”Sulaa hulluutta” – EU-direktiivi uhkaa hiljentää suomalaisautoilijoiden radiokanavat

6:39img
Katoavatko radiokanavat autoista? Aiheesta keskusteltiin tänään Huomenta Suomessa
Julkaistu 16.10.2019 11:44

Meeri Männikkö

meeri.mannikko@mtv.fi

Voimassa oleva EU-direktiivi uhkaa suomalaisten mahdollisuuksia kuunnella radiota autoissa. Aihetta käsiteltiin tänään Huomenta Suomessa, katso koko keskustelu videolta.

Kyse on EU:ssa jo viime vuoden puolella hyväksytystä direktiivistä, joka on astumassa voimaan kaikissa jäsenvaltioissa. Direktiivi edellyttää, että uusissa autoissa on maanpäälliset digiradiovastaanottimet.

– Suomessa on käytössä niin sanottu FM-radio. Sen käyttö on hyvin laajaa ja vakaata. Suomessa on siis toisentyyppinen teknologia, kertoo Elina Thorström, joka toimii markkinayksikön johtajana liikenne- ja viestintäministeriössä.

RadioMedia: 10 vuotta sitten tehty kokeilu ei tuonut lisäarvoa

Ongelma on lähinnä direktiivin täytäntöönpanossa, sanoo RadioMedian toimitusjohtaja Stefan Möller. Jos Suomessa tulisi uusiin autoihin direktiivin mukaiset digiradiovastaanottimet, se tarkoittaisi tällä hetkellä käytännössä sitä, ettei radioista kuuluisi mitään.

– Meillähän on 10 vuotta sitten ollut DAB (digital Audio Broadcasting) kokeilu Suomessa, ja on todettu, ettei se antanut kuuntelijoille mitään lisäarvoa, Möller kertoo.

Kysymys siitä, millä teknologialla digitalisoituminen tapahtuu

Vaikka direktiivi edellyttää digiradiovalmiutta, se ja kansallinen lainsäädäntö eivät estä FM-radion olemassaoloa autoissa. Tarkastelussa on, voiko direktiivin toteuttaa Suomen olosuhteisiin paremmin sopivana, Thorström sanoo. Tämä voisi tarkoittaa esimerkiksi internetpohjaista yhteyttä.

– Kyllä me kaikki tiedämme, että radiokin maanpäällisesti digitalosoituu, nyt on vain kysymys siitä, millä teknologialla se tapahtuu tulevaisuudessa, Möller toteaa.

Möllerin mukaan ei voida ottaa sitä riskiä, ettei FM-radion säilymistä varmisteta.

– Niin kauan kuin FM on niin vahva kuin se on, olisi sulaa hulluutta aloittaa sellainen prosessi, joka ei mahdollista, että FM:n kuuluisi radiossa.

Lue myös: Blaupunkt toi 1980-luvun autoradion tähän päivään – kasettiluukku kätkee taakseen moderneja ominaisuuksia

Tuoreimmat aiheesta

Autot