Lähitunnit ratkaisevat sen, tapahtuuko Japanin vaurioituneessa ydinvoimalassa vakava ydinonnettomuus, arvioi Säteilyturvakeskuksen STUK:in ryhmäpäällikkö Keijo Valtonen. Eilinen maanjäristys ja tsunami vaurioittivat pahoin Fukushiman voimalan jäähdytysjärjestelmää, ja reaktorin sydämen sulaminen on mahdollista.
– Kysymys on ihan tunneista, miten tässä käy. Jos jäähdytys saadaan palautettua, homma on ohi, mutta jos ei saada, tilanne pahenee entisestään, Valtonen kertoo. Hän seuraa tilanteen etenemistä STUK:in valmiuskeskuksessa.
Pahimmillaan reaktorin sydämen sulaminen voi aiheuttaa ison radioaktiivisen päästön. Tilanteen kehittymistä on kuitenkin erittäin vaikea ennustaa, sillä paljon riippuu siitä, mikä Fukushiman monista laitoksista on kyseessä ja miten pahasti järistys ja tsunami ovat vahingoittaneet sen suojarakennusta.
– Asiaa on hankala ennustaa, kun ei tunne laitoksen suunnittelun yksityiskohtia. Ilmeisesti tämä on sellaisia vanhoja laitoksia, joissa sydämen sulamista ei ole otettu kunnolla huomioon. Mahdollinen päästö on ihan siitä kiinni, miten sydän vaurioituu ja millaisia vaurioita suojarakennukselle on tullut.
– Lähitunnit ovat ratkaisevia suuntaan tai toiseen. Nyt pitäisi saada jotain parantavia toimia aikaan, Valtonen sanoo.
Fukushiman voimaloiden lähistöltä on jo evakuoitu kymmeniätuhansia asukkaita.
Järistys ja tsunami yhdessä liikaa
Valtonen on työssään seurannut myös Three Mile Islandin ydinturman vuonna 1979 sekä Tshernobylin katastrofin vuonna 1986. Molemmat tapaukset johtivat suureen määrään muutoksia ydinlaitosten suunnittelussa, ja sama prosessi on todennäköisesti edessä nytkin.
Valtosen mukaan Japanin laitokset on varsin hyvin suunniteltu kestämään maanjäristyksiä, mutta ison järistyksen ja tsunamin yhdistelmään on vaikea varautua. Lisäksi alueen voimalat ovat ilmeisesti sen verran vanhoja, ettei sydämen sulamistilannetta ole huomioitu. Uudentyyppisissä laitoksissa uhkaan on varauduttu, mutta niitä ei ole juuri ehditty maailmalla rakentaa.
– Suomessa tilanne on tässä mielessä kansainvälisesti ottaen poikkeuksellisen hyvä, sillä laitokset on päivitetty siten, että sydämen sulaminen on huomioitu ja sitä pystytään hallitsemaan ilman, että suojarakennus vaurioituu, Valtonen sanoo.
Rakenteilla olevassa Olkiluoto kolmosessa uhka on otettu huomioon alusta pitäen. Laitokseen tulee järjestelmä, jonka avulla sydämen sulamista voidaan hallita ja sydänsula jäähdyttää ilman ulkopuolista sähköä.
(MTV3 - STT)