Kaikille kalifornialaisen pikkukylän asukkaille tarjotaan koronatesti.
Kalifornialainen pikkukylä Bolinas on ensimmäisiä paikkoja maailmassa, jonka kaikille asukkaille tarjotaan koronavirustesti.
Bolinas sijaitsee tunnin serpentiinimutkaisen rannikkotien ajomatkan päässä San Franciscon miljoonakaupungista. Täällä sijaitsee suomalaisen sarjayrittäjän ja pääomasijoittajan Jyri Engeströmin kesämökki.
Kolme viikkoa sitten Engeström huolestui naapureistaan, joiden keski-ikä on 62 vuotta.
– Kylillä asuu sellaisia vanhenevia hippejä, joista moni kuuluu riskiryhmään. Käsitys fyysisestä etäisyydestä on, että halaillaan vähän vähemmän.
Engeström ryhtyi laittamaan startup-periaatteella pystyyn popup-koronatestausta. Nyt testiin jonotetaan Bolinaksen paloasemalla, jonka reunoille ovat kerääntyneet Yhdysvaltojen päämediat.
– Vuokrasimme testinottopaikaksi häätelttoja. Näytteenottajilla on tyvek-suojapuvut, joita löytyi kun kiersimme riittävästi rautakauppoja, Engeström hykertelee.
Joukkorahoituksella resurssit
Projektin vaatimat 350 000 dollaria haalittiin joukkorahoituksella.
Kunkin kyläläisen nenästä ja suusta otetaan näyte vanupuikolla aktiivisten koronavirusinfektioiden havaitsemiseksi ja sitten vielä sormesta verinäyte vasta-aineiden kartoittamiseksi.
Toimintaa valvoo projektin lääketieteellinen johtaja, valtionyliopisto UCSF:n Diane Havlir.
Henkilökunta on vapaaehtoisia verinäytteenotto-koulutuksen saaneita, jotka eivät ole pois sairaaloiden ja laboratorioiden kapasiteetista. Samoja näytteitä hyödynnetään ainakin kolmessa eri testissä.
– Testejä on saatavilla vaikka millä mitalla ja yliopistolaboratorioissa on kapasiteettia. Ongelma oli, ettei kukaan kokenut organisointia asiakseen. Kaikki istuivat ja odottivat, että joku muu järjestäisi, Engeström miettii.
Isoimmaksi haasteeksi osoittautui testaustietokannan rakentaminen. Majoitusvälittäjä Airbnb:n sovelluskehittäjät rakensivat kahdessa viikossa tietojärjestelmän, joka lähettää testattaville hälytyksiä ja muistutuksia.
Bolinaksen 1 680 asukkaasta kaikkiaan 1 600 rekisteröityi mukaan.
Käpylä oli vaihtoehto
Samanlainen popup-testiasema pystytetään perjantaina San Franciscon väkirikkaaseen Mission-kaupunginosaan, jossa sairastuneiden määrä on ollut muita alueita korkeampaa.
Miksi Engeström ei toteuttanut hanketta suomalaisessa kotilähiössään, Helsingin Käpylässä?
– Alun perin se oli tarkoitus, mutta Kaliforniassa syntyi enemmän kiinnostusta. Suomessa on voimakkaasti ajattelu, että pitää antaa valtion tehdä, Engeström sanoo.
Historiallisesti onnistuneimmat pandemoniavastaiskut ovat Diana Havrilin mukaan kuitenkin olleet yhteisövetoisia. Kun yhteisö itse päättää huolehtia, on onnistuminen todennäköisempää.
Valtionyliopisto UCSF hyödyntää testituloksia arvioimaan viruksen levinneisyyttä. Kun tartuntamallit ymmärretään, voidaan pandemian hallintaa suunnitella tietopohjaisesti. Tutkimukset antavat arvokasta tietoa siihen, milloin on turvallista alkaa purkaa rajoitteita.
– Kun tiedämme ketkä ovat vastustuskykyisiä virukselle, voi osa joukosta päästä liikkeelle aiemmin, Engeström sanoo.
Koronapassi seuraavaksi?
Jatkossa mahdollisesti testataan satunnaisotannalla 10 prosenttia Bolinaksen väestöstä säännöllisesti. Se ei ole Engeströmin mukaan kovin kallista tai vaikeaa.
– Testi voisi olla voimassa vaikka kuukauden ja ilman sitä ei saa osallistua joukkotapahtumiin. Saksassa ja Kiinassa on jo työpaikoilla koronapasseja, Engeström toteaa.
Engeströmin mielestä on älytöntä sulkea koko yhteiskunta. Tällä tapaa osa pääsee hoitamaan asiakaspalvelua ja auttamaan muita.
Engeström perusti toisen suomalaisyrittäjän Kristian Segrestrålen kanssa startupin, joka tarjoaa varmennettua koronastatusta. Yritys luokittelee oletko vihreä eli vastustuskykyinen, punainen eli sairas vai keltainen testaamaton. Sitten on siniset virukselle alttiit, kuten Engeström, joilla ei ole vasta-aineita.
– Haluamme kokeilla, kuinka tämä voitaisiin tehdä. Kokemuksista voimme kaikki oppia, Engeström sanoo.