Pihlajalinna jatkaa vahvaa kasvuaan: "Verot on aina maksettu Suomeen"

Mikko Wiren Pihlajalinna
Pihlajalinnan toimitusjohtaja Mikko Wirén pitää sote-linjauksia merkittävinä. Str / Lehtikuva
Julkaistu 16.11.2015 20:16
Toimittajan kuva

Leea Ollikainen

leea.ollikainen@mtv.fi

@LeeaOlli

Pörssissä vahvaa nostetta hallituksen sote-ratkaisusta saanut terveys- ja sosiaalialan yritys Pihlajalinna on jatkanut vahvaa kasvua. Koko alkuvuonna liikevaihto on lisääntynyt 56 prosenttia 150,7 miljoonaan euroon.

Yhtiö pitää hallituksen sote-linjauksia erittäin merkittävinä.

– Nyt voimme saada järjestämisalueelle monituottajamallin ja katsoa avoimesti laatua, kustannuksia ja verrata eri toimijoita keskenään, arvioi Pihlajalinnan toimitusjohtaja Mikko Wirén.

Pihlajalinna on laajentanut toimintaansa voimakkaasti tänä vuonna etenkin kuntien terveysasematoiminnassa.

Ensin otimme Parkanon, sitten Kinhiön

– Meillä on aikamoinen määrä haltuunottoja. Parkano alkoi vuoden alusta, sitten tuli Kihniö mukaan toukokuusta nyt syyskuussa Jämsä. Tammikuussa tulee vielä kolme kuntaa lisää ja Jämsä laajenee erikoissairaanhoitoon, listaa Wirén.

Kokemusta kuntien terveysasemien toiminnasta kertyy siis rutkasti jo ennen kuin hallituksen kaavailemat 15 sote-aluetta alkavat toimia.

Pihlajalinnan kokemusten mukaan toimintojen haltuunotto on tärkeää. Kuluja voi karsia tehostamalla hallintoa mutta vieläkin tärkeämpää on se missä ja miten potilaat hoidetaan.

– Sillä, että potilaat hoidetaan oikeilla hoitopaikoilla, pystytään saamaan todella merkittävää hyötyä aikaan.

Sote-shoppailulle jyrkkä ei

Terveysalan yritykset ovat kiitelleet kilvan hallituksen sote-ratkaisun valinnanvapautta. Myös Pihlajalinnassa uskotaan, että sillä voi toteutuessaan olla positiivinen vaikutus yhtiön liiketoiminnalle.

Sote-shoppailun Wirén kuitenkin torjuu, olipa kysymys sitten potilaista tai sote-palveluja tarjoavista yrityksistä.

– On paljon väärinkäsityksiä keskustelussa. Että käytäisiin maanantaina yhdellä toimijalla, tiistaina toisella ja keskiviikkona kolmannella eli shoppaillaan eri toimijoiden kesken. Se malli ei missään nimessä ole hyvä.

Lehtitietojen mukaan Ruotsissa on myös kokemuksia siitä, että terveysasemat pyrkisivät valitsemaan asiakkaiksi vain niin sanottuja hyviä asiakkaita, eli vähemmän sairaita ihmisiä.

– Sehän on ihan mahdoton ajatus, että voisi ruveta hoitamaan vain terveitä. Se pitää tietenkin estää tämmöisessä valinnanvapausmallissa.

Wirén vakuuttaa, että esimerkiksi Tampereella, jossa yhtiö on tarjonnut terveysasemapalveluja Tampereella liki yhdeksän vuotta, merkkejä shoppailusta ei ole.

–  Meidän asiakasmäärämme ovat tämän valinnanvapauden aikana tuplaantuneet ja meidät ovat valinneet nimenomaan ne monisairaat.

Valinnanvapaudessa Wirén korostaa jo nykyään käytössä olevan mallia.

– Tällä hetkellä valinnanvapaus tarkoittaa sitä, että esimerkiksi terveyskeskus- tai terveysasemapalvelut saa valita vuodeksi kerrallaan – ja jos on tyytymätön, saa vaihtaa.

Verot Suomeen - nyt ja aina

Wirén toppuuttelee pelkoja, että yksityiset toimijat kuorisivat kermat terveyspalveluista ja siirtäisivät tulot ulkomaisiin veroparatiiseihin.

– Pihlajalinnahan on aina maksanut veronsa Suomeen, Dextran osalta jo 50 vuotta ja Pihlajalinnassa viidestoista vuosi käynnissä, ja niin aiotaan tehdä jatkossakin.

– Olemme selkeästi suurin kuntien sote-kokonaisulkoistustuottaja, joten näkisin, että sitäkin kautta tämä on turha pelko.

Viime viikolla Pihlajalinnan osake vahvistui hallituksen sote-ratkaisun myötä parhaimmillaan yli kymmenen prosenttia. Tänään iltapäivällä yhtiö osake maksoi 15,29 euroa, nousua perjantain kurssista 1,6 prosenttia. Enimmillään osake on maksanut 16,01 euroa lokakuussa.

Tuoreimmat aiheesta

Talous