Englannissa sijaitsevan Stonehengen tarina on muuttumassa yhä oudommaksi. Vain viikkoja sen jälkeen, kun muistomerkin ison megaliitin todettiin olevan peräisin Skotlannista, tutkijat tekivät yllättävän löydön.
Myös MTV Uutiset kertoi elokuussa uudesta tutkimuksesta, jonka mukaan kuuluisan muinaismuistomerkin alttarikivi ei olekaan Walesista, kuten on aiemmin luultu, vaan paljon kauempaa, Skotlannista.
Se, miten noin kuusi tonnia painava alttarikivi oli saatu kuljetetuksi noin 700 kilometrin päästä Skotlannin pohjoisosista Lounais-Englannin Salisburyyn, on tutkijoille vielä epäselvää.
Tutkimuslöydön tehneen australialaisen Curtisin yliopiston työryhmä analysoi alttarikiven kemiallisen koostumuksen ja ajoitti sen. Menetelmää on kuvattu yhtä tarkaksi kuin sormenjälkien ottamista.
Tuloksista kävi ilmi, että näytteet vastasivat parhaiten devonikaudella syntyneitä sedimenttialueita Caithnessissa, Orkneysaarilla ja Morayssä Koillis-Skotlannissa.
Lue myös: Tutkijat shokissa: Uutta tietoa Stonehengestä
Yksi paikka suljettu pois laskuista
Monet asiantuntijat olettivat todennäköisimmäksi alkuperäpaikaksi Orkneysaaria, koska alueella on ollut rikas neoliittinen kulttuuri ja perinne muistomerkkien rakentamisessa.
Erillisessä tutkimuksessa on nyt kuitenkin todettu, että alttarikivi ei ole peräisin Orkneystä, kertoo muun muassa brittilehti The Guardian.
Alttarikiven alkuperäpaikan etsintä siis jatkuu.
– Mitä enemmän opimme [Stonehengestä], sitä oudommaksi se muuttuu, tutkimuksen toinen kirjoittaja, University College Londonin kunniatohtori ja vanhempi tutkija Rob Ixer toteaa The Guardianin mukaan.
Hän sanoo olevansa kuitenkin toiveikas sen suhteen, että kiven alkuperä vielä selviää.
– Orcadian basin [vanhan punaisen hiekkakiven alue, josta alttarikivi on peräisin] on melko suuri alue, joten en sanoisi, että se löydetään nopeasti. Sanoisin kuitenkin, että se on mahdollista.
Tutkimus on julkaistu Journal of Archaeological Science -lehdessä.
Kuuluisan Stonehengen alttarikivi ei ole tuoreen tutkimuksen mukaan peräisin Walesista vaan paljon kauempaa Skotlannista.
Lue myös: Stonehengen suurelle mysteerille saattoi vihdoin löytyä selitys
Stonehengen käyttötarkoituskin yhä mysteeri
Stonehengen käyttötarkoituksesta ei vielä nykyäänkään olla täysin varmoja.
Monumentti on saattanut olla aurinko- ja kuukalenteri, temppeli, hauta tai kokoontumispaikka.
Stonehengen vanhimmat osat ovat noin 5 000 vuotta vanhoja.