Diabeteksen ja sen aiheuttamien sairauksien hoito vie jo 15 prosenttia terveydenhuollon menoista, uutisoi Sunnuntaisuomalainen. Samalla rahalla hoitaa yhteensä vuoden ajan suun terveydenhuollon, työterveys- ja opiskelijaterveydenhuollon ja vanhusten laitoshoidon yhteensä.
Väli-Suomen Median Sunnuntaisuomalaisen mukaan Suomella olisi 2,6 miljardia euroa enemmän käytettävissä terveydenhuollon menoihin vuodessa, jos ylipainon aiheuttamaa kakkostyypin diabetesta ei olisi.
Diabetesta sairastaa jo noin puoli miljoonaa suomalaista. Kakkostyypin diabetes on kymmenkertaistunut 1950-luvun alusta. Tätä aikuistyypin diabetestä sairastaa valtaosa diabeetikoista. Tärkein syy epidemialle on ylipaino.
Valtaosa voisi ehkäistä sairastumisensa terveillä elintavoilla. Asiantuntijat toivovat, että tulevat sote-alueet pystyvät tarttumaan asiaan.
– Tällaisten sairauksien ehkäisy on nyt nostettava kärkeen. Kunnat eivät ole kyenneet ennaltaehkäisevään työhön kunnolla, toteaa professori Matti Uusitupa Sunnuntaisuomalaisen haastattelussa.
Kakkostyypin diabetekseen yritettiin tarttua myös liikkumisreseptein 2000-luvun alussa. Niistä ei tullut suosittuja. UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankari sanoo, että liikuntareseptien käyttöä yritetään taas elvyttää.
Vasankari on laskenut, mitä nimenomaan liikkumattomuuden seurauksena kehittynyt kakkostyypin diabetes maksaa: arviolta noin miljardi euroa vuodessa. Eurot kertyvät terveydenhuollosta ja tuottavuuden menetyksinä.
– Tämä on raju luku ja perustuu siihen, että noin 27 prosenttia diabeteksesta aiheutuu liikkumattomuudesta.