STM:n nollamokaohje yleisörajoituksista annettiin jo kaksi viikkoa sitten – meni Avin lisäksi ohi myös ministereiltä

1:49img
Katso videolta uusimmat matkustusrajoitukset.
Julkaistu 24.08.2020 19:12

MTV UUTISET – KAUPPALEHTI

Kokoontumisrajoituksista tiedotettiin tänään virheellistä tietoa STM:n ohjauskirjeessä olleen virheen vuoksi.

Sosiaali- ja terveysministeriön ohjauskirjeen virhe eteni aluehallintovirastoissa päätökseksi asti, vaikka kirje lähetettiin virastoihin jo lähes kaksi viikkoa sitten. Kirje oli lähetetty tiedoksi useille ministereille ja viranhaltijoille.

Sosiaali- ja terveysministeriö lähetti aluehallintovirastoille ja Ahvenanmaan maakuntahallitukselle 11. elokuuta ohjeen, jossa se kehotti virastoja jatkamaan koronaviruksen leviämisen ehkäisytoimien valmistelua.

Kirjeessä ministeriö kehotti virastoja harkitsemaan rajoitusten tiukentamista yli 50 hengen yleisötilaisuuksille ja kokouksille.

Rajoitusten perustaksi STM suositteli opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen laatimia ohjeita.

Myöhemmin STM twiittasi, että ohjauskirjeessä oli kirjoitusvirhe. Koronaviruksen leviämisen ehkäisytoimet oli tarkoitus saattaa pakollisiksi yli 500:n, ei 50 hengen tapahtumille ja kokouksille syyskuun loppuun asti.

Aluehallintovirastot olivat kuitenkin jo ehtineet tehdä päätöksensä ja twiittasivat puolestaan, että ne odottavat nyt ministeriöltä uutta ohjeistusta.

Käytännössä kyse olisi ollut siis turvallisuusohjeiden pakollisuuden jatkamisesta kuukaudella, sillä ohjeiden noudattamista edellytetään nyt jo yli 500 hengen tilaisuuksilta elokuun loppuun asti.

Kukaan ei huomannut virhettä

Kuten pääministeri Sanna Marinkin (sd) on toistuvasti loppukevään ja kesän aikana tiedotustilaisuuksissa todennut, poikkeusolojen umpeuduttua tartuntatautilain mukaan päätökset koronaviruksen ehkäisytoimista tekevät aluehallintovirastot.

Ministeriöt voivat kuitenkin ohjata alaisuudessaan toimivien virastojen toimintaa erilaisin kehotuksin ja suosituksin.

Tartuntatautilain mukaan rajoitustoimenpiteiden pitää olla välttämättömiä yleisvaarallisen tartuntataudin leviämisen estämiseksi ja ne on lopetettava heti, kun tartunnan vaaraa ei enää ole.

Siksi on kummallista, että STM:n numerovirhe eteni ohjauskirjeestä virallisiin päätöksiin asti ilman, että kukaan kahden viikon aikana huomasi sitä tai ilman, että aluehallintovirastot kyseenalaistivat toimenpiteen välttämättömyyttä.

Aluehallintoviraston tehtävä kuitenkin on tehdä päätökset ja perustella niiden välttämättömyys.

Lue myös: "Semmoinen maanantai töissä sitten" – Avi-pomon reaktioon ministeriön karmeasta nollamokasta voi moni samaistua

Aluehallintovirasto: Virhe ei ole iso

Aluehallintovirasto kertoo twitterissään, ettei kyse ole isosta virheestä, kun pohditaan, ovatko ehkäisytoimet suosituksia vai pakollisia.

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

Twiitti sai nopeasti osakseen kritiikkiä, kun useampi käyttäjä kiirehti huomauttamaan, että pahimmillaan päätös olisi voinut johtaa tapahtumien perumiseen.

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

Ihmetystä on herättänyt myös, etteivät aluehallintovirastot kyseenalaistaneet ministeriön kehotusta ja pohtineet itse, onko ehkäisytoimien pakollisuudelle perusteita.

Itä-Suomen aluehallintoviraston ylijohtaja Soile Lahti kommentoi Twitterissä, etteivät virastot etsineet perusteluja STM:n kehotukselle, vaan arvioivat tilannetta itse. Myös hän on sitä mieltä, ettei ero rajoituksissa ole iso.

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen tästä.

Lomakausi syynä?

Sosiaali- ja terveysministeriön viestintäjohtaja Vivikka Richt sanoo, että kyse on kirjoitusvirheestä.

–Ministeriöllä on tullut kirjoitusvirhe. Mistään muusta ei meidän puolellamme ole kyse.

Johtaja Jaska Siikavirta sosiaali- ja terveysministeriöstä sanoo, että ministeriön ohjauskirjeet ovat suuntaviivoja toimenpiteistä, jotka arvioidaan tarpeellisiksi.

– Varsinainen päätöksenteko- ja toteutusvalta on aina virastoilla tai kunnilla, Siikavirta sanoo.

Siikavirta kertoo palanneensa viime torstaina lomalta. Hän ei tiedä, mikä juuri kyseisessä ohjauskirjeessä meni vikaan, sillä se valmisteltiin ja lähetettiin hänen lomansa aikana.

Hän arvioi, että virheen taustalla on juurikin heinäkuun lomakausi.

– Kaikki virkamiehet, jotka yleensä tässä prosessissa ovat mukana, eivät ole olleet tässä kohtaa ja se on varmaan johtanut tällaiseen lopputulokseen, Siikavirta sanoo.

Lue myös: Viranomaiset, skarpatkaa! Kun yksi nolla saa koko alan sydämet pysähtymään – miten tällainen sekoilu voi olla mahdollista?

Tiedoksi ministereille kaksi viikkoa sitten

Aluehallintovirasto ei vielä maanantaina iltapäivällä ollut oikaissut sivuillaan tiedotettaan.

Talouselämä tavoitti aluehallintoviraston viestinnän, mutta toistaiseksi virasto ei ole vastannut kysymyksiin virheestä ja sen etenemisestä päätökseksi asti ja päätöksen perusteluista.

STM:n Siikavirta kommentoi ohjauskirjettä ja tehtävänjakoa yleisesti. Hän toteaa, että hallitus tekee linjaukset tarpeellisista toimenpiteistä, joiden pohjalta ministeriöt puolestaan ohjaavat virastoja, kuten esimerkiksi STM aluehallintovirastoja.

Ohjauskirje virheineen on saatettu nähtäväksi usealle ministerille ja viranhaltijalle.

Sen ovat lähes kaksi viikkoa sitten saaneet tiedokseen sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas), perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd), heidän valtiosihteerinsä Saila Ruuth ja Eila Mäkipää, opetusministeri Li Andesson (vas) ja tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko (kesk), opetus- ja kulttuuriministeriön ylijohtaja Riitta Kaivosoja ja kansliapäällikkö Anita Lehikoinen, pääministerin erityisavustaja Henrik Haapajärvi, valtioneuvoston kanslia, valtiovarainministeriö, sisäministeriön poliisiosasto ja poliisihallitus.

Laajasta vastaanottajalistasta huolimatta virhettä ei huomattu ennen kuin aluehallintovirasto teki päätöksensä turvallisuusohjeiden pakollisuudesta.

Lue myös: "Palkka 3700€…. tai sitten" – Näin somessa irvaillaan viranomaisten mittaluokat uusiksi laittaneelle nollamokalle

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus