Miehen mukaan enon kanssa oli sovittu, että rahoja voi käyttää myös henkilökohtaisiin menoihin. Oikeus sen sijaan katsoi miehen syyllistyneen törkeään kavallukseen.
Kuusikymppinen mies oli toiminut vanhan enonsa taloudenhoitajana Vihdissä. Hän oli ennen enon kuolemaa saanut edunvalvontavaltakirjan sekä valtakirjan laskujen maksua varten. Valtuudet oli myönnetty vuosien 2013 ja 2014 aikana.
Sukulaismiestä syytettiin törkeästä kavalluksesta. Hän oli kymmenin eri kerroin nostanut enon pankkitililtä yli 20 000 euroa, siirtänyt omalle tililleen 7 250 euroa sekä tehnyt yli 8 700 euron edestä siirtojen Pokerstar-pelisivustolle. Mies oli myös maksellut erinäisiä henkilökohtaisia laskujaan enon rahoilla.
Epäilykset herättänyt rahahävikki enon tililtä oli alkanut elokuussa 2014, kun eno oli kuollut.
Syyttäjä piti tekoa törkeänä huomioiden rikoksenteon olosuhteet ja suuret rahamäärät.
Lue myös: Epärehellinen ravintolapäällikkö kavalsi työpaikaltaan lähes 100 000 euroa Tampereella – yksi seteli taskussa paljasti vuosien huijauksen
Lehtitilauksia ja bensakuluja
Kuolinpesän edustajat vaativat mieheltä korvauksia. Mies puolestaan kiisti syyllistyneensä rikokseen. Hänen mukaansa enon kanssa oli sovittu, että hän saa nostaa varoja myös henkilökohtaisiin menoihinsa oman harkintansa mukaan.
Hän myönsi käyttäneensä enon varoja lähes 23 000 euroa omiin tarkoitusperiinsä, mutta osa niistä oli hänen mukaansa käytetty myöskin enon hyödyksi. Sukulaismiehen mukaan kuluja oli kertynyt muun muassa hoivokotivierailujen ajomatkoista, joita oli hänen mukaansa parhaimmillaan viitisen kertaa viikossa.
Mies väitti myös pitäneensä huolta enon mökin kunnosta ja tilanneensa hänelle Valitut palat -lehteä.
Tuomiolauselmassa esitettiin todistajien näkemyksiä enon taloudenpidosta. Korvauksia vaatineiden kuolinpesän jäsenten mukaan eno oli aina ollut hyvin tarkka rahoistaan.
Sukulainen luonnehti miestä pihiksi ja askeettisissa oloissa eläneeksi säästäjäksi. Eno oli aikanaan ostanut asunnon pelkillä säästöillään. Elämänsä loppuvuosina hän oli ostanut muun muassa autoja ja moottoripyöriä.
Lue myös: Nuori Tori.fi -huijari iski taas: Kävi valheellista kauppaa keikkalipuista, peleistä ja muumimukeista 15 000 euron edestä – tuomittiin yli 50 petoksesta
Lähes vuosi ehdollista
Oikeus katsoi tuomiossaan, ettei sukulaismiehellä ollut miltään osin oikeutta rahoihin, joita hän oli itselleen nostanut. Käräjäoikeus katsoi kavalletun loppusumman olevan lähes 31 900 euroa.
Mies sai 10 kuukauden ehdollisen vankeustuomion törkeästä kavalluksesta. Lisäksi hän joutuu korvaamaan menetetyt varat enon kuolinpesälle. Miehen maksettavaksi koitui myös vasta puolen asianajo- ja todistajanpalkkiokuluja.
Tuomio ei ole vielä lainvoimainen, sillä siitä voi valittaa hovioikeuteen.