Sudanin taisteluissa satoja kuolleita, joukossa myös lapsia: EU suunnittelee kansalaistensa evakuointia

Sudanin taisteluissa on vajaan viikon aikana saanut surmansa yli 400 ihmistä ja yli 3 500 on haavoittunut, kertoo YK:n alainen Maailman terveysjärjestö WHO.

YK:n lastenjärjestön Unicefin mukaan kuolleiden joukossa on ainakin yhdeksän lasta. Haavoittuneita lapsia on yli viisikymmentä.

Sudanin asevoimat ilmoitti Suomen aikaan illalla kolmen päivän tulitauosta taisteluissaan puolisotilaallisia joukkoja vastaan. Asevoimat sanoi suostuvansa tulitaukoon, jotta maassa voitaisiin juhlistaa muslimien paastonajan päättävää id al-fitriä sekä mahdollistaa humanitaarisen avun kulku.

Silminnäkijät kertoivat uutistoimisto AFP:n mukaan, että taistelut ovat rauhoittuneet ainakin osassa maan pääkaupunkia Khartumia. Reuters kertoi kuitenkin silminnäkijätietoon pohjaten, että raskas tulitus olisi jatkunut Khartumissa myös tulitaukoilmoituksen jälkeen.

Taistelut armeijan ja sitä vastaan nousseiden RSF-joukkojen välillä alkoivat lauantaina. Taisteluita on kolmesti yritetty saada lakkaamaan tulitauolla, mutta turhaan.

Asevoimien ja puolisotilaallisten RSF-joukkojen väliset taistelut alkoivat viime lauantaina. Taisteluita oli ennen perjantai-iltaa yritetty saada jo kolmesti lakkaamaan tulitauolla, mutta turhaan.

RSF oli jo aiemmin ehdottanut kolmipäiväistä tulitaukoa id al-fitr -juhlan yhteyteen. Aiemman ehdotuksen mukaisesti tulitauon oli ollut tarkoitus alkaa varhain tänään, mutta taistelut olivat jatkuneet päivän mittaan. Sudanin asevoimien komentaja Abdel Fattah al-Burhan oli tyrmännyt RSF:n ehdottaman tulitauon eilen uutiskanava al-Jazeeran haastattelussa.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres ehdotti hänkin jo eilen, että Sudaniin saataisiin ainakin kolme päivää kestävä tulitauko muslimien pyhän kuukauden Ramadanin päättävän id al-fitrin yhteyteen. Myös Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken on vaatinut välitöntä tulitaukoa.

Sudanin taistelut alkoivat lauantaina, kun al-Burhanin ja hänen varamiehensä, kenraali Mohamed Hamdan Daglon valtataistelu ja kiista Daglon komentamien RSF-joukkojen sulauttamisesta Sudanin armeijaan kärjistyi avoimeksi yhteenotoksi.

YK:n mukaan jopa 20 000 ihmistä on paennut väkivaltaa naapurimaa Tshadiin.

Sudanin uusien taisteluiden pelätään laajenevan täysimittaiseksi sisällissodaksi, joka vaikuttaisi myös naapurimaihin.

EU suunnittelee kansalaistensa evakuoimista Sudanin pääkaupungista

EU suunnittelee kansalaistensa mahdollista evakuoimista Sudanin pääkaupungista Khartumista, kun turvallisuustilanne vain antaa myöten.

Asiasta kertoo EU:n sisältä korkea-arvoinen virkamieslähde, jonka mukaan kaupungissa on korkean riskin tilanne. EU pyrkii hänen mukaansa koordinoimaan operaatiota saadakseen siviilinsä pois Khartumista.

Sudanin asevoimien ja puolisotilaallisten RSF-joukkojen väliset taistelut ovat jatkuneet Khartumin ympäristössä. EU-virkamiehen mukaan paikan päällä tehtyjen arvioiden mukaan turvallisuusolosuhteet eivät ole tällä hetkellä sopivat evakuointioperaation suorittamiselle.

Tilannetta tarkkaillaan evakuoinnille suotuisaa hetkeä silmällä pitäen.

Siirtolaisuusjärjestön työntekijä joutui ristituleen ja sai surmansa

Kansainvälinen siirtolaisuusjärjestö IOM kertoi tänään Sudanin-henkilökuntaansa kuuluneen työntekijän saaneen surmansa Sudanissa. Hän oli matkannut perheensä kanssa Obeidin kaupungin eteläpuolella, kun heidän ajoneuvonsa oli joutunut kahden taistelevan osapuolen ristituleen.

Järjestön johtaja kertoo lausunnossaan olevansa syvästi suruissaan kollegan kuolemasta ja kertoo ottavansa osaa tämän vaimon ja vastasyntyneen lapsen sekä järjestön Sudanin-henkilöstön suruun.

– IOM:n koko henkilöstön turvallisuus on ykkösprioriteettini. Jatkamme työskentelyä YK-kumppaneidemme kanssa turvallisuustoimiemme päivittämiseksi, sanoo YK:n alaisen IOM:n johtaja Antonio Vitorino.

– Siviilien, mukaan lukien humanitaaristen avustustyöntekijöiden, järjettömät kuolemat - - on saatava loppumaan ja rauha palautettava, hän jatkaa.

Vitorino viittaa lausunnossaan myös YK:n ruokaohjelma WFP:n työntekijöiden kuolemiin. WFP on aiemmin tällä viikolla ilmoittanut keskeyttävänsä toimintansa Koillis-Afrikan valtiossa sen jälkeen, kun kolme sen työntekijää sai surmansa väkivaltaisuuksissa.

Vitorino sanoo IOM:n joutuneen keskeyttämään humanitaariset operaationsa Sudanissa tuoreiden väkivaltaisuuksien vuoksi.

– Kaikkien osapuolten on varmistettava humanitaaristen avustustyöntekijöiden turvallisuus ja sallittava heidän esteetön pääsynsä, jotta he voivat auttaa heikoimmassa asemassa olevia, Vitorino sanoo järjestön tiedotteessa.

"Apua ei voida tarjota, jos työntekijöiden turvallisuus ei ole taattu"

IOM:n tavoin myös Unicef kommentoi humanitaaristen avustustyöntekijöiden turvallisuutta.

– Lapsille ja perheille elintärkeää humanitaarista apua ei voida tarjota, jos työntekijöiden turvallisuus ei ole taattu, järjestö kertoo Suomen Unicefin julkaisemassa tiedotteessa.

Unicef kertoo avustustyöntekijöiden joutuneen maassa ryöstöjen kohteeksi. Se painottaa avustustyöntekijöihin ja järjestöihin kohdistuvien hyökkäysten olevan samalla hyökkäyksiä avuntarpeessa olevia lapsia ja perheitä kohtaan.

Lastenjärjestö kertoo, että monet perheet ovat jääneet tulitusten keskelle ja tuhannet perheet ovat joutuneet jättämään kotinsa.

– Taisteluiden kiihtyessä lapsia on hakeutunut suojaan koulurakennuksiin. Sairaalassa olevia lapsia on jouduttu evakuoimaan. Sairaaloita ja terveyspalveluita on tuhoutunut, mikä vaikeuttaa lasten hoitoon pääsyä, järjestön tiedotteessa sanotaan.

Unicef vaati tiedotteessaan YK:n pääsihteerin vanavedessä väkivaltaisuuksien lopettamista ja vaatii lisäksi muun muassa taisteluiden osapuolia suojelemaan lapsia ja turvaamaan heille elintärkeät peruspalvelut.

Unicefin mukaan taistelut uhkaavat noin 50 000 vakavasta aliravitsemuksesta kärsivän lapsen elintärkeää hoitoa. Järjestön mukaan humanitaariset tarpeet olivat Sudanissa jo tuoreiden väkivaltaisuuksien edellä merkittävämmät kuin koskaan ennen.

IOM:n mukaan tuoreiden taisteluiden alla 15,8 miljoonaa ihmistä oli humanitaarisen avun tarpeessa Sudanissa. Määrä vastaa noin kolmasosaa koko maan väestöstä. Järjestö kertoo maassa olleen myös arviolta 3,7 miljoonaa ihmistä, jotka ovat joutuneet jättämään kotinsa ja pakenemaan toisaalle maan rajojen sisällä.

Juttua päivitetty 21.4.2023 klo 23.06 tiedolla kolmen päivän tulitauosta.

Lue myös:

    Uusimmat