Turvapaikanhakijoiden suuri määrä on johtanut siihen, että heidän auttamisensa on hyvin paljon vapaaehtoisten varassa. Joukko lääkäreitä on huolissaan siitä, että turvapaikanhakijat eivät saa asianmukaista ja riittävän nopeaa hoitoa.
Lääkäri Anna Meuronen auttaa turvapaikanhakijoita vapaaehtoisena vapaa-ajallaan. Aluksi hän oli päättänyt jättää lääkärin roolinsa kokonaan sivuun, mutta ei voinut olla reagoimatta ympärillään näkemiin tapauksiin.
– Ensimmäinen tapaus oli Pasilan poliisitalossa, kun näin, että turvapaikanhakija pitää toimittaa ambulanssilla sairaalaan. Siinä paikalla olevia viranomaisia ei asia tuntunut kiinnostavan, Meuronen sanoo.
"Kaoottisessa tilanteessa jo kipulääkkeen antaminen hankalaa"
Sittemmin Meuronen on muun muassa jaellut turvapaikanhakijoille kipulääkkeitä ja ohjannut hoitopäätöksissä. Hänen mukaansa hätämajoitusyksiköt ovat ylikuormitettuja, eikä kaikkia sairastapauksia ole aikaa hoitaa riittävällä tehokkuudella.
Myös muutamat muut lääkärit ovat ohjanneet hoitoa vapaaehtoisina, vaikka heitä ei ole kukaan pyytänyt paikalle.
– Kaoottisessa tilanteessa jo kipulääkkeiden saaminen ja antibiootin aloittaminen on hankalaa. Suurin osa turvapaikanhakijoista on nuoria miehiä, joilla yleisin terveysongelma on flunssa, mutta on myös vakavampia tapauksia, eikä heitä juuri ehditä ohjata asianmukaiseen hoitoon.
Vastaanottokeskuksissa on sairaanhoitajia, jotka tekevät ihmisten terveydestä nopean tilannearvion, mutta kapasiteetti ei Meurosen mukaan riitä siihen, että heidät saataisiin ohjattua hoitoon tarpeeksi nopeasti.
– Jos on esimerkiksi raskausoireita, hoitoon pitäisi päästä nopeasti. Ja jos antibiootti viivästyy, tilanne voi olla pian paljon huonompi. En voi viranomaisia suoranaisesti soimata, koska tilanne on tullut kaikille vähän yllätyksenä, mutta kyllä tämä asia pitäisi jotenkin järjestää.
"Ei ole aikaa odottaa viikkojen byrokratiaa"
Koska kukaan ei ole virallisesti pyytänyt apua, Meuronen sanoo lääkärien keräävän nyt vapaaehtoista joukkoa, joka voisi ohjata turvapaikanhakijoiden hoitoa. Mukaan on ilmoittautunut jo kymmeniä lääkäreitä.
Meurosen mukaan ongelmiin olisi reagoitava nopeasti.
– Seurakunnat ovat reagoineet asiaan kaikista nopeimmin, sitten SPR, sitten vasta kuntien omat jähmeät organisaatiot. Nyt ei kuitenkaan voida odottaa viikkojen byrokratiaa ennen päätöksiä, sillä siihen ei ole aikaa.
Maahanmuuttovirasto: Ei akuutteja ongelmia
Maahanmuuttoviraston viestintäpäällikkö Hanna Kautto sanoo, että resurssit ovat tiukalla, mutta heille ei ole tullut tietoon akuutteja ongelmia.
– Jos tällaisia esiintyy, niihin tietenkin puututaan. Terveyspalvelut on ostettu yksityisiltä lääkäritaloilta, ja akuuttitapaukset ohjataan sinne. Turvapaikanhakijat voivat mennä myös lähimpään ensiapuun.
Kauton mukaan on jokaisen vastaanottokeskuksen vastuulla, että resurssit ovat riittävät.
– Varsinkin SPR:n kanssa meillä on erittäin hyvä luottamus siitä, että he osaavat arvioida tilanteen ja mitoittaa resurssit sen mukaan.
Kauton mukaan myös hätämajoituskeskuksia on ohjeistettu selvästi, miten akuutit sairastapaukset pitää hoitaa. Hätämajoituskeskuksia joudutaan usein hoitamaan aluksi puhtaasti vapaaehtoisvoimin, ennen kuin työntekijät ehditään rekrytoida ja valita.
Pikkupoika värjötteli ulkona kevyissä vaatteissa
Viikonloppuna keskustelua herätti tapaus, jossa vapaaehtoisilla heräsi huoli turvapaikanhakijalapsesta, joka oli hyvin kevyissä vaatteissa viilenevässä syysillassa Pasilan poliisiaseman edessä.
Paikalla ollut SPR:n vapaaehtoinen Birgitta Enjeti kertoo MTV Uutisille, että noin kolmevuotiasta poikaa ei päästetty poliisitalolle lämmittelemään sillä välin, kun vanhemmat olivat poliisitalon sisällä monta tuntia.
– Siinä kohtaa oli vielä ihan lämmintä, aurinko paistoi, mutta hiljalleen se aurinko väistyi ja aikaa meni kuitenkin lähemmäs kolme tuntia. Vanhemmat lapset juoksentelivat ympäriinsä siinä kadulla, ja nuorin lapsista oli tuttavaperheen äidin sylissä. Hänellä oli todella niukat vaatteet, ei ollenkaan tähän ilmastoon sopivia vaatteita, ohuet kangashousut ja ohut kangastakki.
SPR:n vapaaehtoiset antoivat suojaksi peittoja ja avaruuslakanoita. Kun vanhemmat lopulta tulivat pois poliisiasemalta, perheelle ei myöskään suostuttu tilaamaan taksia.
– Käsittääkseni on myös sellainen sopimus, että haavoittuvassa asemassa olevat, kuten perheet, mielellään lähetetään esimerkiksi taksilla vastaanottokeskukseen. Me soitimme vastaanottokeskukseen ja tilasimme taksin perheelle, kun vastaanottokeskus antoi luvan. Jos perhe olisi toiminut poliisin ohjeiden mukaan, he olisivat jatkaneet matkaansa kävellen Kaarlenkadun vastaanottokeskukseen kartan avulla, Enjeti sanoo.
"Aika paljon vapaaehtoisille jää tämä huolenpito"
Hän on huolissaan siitä, että vapaaehtoisten harteilla on jo liiankin suuri osa turvapaikanhakijoiden asioista.
– Se mikä tässä nousee esiin, on se, että aika paljon vapaaehtoisille jää tämä huolenpito. Toivoisin oma-aloitteisuutta viranomaisiltakin tunnistaa näitä tilanteita.
Turvapaikka-asioita Helsingissä selvittävä poliisi Ari Jokinen näkee tapauksen eri tavalla.
– Kyse oli selvästi väärinkäsityksestä vapaaehtoisten keskuudessa. Halu auttaa on suuri, ja joskus tulee väärinkäsityksiä”, Jokinen sanoo Svenska Ylelle.
Hänen mukaansa poliisi tilaa taksin lapsiperheille hieman tilanteesta riippuen.
– Varmasti poliisi hoitaa työnsä.
Jutun alkua muutettu 2.10 klo 8.06. Otettu pois kappale, jossa viitataan palelevaan lapseen viikonloppuna.