Spike Lee ei säästele sanojaan presidentti Donald Trumpia kohtaan.
VIDEO: Jasper Pääkkönen kertoo työskentelystä Spike Leen kanssa
Yhdysvaltalaisella ohjaajalla Spike Leella on voimakas viesti Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpille. Lee viittaa presidenttiin usein kutsumalla tätä "Oranssiksi".
– Oranssi, herää! Koita nyt vittu herätä, ohjaaja latasi maanantaina 30. heinäkuuta BlacKkKlansman-elokuvansa ensi-illassa.
– Hän on vihan ja väkivallan mies eikä hänen voi luottaa tekevän moraaliin perustuvia päätöksiä. Me emme voi pysytellä hiljaa enää. Hän on historian väärällä puolella ja me olemme oikealla puolella historiaa tämän elokuvan kanssa.
Lee on elämänsä läpi ollut äänekäs poliittisten mielipiteidensä kanssa. BlacKkKlansman-elokuvallaan Lee tarkastelee omalla tavallaan Trumpin aikakautta historian näkökulmasta.
Elokuva kertoo tositarinan Ron Stallworthista, joka oli historian ensimmäinen afroamerikkalainen etsivä, joka työskenteli Colorado Springsin poliisilaitoksella 1970-luvulla. Stallworth soluttautui onnistuneesti Ku Klux Klanin paikalliseen jaostoon ja huijasi Ku Klux Klanin pahamaineista johtajaa David Dukea.
Stallworthia esittää Oscar-voittaja Denzel Washingtonin poika John David Washington. Duken roolissa nähdään Topher Grace.
– Toivon, että ihmiset katsovat elokuvan ja ovat tietoisia siitä, mitä nykyään tapahtuu. Ihmiset puhuvat vihan kielellä keskenään, joka tuntuu olevan aivan sama kuin 70-luvulla, Washington kommentoi elokuvaa.
Washington muistelee rasismia, jota hän on itse joutunut kohtaamaan omassa elämässään. Eräs tapaus, jonka hän muistaa elävästi, kävi kun näyttelijä oli kymmenenvuotias.
– Vanhempi mies kutsui minua n-sanalla. Hän sanoi sen normaalisti, niinkuin siinä ei olisi ollut mitään. Se sattui.
BlacKkKlansmanissa nähdään myös suomalaisvahvistus, sillä Jasper Pääkkönen näyttelee elokuvassa Felix Kendricksonia, äärirasistista Ku Klux Klanin jäsentä.
Lähde: Vanity Fair
Juttua muokattu 6.8. klo 12.40: Agent-sanalla tarkoitettiin alkuperäisessä jutussa kasvimyrkkyä, ei agenttia, kuten jutussa alunperin väitettiin.