Steph ei himoitse seksiä – haluttomuus aiheuttanut stressiä: "Huonosta seksielämästä syytetään vain kumppania, jolla on matala libido"

Aiemmin Steph pyyteli anteeksi haluttomuuttaan ja yritti "korjata" alhaista libidoaan. Nyt hän ajatelee toisin. – Vasta viime vuosina olen tajunnut, että "matalan libidon" leima on pelkkää kukkua, hän sanoo.

Steph Auteri myöntää harrastaneensa jo vuosikymmeniä keskivertoseksiä ja kirjoittaneensa siitä. Stephin mukaan osasyy ongelmaan on se, ettei seksi kiinnosta häntä suuresti: työ, lapset, perhe ja asunto vaativat huomiota.

– Päivän lopuksi, kun saan viimein sujahtaa lakanoihin, viimeinen asia, mitä haluan, on olla fyysisesti intiimisti toisen ihmisen kanssa. Sen sijaan haluan epätoivoisesti olla itsekseni, Steph selittää She Knows -sivustolla.

Koki stressiä haluttomuuden vuoksi

Haluttomuus kuitenkin vaatii veronsa. Koska Steph ei ole koskaan himoinnut seksiä, hän on kokenut stressiä tunteidensa vuoksi.

– Haudun syyllisyyden, kaunan ja turhautumisen keitoksessa, jonka vuoksi haluan vältellä koko asiaa, Steph sanoo.

Pitkään hän oletti olevansa suhteensa "ongelma", koska ei halua seksiä.

– Vasta viime vuosina olen tajunnut, että "matalan libidon" leima on pelkkää kukkua.

"On mahdotonta määritellä, millainen on 'matala libido'"

Steph alkoi vuonna 2015 etsiä tietoa naisten seksuaalihäiriöistä varmana siitä, että häntä vaivaa jonkinlainen häiriö. Sen sijaan hän törmäsi netissä naisten libidolääkkeeseen, josta toivottiin "naisten Viagraa". Jos naisten haluttomuus olisi ongelma, sitä voisi lääkitä myymällä heille pillereitä. 

– Seksihaluihin voi vaikuttaa mikä tahansa hormoneista aivokemiaan ja kulttuurisiin odotuksiin sekä alati sinkoileviin ajatuksiimme, ja usein nämä vaikuttavat yhtä aikaa. On vaikeaa kehittää yksi hoito, joka voisi kilpailla kaiken tämän kanssa, Steph sanoo.

– Lisäksi on mahdotonta edes määritellä, millainen on "matala libido". Matala verrattuna mihin tai keneen?

Silti netti on täynnä ohjeita haluttomuuden karkottamiseen.

– Se tässä kaivelee, että ongelma esitetään usein niin, että huonosta seksielämästä syytetään vain kumppania, jolla on matala libido.

Pidätkö kumppanisi haluja omiasi parempina?

Stephin mukaan ongelma pitäisikin määritellä pariskunnan ongelmaksi, ei yksittäisen henkilön ongelmaksi.

Steph koki "valaistumisen hetken" lukiessaan kirjaa aiheesta; kirjailija Emily Nagoski totesi teoksessaan Come As You Are, että ongelmia syntyy, kun yhden kumppanin halujen tasoa pidetään "parempina" kuin toisen. Yleensä hoitotoimenpiteet tai parannusehdotukset keskittyvätkin yksittäiseen henkilöön, vaikka asia koskettaa koko parisuhdetta.

Kun Steph vielä yritti "korjata" itseään ja libidoaan, hän tajusi, ettei oikeastaan halunnut lisää seksiä.

– Siitä ei ollut kyse. Sen sijaan halusin haluta lisää seksiä. Aviomieheni vuoksi. Enkä ole ainoa, josta tuntuu tältä, Steph kuvailee.

Mikä seksissä tuottaa nautintoa?

Yleensä matalan vietin omaava pyytelee anteeksi kumppaniltaan, koska kokee painetta.

– On tärkeää kysyä itseltään, miksi seksielämä aiheuttaa stressiä, ja sitten työstää tätä asiaa, Steph sanoo.

Jos tilanteen haluaa muuttaa, aluksi pitäisi selvittää, mikä seksissä tuottaa nautintoa. Miten nautintoa tuottavia asioita voisi lisätä, ja keskinkertaisia kokemuksia jättää vähemmälle? Tärkeää olisi myös avata suunsa: vaikka aiheesta on vaikeaa puhua, puhumattomuus johtaa kaunaan ja kasvattaa lopulta ongelman valtavan suureksi.

Tutkimusten mukaan seksi myös lisää seksiä: jos seksiä harrastaa useammin, sitä myös haluaa useammin.

– Tämä ei ole suora käsky harrastaa pakollista seksiä, josta et oikeasti nauti. Ottakaa sen sijaan aikaa ja tutkikaa yhdessä, mikä teistä kummastakin tuntuu hyvältä, Steph sanoo.

Lähde: Sheknows.com

Lue myös:

    Uusimmat