Säteilyturvakeskuksessa (STUK) 3.-4. maaliskuuta tehtiin havainto radioaktiivisesta cesium-137:sta, joka paikannettiin eilen illalla kiinteistön autotalliin ja osaan kellaritiloja, jossa STUK toimii. Nyt STUK kertoo, ettei säteily ole peräisin heidän tiloistaan.
Kiinteistökompleksissa toimii myös radioaktiivisia pienjätteitä käsittelevä yritys. Mittauksien perusteella tilat eristettiin, ja henkilöturvallisuus on varmistettu muun muassa kokokehon mittauksilla.
STUKin toiminta jatkuu normaalisti, tilojen aluerajaukset huomioiden.
– STUK on tarkastanut omat lähteensä ja todennut, että säteily ei ole peräisin niistä. Sisäisen selvityksen kautta varmistimme myös, että emme ole käsitelleet tiloissamme tällaista säteilyä aiheuttavia näytteitä. Säteilyn alkuperän selvittäminen on tärkeää ja työmme jatkuu edelleen. Tällä hetkellä keskitymme myös palauttamaan STUKin tiloja takaisin käyttöön, kertoo STUKin johtaja Tarja K. Ikäheimonen.
Mitatut pitoisuudet ovat erittäin pieniä eivätkä ole terveydelle haitallisia. Varotoimenpiteenä STUK aloitti klo 10 kiinteistön lähialueiden säteilymittaukset, joiden tulokset valmistuvat klo 15 mennessä.
Cesium-137:ää käytetään säteilylähteenä teollisuudessa esimerkiksi materiaalien paksuuden mittaamisessa ja sairaaloissa sädehoidossa.
STUKin katolla Helsingin Roihupellossa olevaan hiukkaskerääjään kertyi poikkeuksellisen paljon radioaktiivista cesium-137:ää 3.–4. maaliskuuta.
Mittaustulos, 4000 mikrobecquerelia kuutiometrissä ilmaa, on noin tuhatkertainen normaaliin verrattuna, mutta kuitenkin vain miljoonasosa sellaisesta pitoisuudesta, jonka takia ihmisen pitäisi suojautua. Havaittu määrä ei ole terveydelle vaarallinen.