Mikä järki? Tästä syystä moni täysin toimiva kännykkä onkin yhtäkkiä käyttökelvoton

7:44img
Toimivia matkapuhelimia hylätään pöytälaatikoihin tai heitetään jopa roskiin, koska niihin ei enää tarjota päivityksiä. EU on runttaamassa pika-aikataululla läpi matkapuhelinten käyttöikää pidentävän lain. Aiheesta keskusteltiin Maikkarin Viiden jälkeen -ohjelmassa tiistaina 16.3.2021.
Julkaistu 17.03.2021 14:41

Ville Järveläinen

EU voi nousta kuluttajatuotteiden vastuullisuusasioissa johtavaan asemaan. Työn alla oleva direktiivimuutos pidentäisi matkapuhelinten käyttöikää. Muutos on mahdollista saada läpi kesään mennessä.

Euroopassa myydään vuosittain yli 200 miljoonaa matkapuhelinta. Määrä on valtava, mutta sitä selittää myös puhelinten keskimääräinen käyttöikä, joka on vain kolme vuotta.

Euroopan unioni on ryhtynyt valmistelemaan pikavauhdilla direktiivimuutosta, jolla pidennettäisiin matkapuhelinten käyttöikää. Tällä hetkellä moni täysin toimiva kännykkä nimittäin hylätään pöytälaatikkoon vain siitä syystä, ettei valmistaja tarjoa siihen enää ohjelmistopäivityksiä, jolloin monet sovellukset pikkuhiljaa lopettavat toimintansa. Älypuhelinten käyttöikää lyhentää myös niiden heikko korjattavuus.

Kaavailtu direktiivimuutos edistäisi kuluttajan edun lisäksi myös ilmastotavoitteiden saavuttamista. Niin sanottu korjauttamisoikeus tekisi elektroniikan korjaamisesta houkuttelevampaa ja kustannustehokkaampaa.

Lue myös: Valitatko huonosta älypuhelimestasi? Muistelepa maailman ensimmäistä älyluuria – tällainen oli IBM Simon, jonka akku kesti vain tunnin

– Kenelläkään ei voi olla mitään syytä torjua sitä, että meillä olisi kestävämpiä ja ekologisempia tuotteita, europarlamentaarikko Heidi Hautala (vihr.) toteaa Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa.

Hautalan mukaan EU kaavailee kannustimia niille valmistajille, jotka haluavat toimia vastuullisesti. Osa "eturivin" valmistajista on hänen mukaansa ymmärtänyt, että ympäristöystävällisyys ja vastuullisuus ovat kilpailukeino.

– Tarkoitus on se, että ne takapenkin taavit, jotka eivät millään suostu toimimaan ympäristön kannalta kestävästi ja vastuullisesti tai kunnioittamaan ihmisoikeuksia, niin nekin pannaan samojen sääntöjen varaan. Pelikenttää pitää tasata niin, että hyvät, vastuulliset ja kestävät ratkaisut toteutuvat ja hyötyvät, Hautala sanoo.

Kuinka pitkään uuden älypuhelimen pitäisi kestää?

Viiden jälkeen -ohjelmassa niin ikään tiistaina vieraillut Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell kertoo puolestaan, että uutena ostetun älypuhelimen tulisi kestää ainakin neljä vuotta, joten näin ohjelmistopäivityksiäkin tulisi tarjota vähintään neljä vuotta. Kapuloita rattaisiin heittää se, että taloudellisesta näkökulmasta on halvempaa ostaa uusi laite kuin korjata vanha.

– Meille tuppaa markkinoille entistä enemmän sellaisia tuotteita, joita ei oikeasti voi korjata. Se sotii maalaisjärkeämme ja oikeudentuntoamme vastaan. Meidän on saatava tuotteita, joita voimme korjata, Beurling-Pomoell kertoo.

Tiedätkö, kuinka pitkään älypuhelinta pitäisi käyttää, jotta sen ympäristövaikutukset nollautuisivat? Kuinka haasteellista ympäristöasiat on ottaa huomioon, kun tekniikka menee eteenpäin niin hurjalla vauhdilla? Miten kuluttaja voi vaikuttaa asioihin? Entä miten hinta vaikuttaa laitteen ikään? Artikkelin yläpuolella olevalla videolla annetaan vastausten lisäksi myös kolme vinkkiä kännykän vaihtamista pohtivalle eettiselle kuluttajalle.

Lue myös: Onko puhelimesi etukamerassa tämä ärsyttävä ominaisuus? Ratkaisu sai monet ymmälleen – "En ymmärrä, miksei kukaan puhu tästä"

Tuoreimmat aiheesta

Digi