Yrittäjä avautuu: Näin rajua stressiä koronarajoitukset ovat aiheuttaneet – hänen aloittamansa kampanja leviää nyt näkyvästi ympäri Suomea

Ravintolayrittäjät ympäri Suomen ovat lähteneet mukaan nyt riittää -kampanjaan, jolla vaaditaan hallitukselta toimia ravintola-alan pelastamiseksi. Yrittäjät vaativat rajoitusten muuttamista tai isompia korvauksia. Liikkeen alulle laittaneen Sirly Ylläsjärven mukaan ravintolayrittäjät ovat saaneet jopa fyysisiä oireita vaikean tilanteensa keskellä.

Sirly Ylläsjärvi on yhtiökumppaninsa kanssa hotelli Aurora Estaten omistaja. Pandemia-aika on hänen mukaansa ollut erittäin vaikeaa ravintola- ja matkailualalla.

– Stressin oireet ovat yrittäjillä olleet fyysisiä. On ollut vatsaongelmia ja rytmihäiriöitä.

– Kaikki eivät välttämättä toivu ikinä. Myös meidän työntekijämme voivat todella huonosti, Ylläsjärvi harmittelee.

Ylläsjärvi kertoo menetyistä lomista ja sesongeista. Alan työntekijöiden lisäksi asiakkaat kärsivät.

– Ihmiset ovat nyt vihaisia meille, että missä he nyt syövät. He ovat varanneet ruokaa ja lomansa. Nyt he syövät huoneissaan jotakin leipää. Päättäjät eivät vastaa, eivätkä ota minkäänlaista vastuuta hätiköidyistä nopeista päätöksistä, hän jatkaa.

Aluehallintovirasto ärähti

Ylläsjärvi päätti ryhtyä toimiin joulun alla.

– Joulun aikaan kun ilmoitettiin uusista rajoituksista, keräännyimme johtoryhmämme kanssa ja teimme päätöksen laittaa lehdistötiedotteen siitä, että emme halua sulkea ravintolaamme. Ehdotimme sitä, voisiko negatiivisella testituloksella päästä syömään.

Tiedote sai Lapin Aluehallintoviraston vastaamaan yrittäjäkaksikolle.

– Avilta tuli aika rajua tekstiä. Meille sanottiin, että paikka on laitettava kiinni tai poliisit tulevat. Totta kai noudatimme lakia, mutta päätimme että taistelua jatketaan.

Kampanja levisi ympäri Suomen

Kaksikko sai idean sytyttää kynttilöitä ja rakentaa kampanja asian ympärille.

– Itse tein lappukampanjan ja laitoin perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurulle (sd.) viestin, että yrittäjät ja meidän alan ihmiset voivat huonosti.

Ylläsjärvi ryhtyi soittelemaan yrittäjätuttavilleen ja pikkuhiljaa sana levisi kampanjasta, jolle oli syntynyt nimi: Nyt riittää.

Tempauksen myötä Ylläsjärvelle sytytettiin suuri määrä kynttilöitä, joista muodostuva jättimäinen viesti on nähtävissä tämän artikkelin päävideolta.

– Videomme sai nopeasti yli 300 000 näyttöä sosiaalisessa mediassa ja sitä kautta syntyi lisää kontakteja. Monet sanoivat, että he kokevat ihan samanlaisia tuntemuksia. Se kosketti monia ihmisiä.

Tilanne koetaan epäreiluna

Ylläsjärven aloitteen seurauksena ravintoloiden ikkunoissa ympäri Suomen on nähty sen slogan. Videoon reagoi myös muun muassa tamperelainen ravintolayrittäjä keittiömestari Arto Rastas.

– Kaksi vuotta kestänyt epäreilu asetelma yhteiskunnallisesti eri yritysten suhteen sai minut lähtemään tähän mukaan. Ja myös viime aikoina nämä järjettömyydet aukiolotuntien kanssa ja se miten eriarvoisesti ravintoloita käsitellään – viittaan tällä huoltoasemameininkiin.

Huoltoasemat saavat pitää ovensa auki normaalisti ja myydä ruokaa vuorokauden ympäri. Tätä perustellaan muun muassa vähäisemmällä tartuntariskillä sekä sillä, että ne tarjoavat ruokailumahdollisuuden tien päällä matkaaville. Ne (huoltamot) eivät tyypillisesti ole ilta- ja yöajan toiminnan suhteen rinnastettavissa epidemian torjunnan näkökulmasta suuremman riskin ravitsemisliikkeisiin, sanotaan sosiaali- ja terveyslautakunnan lausunnossa.

– Se herättää meidän alalla ihmetystä. Sitten niitä joille ravintola-ala on pääelinkeino rajoitetaan todella rankasti. Kyllä tässä kannattaa kapinoida vastaan.

– Se mikä kalvaa mieltä eniten on se että miten nämä menetetyt ansiota korvataan? Siitä ei tällä hetkellä puhuta oikeastaan yhtään. Liikevaihdon pudotus on ollut hurjaa koko ajan.

"Jotain rajoituksia epidemian hillitsemiseksi on oltava"

Rajoituksia on perusteltu vakavalla epidemiatilanteella ja koronavirusinfektio luokitellaan yhä yleisvaaralliseksi taudiksi.

Rastas kertoo itse sairastaneensa koronavirusinfektion ja hänen tuttavapiirissään on ihmisiä, jotka ovat sairastaneet taudin vakavamman muodon.

– Tietysti tauti on osalle ihmisistä todella vakava ja sillä tavalla siihen täytyy suhtautuakin. Jotain keinoja sen hillitsemiseksi on tehtävä totta kai. Mutta jos tässä vain yhtä alaa sorretaan ja rajoitetaan, niin en usko että toimet ovat tällä hetkellä tarpeeksi tehokkaita.

"Koronapassilla valjastetaan ravintolat valitsemaan asiakkaansa"

Koronapassilla on aiemmin päässyt kiertämään alueellisia rajoituksia ilta-aikaan, mutta hallitus päätti joulun alla hyllyttää sen väliaikaisesti kiihtyneen tartuntatilanteen vuoksi. 

Rastas ei liiemmin kallistu koronapassin puolelle eikä vastaan. 

– En ole koskaan ottanut siihen kantaa. Tässä on ollut paljon vastakkainasettelua. Sitä lietsovat myös rokottamattomat ja rokotetut keskenään. Asetelma on kääntynyt vähän hassuksi. Tässä kapinoidaan toisiaankin vastaan, hän sanoo.

– Mutta jos hallitus päättää niin että passeilla saadaan lievennyksiä rajoituksiin, niin se on aivan varma että joka ikinen ravintola lähtee siihen mukaan. Minusta on epäreilua että valtio valjastaa ravintolat valitsemaan asiakkaansa sen perusteella onko ihmisiä rokotettu vai ei. Se ei ole reilu peli.

"Uskottavuus on mennyt"

Koronapassi ei Ylläsjärvenkään mukaan ole ollut kovin toimiva ratkaisu. Hän huomauttaa, ettei rajoituksia olla poistettu rokotuskattavuudesta huolimatta.

– Me haluamme vain että ihmiset voisivat elää normaalisti. Meille luvattiin että kun 80 prosenttia on ottanut rokotuksen, niin maailma avautuu.

Aiempia virusmuunnoksia selvästi herkemmin leviävä omikron yleistyi nopeasti Suomessakin valtavirukseksi vuodenvaihteessa. Viimeistään silloin kävi selväksi, ettei koronaepidemiaa pysäytetä 80 prosentin rokotekattavuudella.

– Koronapassi ehti Lapissa olla käytössä neljä päivää. Sitten ilmoitettiin että se vedetään pois. Uskottavuus on mennyt jo. 

Ylläsjärvi kertoo MTV Uutisille havaitsemastaan ilmiöstä ravintoloiden ollessa ilta-aikaan kiinni.

– Uutenavuotena oli mökkibileitä täällä. Luksushuvilat olivat kuin yökerhoja. En tiedä kuinka fiksu se päätös oli, että yökerhot ja ravintolat eivät saa olla auki. Kyllähän nyt ihmiset täällä bailaavat.

– Täällä on hyvin vähän poliiseja. Vartijat joutuvat hoitamaan niitä tilanteita, joissa normaalisti olisi poliisi.

Päättäjien reaktioita odotellaan

Uskovatko ravintoloitsijat että kampanja saisi päättäjät reagoimaan jollakin tavalla?

– Hyvä kysymys. Eilen kyllä huomasimme, että sosiaalinen media räjähti tästä. Se näyttää sen kuinka moni ihminen on tämän asian puolella hallituksen päätöksiä vastaan, Ylläsjärvi sanoo.

Rastas ei lähde ennustamaan, mitä seurauksia kampanjalla on. Hän uskoo sen herättelevän lähinnä kansalaisia.

– Tykkään tehdä asioita, joissa hiukan avataan kansakunnan silmiä siitä, mitä päättäjät tällä hetkellä oikeasti tekevät. 

Koko alan tulevaisuus voi olla vaakalaudalla

Rastas huomauttaa, että hänellä on useita ravintoloita eri puolilla Suomea, eikä hänen tilanteensa ole yhtä paha kuin pienyrittäjillä, mutta liikevaihdosta on silti lohkaistu iso osa.

– Minulla on aina ollut jotain, mistä saadaan pikkuisen liikevaihtoa. Mutta meidän yhtiöidemme liikevaihto on pudonnut noin 70 prosenttia kahden vuoden ajalta. Puhutaan useiden miljoonien liikevaihdon alenemasta. On jouduttu lomauttamaan työntekijöitä joka ikisen rajoituksen myötä.

– Sitten on vielä yrittäjien ja työntekijöiden henkinen jaksaminen. Oikeastaan huolettaa koko alan tulevaisuus. Alalle pyrkijöitä on tällä hetkellä erittäin vähän.

Ravintola-ala ei Ylläsjärvenkään mukaan ole enää kovin houkutteleva.

– Meillä on työntekijöitä, jotka ovat valmistuneet pari vuotta sitten. He eivät ole ikinä nähneetkään muuta kuin tätä.

Lue myös:

    Uusimmat