Sulon ja Juuso-karhun ystävyys ikuistetaan pronssiin – "Jos olisi kysytty 30 vuotta sitten, olisin pitänyt aivan hulluna ajatuksena"

”Ihmettelen vain. Näinkin elämässä voi käydä, että valetaan pronssiin. Jos olisi kysytty 30 vuotta sitten, olisin pitänyt tätä aivan hulluna ajatuksena."

Näin kuvailee Kuusamon suurpetokeskuksen isäntä Sulo Karjalainen hanketta, jossa hänet ja hänen pitkäaikainen ystävänsä Juuso-karhu ikuistetaan veistokseksi. Karjalaisen mukaan ajatus häntä ja karhu-ystävää kuvaavasta patsaasta ei kuitenkaan jännitä.

– Näin ovat toiset päättäjät päättäneet enkä viitsinyt julkisesti kieltäytyäkään, kun ne niin tosissaan ovat tätä touhua vetäneet, Karjalainen toteaa leikkisästi.

Kuusamon kaupunki on tilannut hollolalaiselta kuvanveistäjältä ja taidemaalarilta Juhani Honkaselta usean tonnin painoisen näköisveistoksen, joka paljastetaan Kuusamon keskustassa ensi kesänä. Taiteilijan mukaan tilaajan ainoana vaatimuksena oli, että veistoksessa täytyy esiintyä karhu.

– Minä yhdistin siihen, että laitetaan Sulo ja Juuso aiheeseen, kun he ovat tällä hetkellä enemmänkin esillä ja kuvastavat Kuusamoa, Honkanen kertoo MTV Uutisille.

Honkasen idea hyväksyttiin lopulta yksimielisesti toteutettavaksi. Taiteilijan mukaan valmis teos on jalustoineen noin kolmen ja puolen metrin korkuinen. Painoa teokselle kertyy Honkasen arvion mukaan reilut neljä tonnia.

Sulo auttoi saamaan anatomian kohdilleen

Teoksen arvo on noin satatuhatta euroa. Veistoksen mallina taiteilija on käyttänyt muun muassa omaa päätään, kuvia ja tapaamisia Sulo Karjalaisen kanssa.

– Mittakaavaluonnoksen olen tehnyt yhdessä Karjalaisen kanssa. Sulo oli neuvonantajana, että saatiin anatomiaa kohdilleen ja niin edelleen. Pyritään tekemään siitä sellainen, että pojat tunnistaa.

Honkanen on tehnyt aiemmin useita veistoksia julkisille paikoille eri puolilla maata. Esimerkiksi Lappeenrannassa seisova sotaorpojen muistomerkki ja Helsingin Käpylän Karjala-talon edustalla oleva Evakkoäiti-muistomerkki ovat hänen teoksiaan. Hän on tehnyt myös Kuusamon Rukan keskustassa seisovan Susi-Kalle Oikaraista esittävän hiihtäjäpatsaan.

Honkasen taitelijanura on jatkunut 1970-luvun alusta saakka. Vuonna 1947 syntynyt mies ei myönnä, että isojen veistosten teko kävisi raskaaksi.

– Kaikki on rankkaa, jos ottaa sellaisen asenteen. Minulla on sellainen asenne, etten nosta niin painavaa, mitä en jaksa. 

Patsashankkeesta kertoi ensimmäisenä Etelä-Suomen Sanomat.

Lue myös:

    Uusimmat