Sosiaalisesta mediasta tuli kilpailukenttä: Näin Facebook vahingoittaa mielenterveyttäsi

Kuva: Shutterstock
Näin sosiaalinen media vaikuttaa mielenterveyteesi.MTV Oyj / Shutterstock
Julkaistu 30.08.2011 13:20(Päivitetty 31.08.2011 16:11)

Sosiaalinen media voi tuottaa yksinäisyyden ja alemmuuden tunnetta. Pahimmillaan hauskaksi ajanvietoksi tarkoitettu nettipalvelu voi muodostua paikaksi, jossa kilpaillaan suosiosta ja menestyksestä, Company-lehti varoittaa.

Kuulostaako tutulta: On lauantai-ilta ja istut sohvalla katsellen televisiosta hömppää ja syöden litroittain jäätelöä. Avaat tietokoneen ja huomaat ystäviesi päivittävän huikeita kuulumisia matkoiltaan. Yhtäkkiä mielesi valtaa pakonomainen tarve päivittää profiiliisi uusimpia kuvia hauskoista juhlista. Et halua jäädä kakkoseksi ystävillesi.

Sosiaalinen media on paitsi hauskaa ajanvietettä, myös väline, jolla ihmiset kilpailevat keskenään. Facebookin ja Twitterin myötä yhä useammalle on tullut tarve esittää netissä parempaa kuin onkaan. Statuspäivityksillä voimme tehdä elämästämme jännittävämpää kuin se tosiasiassa on.

Ellie mainostaa itseään Facebookissa

Sosiaalinen media voi koukuttaa.

Sosiaalinen media voi koukuttaa.

24-vuotias Ellie myöntää avoimesti näyttävänsä sosiaalisessa mediassa vain kaunistellun version itsestään.

– Olen aina Facebookissa ja Twitterissä, mutta näytän elämästäni vain kohokohtia. Statukseni on kuin mainos, paras versio minusta, Ellie kertoo Company-lehdelle.

Päivittämisestä on tullut Ellielle niin suuri osa elämää, ettei hän koe enää elävänsä täyttä elämää. Kun Ellie ottaa kuvia, hän tekee sen vain jakaakseen ne eteenpäin Facebookissa. Myös Twitter-päivitykset pyörivät hänen mielessään jatkuvasti.

Valitettavasti Ellie ei ole ajatuksineen yksin. Psykologi Aric Sigman varoittaa, että juuttuminen virtuaalimaailmaan voi olla vahingollista henkiselle hyvinvoinnille.

– Elämän julkaistavien kuvien kautta estää sinua elämästä oikeata elämää. Ei ole luonnollista objektoida itseään jatkuvasti, Sigman sanoo.

Riippuvuus sosiaalisesta mediasta on tehnyt Elliestä jopa masentuneen.

– Liityin Twitteriin ja Facebookkiin, koska en halunnut tuntea itseäni ulkopuoliseksi. Nyt tunnen itseni jopa enemmän ulkopuoliseksi, sillä minulla on 500 kaveria, joihin voin vertailla itseäni, Ellie sanoo.

Myös asiantuntijoiden mukaan sosiaalinen media voi lisätä ihmisten ongelmia.

– Sivustot voivat pahentaa niiden ihmisten oireita, joilla on taipumusta yksinäisyyteen ja ahdistuneisuuteen. Terveydenalan henkilökunnan keskuudessa ollaan erittäin huolestuneita sosiaalisen median ja masennuksen yhteydestä, Sigman sanoo.

Sulje tietokone, hanki elämä

Sulje tietokone ja suuntaa ulos vankilastasi!

Sosiaalisen median ongelma on, että vaikka klikkauksen ulottuvilla on useita virtuaalikavereita, olet tosiasiassa yksin. On huikea ero tavata ystävä kasvotusten kuin saada joku tykkäämään statuspäivityksestäsi.

Monet meistä haluavat laittaa sosiaalisen mediaan kaunistellun version itsestään. Me muokkaamme profiilikuviamme Photoshopissa, kirjoitamme vain tähtihetkistämme ja yritämme todistaa kaikin tavoin, että olemme menestyneitä ihmisiä.

Facebookin takia moni ei pääse eroon ex-poikaystävästään. Saatamme seurata entisemme touhuja jatkuvasti tai päivittää ex-poikaystävän kiusaksi itsestämme kuvia, joissa näytämme paremmalta kuin koskaan.

– Kostaminen voi tuntua terapeuttiselta. Mutta jos seuraat jatkuvasti, mitä entisesi puuhaa, et ole siirtynyt elämässäsi eteenpäin, Sigman muistuttaa.

Jos sosiaalinen media saa sinut tuntemaan itsesi jatkuvasti epävarmaksi, kannattaa muistaa, että netti kertoo ihmisistä vain osan. Ystävyys edellyttää, että näemme ystävästä sekä hyvät että huonot puolet, mutta sosiaalisessa mediassa näemme usein vain hyvät asiat.

Sigman kehottaa sosiaalisesta mediasta ahdistuneita sulkemaan tietokoneen.

– Älä hanki virtuaalielämää, hanki oikea elämä, Sigman kannustaa.

Mikä sinua ärsyttää sosiaalisessa mediassa? Kerro tarinasi!

MTV3/Helmi

Lähde: Company

Kuvat: Shutterstock/Michael Jungen, Konrad Pak

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle