Suivaantunut yrittäjä osti ilmoitukselleen koko Kauppalehden etusivun – vastustaa poliittisia lakkoja: "Kumpi ja kampi tappelee, minä maksan viulut"

2:56img
Julkaistu 12.10.2018 05:04
Toimittajan kuva

Anu Punkari

anu.punkari@mtv.fi

@Punkaria

Kauppalehden etusivun peitti keskiviikkona poikkeuksellinen mainos, jossa lakkovahti sanoo "stop" perustuslakia esittelevälle duunarille. Sama mainos komeili myös eilen lehden etusivulla. Mainosten takana on poliittisiin lakkoihin tympääntynyt lahtelainen rakennusyrittäjä Topi Paananen.

– Perjantaina mainosta ei tule, koska etusivu ei enää ollut vapaana. Katsotaan jatkoa, en osaa sanoa vielä, montako niitä kaikkiaan tulee, teen päätöksiä tällä viikolla, Paananen sanoo.

Video: Yrittäjä Topi Paananen laittoi kansalaisaloitteen vireille viime huhtikuussa. Paananen perustelee poliittisten lakkojen rajoittamisen tarvetta sillä, että kulut maksaa yrittäjä, joka ei voi vaikuttaa lakon syntyyn tai syihin.

Mainoksilla lahtelainen Peikko Groupin toimitusjohtaja Paananen ei hae itselleen julkisuutta, sillä ehdokkuus esimerkiksi seuraavissa eduskuntavaaleissa ei ole hänen asialistallaan.

Sen sijaan hän haluaa kerätä maksamillaan kokosivun ilmoituksilla nimiä poliittisia lakkoja vastustavaan kansalaisaloitteeseen – ja saamaan keskustelua aikaan.

– Pyrin siihen, että keskustelua tämän asian tiimoilta ylipäätään käydään. Uskon vuorenvarmasti, että tämä asia päätyy vielä joskus joko kansalaisaloitteen kautta tai muuten jonkun valittavan hallituksen asiaksi.

"Vapaa-ajalla voi lakkoilla"

Paananen haluaa Työrauha 2018 -ilmoituksellaan rajata hallitusta vastaan suunnatut lakot muutamaan tuntiin.

Kauppalehden etusivun kuvassa lakkovahti sanoo "stop tykkänään" duunarille, joka esittelee hänelle perustuslakia ja kysyy oikeuksiensa perään.

Viime helmikuussa Paananen itse koki yrittäjänä karvaasti SAK:n mielenilmauksen työttömyysturvan aktiivimallia vastaan.


Tällainen on ilmoitus, jonka Paananen osti Kauppalehden kannesta.

– Näin sen työyhteisön kannalta. Kun sanotaan sana lakko, silloin ihmiset yleensä alkavat kuohua yli, joko se on työnantajan edustaja tai työntekijän edustaja.

– Koin sen aika vahvasti, että ammattiyhdistysliike siinä tilanteessa toi meidän hyvään tiimiin nämä tunnetilat ilman, että se liittyi mitenkään meidän työehtoihin. Sitten alkoi puolen valinta: Oletko tämän politiikan puolella vai et?

"Mieliala vaikutti työhön – ja talouteen"

Paanasen mielestä ulkopuolinen ammattiyhdistysliike vaikutti yhtäkkiä negatiivisesti koko työntekoon.

– Kaikki tekee hyvällä fiiliksellä töitä asiakkaiden eteen ja sitten tulee joku ulkopuolinen,  joka vaikuttaa siihen, että työntekijät ja työnantajat alkavat taistella toisiaan vastaan. Eikä kukaan oikein tiedä, miksi. Se oli epäoikeudenmukaista munkin työyhteisöä kohtaan, Paananen harmittelee.

Tälläkin hetkellä käydään keskustelua hallituksen suunnitelmien takia. Hallituksen tavoite helpottaa irtisanomisia pienissä yrityksissä on kohdannut vastustusta. Poliittisien lakkoja, ylityö- ja vuoronvaihtokieltoja on viime päivinä ollut runsaasti.

Viime viikkoinen lakko ei koskenut Paanasen yritystä, teollisuuden ylityökielto sen sijaan koskee.

– Onhan tämä vähän niin, että kumpi ja kampi tappelee, mutta minä maksan viulut.

"Eduskunnan syytä tehdä päätökset"

Nimiä poliittisia lakkoja vastustavassa kansalaisaloitteessa on vasta noin 4 500, ja aloitteen läpimenoon niitä tarvitaan 50 000.Paananen laittoi kansalaisaloitteen vireille jo huhtikuussa.

– Ajankohta aloitteelle oli äärettömän huono, sillä kesästä tuli lämmin ja ihmiset tekivät ihan muita asioita. Jos joku asia sattuu nousemaan puheenaiheeksi, silloin kansalaisaloitteet saavat allekirjoituksia ja ne menevät läpi.

– Mainokset ovat tuoneet uusia nimiä kiitettävästi viime päivinä, joten vielä ei tiedetä miten aloitteelle käy.

Paanasen mielestä Suomen tilanne poliittisten lakkojen suhteen on täysin poikkeava verrattuna muihin Länsi-Euroopan maihin.

– Uskon, että Suomessakin tässä asiassa päästään vielä joku päivä eurooppalaiseen toimintamalliin.

Paananen tiivistää ongelman ydinkysymyksen vielä näin:

– Johtavatko tätä maata etujärjestöt vai eduskunta? Olisiko se sittenkin parempi, että eduskunta tekisi nämä päätökset.

Tuoreimmat aiheesta

Lakkoperjantai