, mutta tässä vaiheessa sosiaalipäivystys ei voi tehdä asialle enempää, koska äidin henkilöllisyys ei ole selvillä.