Stubb: Nämä ovat kokoomuksen kynnyskysymykset hallitukseen menolle

2:14img
Julkaistu 22.03.2015 15:36(Päivitetty 22.03.2015 15:58)

MTV UUTISET - STT

Kokoomuksen puheenjohtaja, pääministeri Alexander Stubb sanoo kokoomuksen olevan valmis ensi vaalikaudella valtiovarainministeriön virkamiesten esittämään kuuden miljardin euron julkisten menojen leikkaukseen. Kokoomus on esittänyt tähän mennessä viiden miljardin leikkauslistan.

Stubb ei kuitenkaan Ylen pääministerin haastattelutunnilla kertonut, mistä miljardin euron lisäleikkaukset tehtäisiin, ja aikooko kokoomus julkaista suuremman leikkauslistan ennen vaaleja. Kokoomus on aiemmin korostanut sitä, että puolueiden on kerrottava sopeutuksesta ennen vaaleja.

Stubbin mukaan suuret sopeutustoimet eivät kuitenkaan tarkoita radikaalia uudistusta suomalaiseen hyvinvointiyhteiskuntaan.

– Tämä korjausliike on tehtävä, että hyvinvointiyhteiskunta voidaan pelastaa, sanoi Stubb Ylen pääministerin haastattelutunnilla.

Stubbin mukaan kokoomuksen kynnyskysymys hallitukseen menolle on ainakin sama tilannekuva, joka perustuu valtiovarainministeriön ja Suomen Pankin arvioihin.

– Ehkä toinen kynnyskysymys on se tapa tehdä. Minun mielestä pitää aina panna Suomen etu, isänmaan etu kaiken edelle ja tehdä yhdessä. Se on yksi politiikan perusongelmia, että aika usein, koska meillä on tällaisia monisäkeisiä koalitiohallituksia, niin vedetään vähän eri suuntaan, muotoili Stubb.

Stubb: Konsesus on erinomainen asia

Stubb pitää konsensusta eli yhteisymmärrykseen pyrkivää päätöksentekoa nyt erinomaisena asiana. Stubb sanoi, että konsensukselta ja korporativismilta eli työmarkkinajärjestöjen päätöksenteolta on vaadittava kuitenkin tulosvastuuta.

Vielä joulukuun puolivälissä Stubb suomi etujärjestöjä, konsensusta ja osin myös poliittisia liikkeitä jarruttavasta asenteesta.

Esimerkkinä tulosvastuullisuudesta Stubb pitäisi äärimaltillista palkkaratkaisua. Valtion pitäisi tulla hänen mielestään sitä vastaan kahden miljardin euron ansiotuloveron alennuksella, josta puolet rahoitettaisiin uusien työpaikkojen kautta ja toinen puoli haittaverojen korotuksilla.

Tuoreimmat aiheesta

Vaalit 2015