Yhdysvaltalaisyritys kertoo kloonanneensa kolme hirviösutta. Asiantuntijan mukaan videot yksilöistä ei riitä todisteeksi lajin uudesta alusta.
Hirviösusia tai hurjasusia (engl. dire wolf) on nähty kävelemässä maan päällä viimeksi noin 10 000 vuotta sitten. Ne olivat yleisiä viime jääkausien aikana.
Nyt yhdysvaltalainen bioteknologiaan erikoistunut yritys Colossal Biosciences sanoo luoneensa uusia yksilöitä kloonausteknologian avulla. Yritys väittää muokanneensa tavallisen suden dna-ketjua lisäämällä siihen hirviösuden dna:ta.
Uutistoimisto Reutersin haastattelema globaalin ekologian professori Corey Bradshaw epäilee tarinan todenmukaisuutta.
– Heillä on siis geneettisesti hieman muokattuja harmaasusia, ehkä. Tekeekö se niistä hirviösusia? Ei.
Bradhshawn mukaan on epäilyttävää, että yritys ei ole julkaissut mitään tieteellistä näyttöä luomuksensa tukemiseksi. Todisteeksi yritys on julkaissut yksilöistä videoita, jotka voit katsoa artikkelin alusta.
– Se saa tämän vaikuttamaan siltä, että parhaimmillaankin asiaa on liioiteltu ja pahimmillaan he valehtelevat niin, että korvat heiluu.
Sisäsiittoisuus olisi kohtaloksi
Bradshaw pohjaa kritiikkinsä myös siihen, että hänen mukaansa ei ole olemassa teknologiaa, jolla voidaan muokata kokonaisia genomeja.
– Voimme vain muokata niiden osia ja sekvensoida genomeja.
Bradhshaw korostaa myös sukupuutosta lajeja herättelevien yritysten eettistä vastuuta ja ymmärrystä lajien tuhosta.
– Mihin ne yksilöt laitettaisiin? Sanotaan, että saisimme luotua kunnollisen määrän mammutteja tai hirviösusia, joista voisi syntyä kokonainen populaatio. Se on tärkeää, koska niitä tarvitaan tuhansia ja niiden on oltava geneettiseti moninaisia, jos niiden halutaan selviävän.
Bradshaw jatkaa kertomalla, että muuten ne kohtaavat sukunsa lopun sisäsiittoisuuden seurauksena.
– Suurin osa kehittyvien lajien kirjosta, yli 99 prosenttia häviää. Miksi? Koska muutamat geneettisesti eriytyneet yksilöt sukurutsaavat itsensä sukupuuttoon.
Katso videot väitetyistä hirviösusista artikkelin alusta.
Lähde: Reuters/Colossal Biosciences/TMX