Metsäjätit eivät loistaneet tulospäivänään. UPM:n liikevoitto puolittui edellisvuoteen verrattuna.
Metsäyhtiö Stora Enso aloittaa uuden kannattavuuden parantamisohjelman, jonka tavoite on kasvattaa operatiivista liiketulosta 80 miljoonalla eurolla vuodessa. Ohjelma voi merkitä noin 1 000 työntekijän vähentämistä.
Muutosneuvottelut yhtiön eri toimintamaissa käynnistyvät lähiaikoina. Yhtiön mukaan ohjelman piiriin ei kuuluisi uusia tuotantolaitosten sulkemisia.
Merkittävä osa työntekijöiden vähennyksistä tapahtuisi kuitenkin tämän vuoden ensimmäisellä puoliskolla. Vähennykset koskettaisivat kaikkia divisioonia ja konsernin toimintoja suhteessa niiden kokoon.
– Tämä suunnitelma on vaikea, mutta välttämätön yhtiön menestyksen ja kilpailukyvyn varmistamiseksi pitkällä aikavälillä, sanoo toimitusjohtaja Hans Sohlström tiedotteessa.
Sohlströmin mukaan Stora Enson viime vuonna loppuun saattaman uudelleenjärjestelyohjelman aikana löydettiin synergiamahdollisuuksia, joihin aiotaan tarttua uuden kannattavuuden parantamishankkeen myötä.
– Makrotaloudellinen ja geopoliittinen toimintaympäristömme on edelleen heikko, joten meidän on keskityttävä ydinliiketoimintoihin, jotka tukevat strategiaamme. Pyrimme ohjelman kautta keskittymään voimakkaammin toiminnan kannattavuuteen, mikä tekee meistä entistä kilpailukykyisempiä ja vahvempia epävarmoilla markkinoilla, Sohlström sanoo.
Suurten muutosten vuosi
Viime vuoden uudelleenjärjestelyiden myötä Stora Enso sulki muun muassa Sunilan sellutehtaan Kotkassa ja vähensi kaikkiaan 1 150 työntekijää.
Yhtiö vaihtoi myös toimitusjohtajansa, kun Annica Bresky sai lähtöpassit syyskuussa. Stora Enson palveluksessa oli viime vuoden lopulla hiukan yli 20 000 ihmistä.
Vaikutuksia Suomeen ei osata vielä arvioida, kerrottiin yhtiön viestinnästä STT:lle.
Vuonna 2022 henkilöstön kokonaismäärä oli noin 21 000. Heistä Suomessa työskenteli 26 prosenttia, Ruotsissa 21, Kiinassa 13 ja Puolassa yhdeksän prosenttia. Tiedot vähennysten kohdentumisesta tarkentuvat, kun muutosneuvottelut alkavat.
Osinkoa jaetaan niukemmin
Stora Enson loka-joulukuun liikevaihto laski liki neljänneksen ja oli 2,17 miljardia euroa. Operatiivinen liiketulos pieneni 51 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 355 miljoonasta.
Yhtiön hallituksen esittämä osinko pienenee myös tuntuvasti. Se laskee 0,10 euroon osaketta kohti viime vuonna maksetusta 0,60 eurosta. Hallitukselle esitetään valtuutusta päättää harkintansa mukaan enintään 0,20 euron lisäosingosta.
Yhtiö ennakoi, että markkinaolosuhteet pysyvät epävarmoina vuonna 2024. Näkyvissä on kuitenkin myös myönteisiä merkkejä sellun hintojen noususta, varastojen pienenemisestä sekä inflaation ja korkojen alenemisesta.
Tämän vuoden operatiivisen liiketuloksen odotetaan nousevan paremmaksi kuin viime vuoden 342 miljoonaa.
UPM odottaa elpymistä tänä vuonna
Tuloksensa julkisti torstaina myös toinen metsäjätti. UPM:n vertailukelpoinen liikevoitto laski loka-joulukuussa puoleen edellisvuoden vastaavaan jaksoon verrattuna ja oli 323 miljoonaa euroa eli vajaat 13 prosenttia liikevaihdosta.
Myös koko vuoden liikevoitto jäi 1,01 miljardiin euroon, joten se laski puoleen edellisvuoden tasosta.
Liikevaihto laski loppuvuonna 22 prosenttia 2,5 miljardiin euroon. Hallitus esittää 1,5 euron osinkoa, mikä on saman verran kuin viime vuonna maksettiin.
Uusi toimitusjohtaja Massimo Reynaudo luonnehti viime vuoden tulosta hyväksi ottaen huomioon erittäin haastavan toimintaympäristön, jossa maailmantalouden suhdanteet olivat poikkeukselliset.
– Vuoden ensimmäisellä puoliskolla käänne huonompaan oli todella voimakas erityisesti Euroopan markkinoilla. Ennen näkemätön varastojen purku vaikutti markkinatoimituksiin, ja samaan aikaan sellun ja energian hinnat laskivat, hän sanoi UPM:n tilinpäätöstiedotteessa.
Vuoden lopulla markkinoilla alkoi näkyä elpymisen merkkejä, ja UPM kykeni parantamaan tulostaan. Viime vuonna valmistui myös kaksi merkittävää investointia, joilta UPM odottaa kasvua vuosiksi eteenpäin.
– Paso de los Torosin sellutehdas Uruguayssa ja OL3-ydinvoimalaitosyksikkö aloittivat tuotannon toisella vuosineljänneksellä. Nämä merkittävät investoinnit kasvattivat sellun ja energian tuotantokapasiteettiamme noin 50 prosenttia ja vaikuttivat jo vuoden toisen puoliskon toimituksiimme, Reynaudo kiitteli.
UPM odottaa, että koko tämän vuoden vertailukelpoinen liikevoitto nousee viime vuoteen verrattuna. Vertailukelpoinen liikevoitto jää kuitenkin alkuvuonna alemmaksi kuin viime vuoden lopulla.
Tämä johtuu energiaan liittyvien maksuhyvitysten ajoituksista ja tavallista laajemmasta kunnossapitotoiminnasta tämän vuoden alkupuolella.
Vuoden alkupuoliskolle on suunniteltu kunnossapitoseisokit Paso de los Torosin, Fray Bentosin ja Pietarsaaren sellutehtailla sekä kaikissa kolmessa Olkiluodon ydinvoimalayksikössä.