Yksityisten yritysten rooli sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottajana on kasvamassa vuoden 2019 alusta. Soteuudistuksen projektijohtaja Tuomas Pöysti vastasi MTV:n Seitsemän Uutisissa sote-kritiikkiin.
Katso koko haastattelu yllä olevalta videolta.
Hallitus pääsi keskiviikkoiltana sopuun siitä, minkälainen valinnanvapausmalli Suomeen rakennetaan. Ilman sopua valinnanvapaudesta koko uudistus olisi ollut vaakalaudalla, koska eri palaset nivottiin tiiviisti yhteen vuosi sitten hallituskriisin yhteydessä.
Erikoissairaanhoidossa valinnanvapauden pelätään johtavan lääkäripulaan päivystystävissä keskussairaaloissa. Pöysti huomautti Seitsemän Uutisissa, että lääkäripula on jo tällä hetkellä ongelma, joka on pahenemassa.
– Sairaalat voivat hoitaa toiminnan niin, että samoja lääkäreitä voi käyttää sekä yhtiöitetyissä yksikössä että päivystyksen puolella, jolloin tämä ongelma on hyvällä henkilöstöpolitiikalla hallittavissa.
Sote-uudistuksella haetaan kymmenessä vuodessa kolmen miljardin säästöjä, mikä tarkoittaa kriitikkojen mukaan huonompaa hoitoa.
– Meillä on vaikutusarvionnissa tunnistettu jo olemassaolevien parhaiden käytäntöjen ja hyvien hoitotulosten kautta mahdollisuus saavuttaa 3 miljardin euron kustannussäästöt eli tämä periaatteessa on ottamalla parhaat menetelmät käyttöön mahdollista tehdä, eli en ole niin huolissani tuosta, mutta kieltämättä tavoite on kunnianhimoinen.
Paljon riippuu markkinaosasta
On arvioitu, että uudistuksen todellisia voittajia ovat suuret terveyspalveluritykset. Nytkin esimerkiksi Pihlajalinnan osakekurssi on kovassa nousussa.
– Niin kauan kuin markkina toimii ja yhtiöiden toiminta tuottaa tehokkaita ja hyödyllisiä palveluita asiakkaille, niin se seikka, että yhtiöt tekevät myöskin tulosta ei haittaa. Tämä riippuu ihan siitä, miten tämä markkinoilla toimiva osa lähtee toimimaan.
Pöysti myöntää, että pienyrittäjien asema on hankala, koska terveydenhuolto suosii toimialana keskittymistä.
– Olemme luoneet tähän useita eri välineitä, joilla myös pienyrittäjät pääsevät mukaan esimerkiksi maksuseteleillä voi olla yksittäisiä ammatinharjoittajia tarjoamassa osaa palveluita.
Pikkupaikkakunnat jäävät jalkoihin
Keskeinen osa uudistusta on valinnanvapauden lisääminen. Pienillä paikkakunnilla ei ole yhtä laajaa mahdollisuutta valita verrattuna kasvukeskuksiin. Pöysti myöntää ongelman. Palvelut tuppaavat keskittymään kasvukeskuksiin.
Sote valinnanvapauksineen on monimutkainen järjestelmä, minkä ministeriökin on myöntänyt. Käykö nyt niin, että potilaat, jotka osaavat vaatia saavat muita parempaa hoitoa?
– Onhan se riski olemassa, mutta se riskihän on tälläkin hetkellä olemassa. Terveydenhuolto tänäänkin on aika monimutkainen, Pöysti huomauttaa.
Hänen mukaansa sote-uudistuksessa myös lisätään neuvonnan määrää.
Hallituksen eilinen sote-linjaus on jo tuoreeltaan herättänyt huolta. Politiikan toimittaja Juha Kaija teki tänään jutun aiheesta:
2:07