Suomalainen hakkeri varoittaa: Yhdysvaltain vaalijärjestelmään voidaan hyökätä usealta suunnalta ensi vuoden presidentinvaaleissa – “Vaalijärjestelmä on erittäin haavoittuva”

2:15img
New Yorkissa asuva hakkeri Harri Hursti on tarkkaillut Yhdysvaltain vaalijärjestelmää toistakymmentä vuotta.
Julkaistu 13.09.2019 18:21
Toimittajan kuva

Mari Karppinen

mari.karppinen@mtv.fi

@MariKarppinen1

Yhdysvaltain vaalijärjestelmä on erittäin haavoittuva, varoittaa suomalainen tietoturva-asiantuntija. MTV Uutisten haastatteleman asiantuntijan mukaan Yhdysvaltain ensi vuoden presidentinvaalien häirinnästä on kiinnostunut Venäjän lisäksi useita eri maita ja toimijoita.

New Yorkissa asuva hakkeri Harri Hursti on tarkkaillut Yhdysvaltain vaalijärjestelmää toistakymmentä vuotta. Jo vuosia sitten Hursti opasti viranomaisia, kuinka Yhdysvaltain vaalijärjestelmään voi murtautua jälkiä jättämättä. Ensi vuoden vaalien uhkakuvat ovat entistä synkemmät.

– Olen erittäin huolissani monesta syystä! Monet maat ovat kiireellä yrittäneet kopioida tunnetun taidon, mikä yhdellä toimijalla (Venäjällä) jo on. Nyt toimijoita löytyy iso joukko, eivätkä toimijat ole vaikuttamassa samaan suuntaan, Hursti sanoo.

Amerikkalaisen demokratian sekasorrosta voi olla Venäjän lisäksi kiinnostunut esimerkiksi Iran. Hursti auttaa yrityksensä Nordic Innovation Labsin avulla Yhdysvaltain liittovaltiota ja osavaltioita vaaliturvallisuuden kehittämisessä.

– Yhdysvaltain vaalijärjestelmä on erittäin haavoittuva monilla osa-alueilla. On myös erittäin haavoittavaa, että vilppi on vaikeasti todistettavissa. Tämä on hirvittävän suuri uhka uskottavuudelle ja siihen, että kansalaiset uskovat demokratiaan, Hursti korostaa.

“Kaikki laitteet ovat hakkeroitavissa”

Hurstin mukaan vaalijärjestelmän heikkouksia ovat muun muassa mielipidevaikuttamisen voimistuminen sosiaalisen median avulla, Yhdysvaltain äänestäjien rekisteröinnin ja puoluekannan julkisuus, ja itse äänestysprosessi.

– Meillä ihmisillä on huono palomuuri korvien välissä. Minusta tuntuu, että amerikkalaisten usko sosiaalisessa mediassa tulevaan viestiin on paljon isompi kuin monessa muussa kansassa.

Hursti myös muistuttaa, että jokainen laite on hakkeroitavissa.

– Järjestelmät, mitä käytämme läntisissä yhteiskunnissa ovat haavoittuvia. On unohdettu, että kaikki laitteet ovat hakkeroitavissa, ja ne myös tulevat aina olemaan hakkeroitavissa, Hursti sanoo.

Hursti esitteleekin tavallisen näköisiä johtoja ja muistitikkuja, joilla hyökkääjä voi tehdä järjestelmään kuin järjestelmään pahaa jälkeä. Yksi johdoista näyttää viattomalta valkoiselta iPhonen Lightning USB-kaapelilta.

– Tämä on kiinalaisten keksintö. Tämä ohjelmoidaan ja sitä pystytään ohjaamaan etänä jopa kilometrin päästä, Hursti kertoo.

Tiedusteluviranomaiset myös huolissaan

Hursti painottaa erityisesti vaalitulosten tarkastamisen merkitystä. Yhdysvaltain osavaltiossa on suuria eroja ääntenlaskun tarkastamisessa.

–  Avainasemassa on tulosten auditointi, tulosten tarkastaminen. On tärkeä luoda lakeja ja käytäntöjä, jotka mahdollistavat äänestystuloksen nopean tarkastamisen. Meidän täytyy luoda järjestelmä, jossa se järjestelmä itsessään pystyy todistamaan, että järjestelmä on toiminut.

Hurstin huolen vaalien haavoittuvuudesta jakavat myös maan tiedusteluviranomaiset. Esimerkiksi Venäjä-tutkintaa johtanut erikoissyyttäjä Robert Mueller varoitti, että Venäjä suunnittelee parasta aikaa häirintää 2020-vaalien osalta. Osa amerikkalaisista ei kuitenkaan varoituksia kuule, yksi heistä on istuva presidentti Donald Trump.

– Valtion ylin johto kiistää valtion oman korkeiden virkamiesten lausunnot, niin eihän tämmöistä pitäisi voida tapahtua. Se on erittäin huolestuttavaa, koska ylimmän johdon tehtävä olisi johtaa. Jos asia on kansallinen turvallisuus, niin sen ei pitäisi liittyä puoluepolitiikkaan, eikä mihinkään yksittäisen tahon etuun missään tilanteessa, Hursti sanoo.

Tiedusteluvaliokunta kuulee Hurstia vaaliturvallisuus-kysymyksissä Washingtonissa syyskuussa. 

Tuoreimmat aiheesta

Trumpin Yhdysvallat