Säteilyturvakeskus on havainnut viime kuussa pienen määrän radioaktiivista hopeaa Kotkan ulkoilman radioaktiivisuuspitoisuuden valvonta-asemalla. STUKin hiukkaskerääjän suodattimeen tarttuneen hopean aktiivisuus oli juuri ja juuri herkillä mittauksilla havaittavissa.
Suodattimen mittauksen perusteella määritetty hopean keskimääräinen aktiivisuuspitoisuus ilmassa oli 0.2 mikrobecquerelia kuutiometrissä.
Mittaukset ovat hyvin tarkkoja ja havaitulla pitoisuudella ei ole STUKïn mukaan minkäänlaista merkitystä ihmisten turvallisudella tai ympäristölle. Näin pieniä pitoisuuksia ei esimerkiksi voida havaita STUKin automaattisen ulkoisen säteilyn valvontaverkon mittaustuloksissa.
Löydös liittynee ydinvoimalan huoltotöihin
STUKin tarkastaja Tero Karhunen toteaa tiedotteessa, että Kotkan löydös sopii ajallisesti yhteen Loviisan ydinvoimalaitoksen vuosihuollon kanssa.
Voimalaitoksen huoltotöiden yhteydessä voi vapautua ilmaan pieniä määriä radioaktiivisia aineita, myös radioaktiivista hopeaa.
Loviisan ydinvoimalaitoksen kakkosyksikön vuosihuolto alkoi 2. elokuuta ja päättyi 29. elokuuta. Parhaillaan voimalaitosyhtiö tekee vuosihuoltoa laitoksen ykkösyksikössä.
Ei vaaraa ihmisille
STUK:in mukaan Huollossa ei ole tapahtunut mitään ympäristön säteilytilanteeseen vaikuttavaa tai ihmisten säteilyturvallisuutta vaarantavaa.
STUK valvoo ulkoilman radioaktiivisten aineiden pitoisuutta kahdeksalla paikkakunnalla Suomessa: Helsingissä, Imatralla, Ivalossa, Kajaanissa, Kotkassa, Kuopiossa, Rovaniemellä sekä Sodankylässä.
Valvonta-asemien kerääjät imevät suuria määriä ilmaa radioaktiiviset hiukkaset pidättävien suodattimien läpi. Suodattimiin kertyneet radioaktiiviset aineet mitataan laboratoriossa. Menetelmällä voidaan havaita erittäin vähäisiä määriä radioaktiivisia aineita.
Ulkoista säteilyä STUK valvoo automaattisella 260 mittausaseman säteilyvalvontaverkolla. Mittausasemat hälyttävät välittömästi, jos säteilytaso kohoaa normaalista taustasäteilystä, joka on 0,05–0,3 mikrosievertiä tunnissa.