Sotaa paenneille ukrainalaisille järjestettiin tiistaina rekrytointitapahtuma, jossa työnhakijat ja työnantajat saatettiin yhteen. Vapaaehtoisvoimin liikkeelle lähteneeseen rekrytapahtumaan saapui jopa tuhatpäinen joukko työtä hakevia ukrainalaisia.
Espoon Metro Areenalla kävi tänään kuhina töitä hakevista ukrainalaista. Työpaikkaa vailla oli myös 18-vuotias Stanislav Budieiew, joka pakeni sodan kauheuksia Suomeen puoli vuotta sitten.
– Annoin CV:ni Hesburgerille, McDonald’sille, Raxille ja Lidlille. Haluaisin työskennellä myyjänä.
Puolet korkeastikoulutettuja
Työttömäksi työnhakijaksi on ilmoittautunut vajaat 5 200 kaikkiaan yli 41 000:sta tilapäistä suojelua hakeneesta ukrainalaisesta.
Paikalla tapahtumassa puhunut työministeri Tuula Haatainen (sd.) oli iloinen nähdessään suuren ukrainalaisjoukon saapuneen työnhaun perässä Espooseen.
Lue myös: Miten Ukrainan pakolaiset työllistyvät Suomessa? Katso paneelikeskustelu kokonaisuudessaan
– Todella hienoa, että tällaisia tapahtumia järjestetään, nyt täällä Espoossa. Näin työnantajat ja työtä hakevat kohtaavat. Päästään kiinni työelämään ja sitä kautta myös kotoutumaan tänne Suomeen, Haatainen toteaa.
Noin puolet sotaa Suomeen paenneista ukrainalaisista on korkeasti koulutettuja. Ministeri Haataisen mukaan heissä piilee valtava työpotentiaali.
– Moni työnantaja miettii kielitaitokysymystä, jos ei osaa suomea tai englantia. Siinä rohkaisisin jättämään taakse sen murheen ja miettimään keinoja, miten työn ohessa voitaisiin kielikoulutus organisoida ja järjestää niin, että saadaan tämän ihmisen osaaminen käyttöön.
Hyviä kokemuksia ukrainalaisista
Töitä saa alkaa tehdä heti tilapäisen suojelun hakemuksen jättämisen jälkeen. Osa Suomeen saapuneista ukrainalaisista onkin jo päässyt työnsyrjään kiinni.
SOL Palveluissa on aloittanut hyökkäyssodan alun jälkeen 350 pääosin siivoojana työskentelevää ukrainalaista. Kokemukset ovat ylistäviä.
– Pelkästään hyviä. Erittäin hyviä työntekijöitä, hyvä asenne, iloisia, luotettavia ja tekevät minkä lupaavat, kertoo SOL Palvelujen henkilöstöjohtaja Timo Sairanen.
Lue myös: Miksi Venäjän hyökkäyssotaa paenneet ukrainalaiset eivät työllisty suomalaisissa yrityksissä?
Sisäministeriön syyskuussa julkaistussa selvityksessä joka neljäs sotaa paennut ukrainalainen sanoi, ettei suunnittele paluuta kotimaahan. Lähes 40 prosentin suunnitelmat olivat avoimet, niin myös Stanislavin.
– Haluan opiskella suomen kieltä tulevaisuudessa, ehkä ensi vuonna.