Miten suomalainen sisustaa kotiaan? Kevään sisustuskirjoissa esitellään persoonallisia sisustusratkaisuja Fiskarsista sekä annetaan ohjeita ja vinkkejä sisustajille, jotka etsivät omaa tyyliään tai haluavat uudistaa kotinsa ilmeen perinpohjaisesti.
Fiskarsissa asuvan toimittaja Sari Puustisen kirjoittama ja valokuvaaja Ilkka Ärrälän kuvaama "Koteja Fiskarsissa" on yksi kevään mielenkiintoisimmista sisustus- ja lifestyle-kirjoista. Fiskarsin ruukki 2000-luvun taiteilijayhteisöineen on harvinaislaatuinen ilmiö Suomessa, joka jo sinällään on mielenkiintoista luettavaa.
Puustinen ja Ärrälä esittelevät 19 fiskarsilaista kotia, joista monet ovat ruukin vanhoja työväenasuntoja. Kaikki esitellyt kodit on kunnostettu ja sisustettu luovalla ja persoonallisella otteella. Trendikkyyden sijaan sisutuksessa on pyritty säilyttämään talon ja rakennuksen oma "henki".
Monissa fiskarsilaisissa asunnoissa yhdistyvät lämmin kotoisuus sekä taiteilijuus. Kodit ovat samalla asukkaittensa työskentelytiloja, ateljeita, joissa maalataan, suunnitellaan ja pidetään yllä käsityöläisten taitoja. Koteja Fiskarsissa poikkeaa edukseen muista sisustuskirjoista muun muassa siten, että sliipattujen, stailattujen ja pelkistettyjen huonekalukatalogien sijaan esitellyissä asunnoissa näkyvät elämän merkit.
Asukkaat ovat päässeet itse kertomaan talojensa historiasta ja vaiheista. Myös remontointi- ja kunnostusvaiheita käydään läpi seikkaperäisesti yhdessä asukkaiden kanssa.
Uutta ja vanhaa sopusoinnussa
Fiskarsilaisissa kodeissa korostuu suomalaisten rakastama materiaali: puu. Uudet ja vanhat puupinnat ovat eläviä ja tunnelmallisia. Samoin maalla asuminen ja luonnon läheisyys näkyvät vahvasti. Tilaa on käytössä runsaasti ja asuntojen huoneet ovat valoisia ja avaria.
Tuotujen hedelmäasetelmien ja leikkokukkien sijaan valokuvaaja on päässyt ikuistamaan vanhoja, entisöityjä perinnekalleuksia, kierrätyslöytöjä sekä jokapäiväisessä käytössä olevia astioita – juuri niitä, joita meidän jokaisen kodeista löytyy.
Koteja Fiskarsissa on omaa remonttia suunnittelevalle innostava elämysopas. Se kannustaa sisustajaa omaperäisiin ja ennakkoluulottomiin kokeiluihin. Kaiken ei tarvitse olla uusinta uutta, vaan tyylikäs ja nykyaikaiset vaatimukset täyttävä koti voi olla perinteitä kunnioittava ja nostalginen, jossa on jotakin uutta, jotakin vanhaa ja jotakin lainattua.
Sisustusopas suomalaiselle
Sisustussuunnittelija Anu Jokelan ja valokuvaaja Jeppe Tuomaisen "Suomalainen sisustuskirja" sopii erityisen hyvin uudesta asunnosta haaveileville, jotka vielä harkitsevat kotinsa tyyliä ja materiaalivalintoja.
Esipuheessa Jokela kertoo törmänneensä usein suomalaisten arkuuteen sisustajina. Vaikka meillä olisikin hyvää makua ja omaperäisiä ideoita, emme uskalla heittäytyä toteuttamaan niitä.
Jokela kehottaakin suhtautumaan sisustamiseen vähemmän vakavasti ja nauttimaan omassa kodissa elämän pienistä ylellisyyksistä, joita persoonallisella sisustustyylillä saadaan aikaan.
Kirjassa lähdetään liikkeelle perusasioista. Aluksi Jokela jakaa suomalaisen sisustuksen neljään perustyyliin: klassiseen, romanttiseen, etniseen ja moderniin. Tyylianalyysin jälkeen paneudutaan sisustuksen perustekijöihin kuten pintoihin, väreihin ja valaistukseen.
Myös Jokela nostaa suomalaisten kotoisimmaksi materiaaliksi puun, joka taipuu monenlaiseen käyttöön ja käsittelyyn. Värien käytössä Jokela kehottaa valitsemaan kuhunkin huoneeseen yleisvärin, jota voi muunnella voimakkaammilla ja kirkkaammilla tehosteväreillä.
Kirjaa selaillessa suomalaisen sisustuksen ominaispiirteiksi nousevat puun ohella tilojen avaruus sekä vaaleat, usein puhtaan valkoiset pinnat. Tilojen vaalealle perusvärille luodaan kontrastia värikkäillä yksityiskohdilla, kuten tyynyillä, tauluilla ja esineillä.
Kokoa oma leikekirja
Suomalainen sisustuskirja sopii myös niille sisustajille, jotka haluavat uudistaa tyyliään tai päästä selville, mistä kaikista elementeistä heidän kotinsa koostuu. Jokela antaa hyvän vinkin tyyliään etsivälle. Hän neuvoo kokoamaan oman leikekirjan, johon kootaan kuvia ja materiaaleja, jotka näyttävät miellyttäviltä.
Jos leikekirja ja oman kodin sisustus poikkeavat paljon toisistaan, voi sisustaja ryhtyä etsimään leikekirjan innostamana uusia ratkaisuja kotiinsa joko itse tai sisustussuunnittelijan avulla.
Kirjan lopussa olevassa Tee itse -osiossa Jokela antaa vinkkejä kiireettömään kädentaitojen harrastamiseen. Oksakristallivalaisimen ja tervantuoksuisen peilin toteutus lainaa ideansa suoraan luonnosta ja sen materiaaleista. Näissäkin esineissä suomalaista sisustusta inspiroi puun rosoinen pinta ja kesäinen tervan tuoksu.
- Teksti: Niina Miettinen / Mediafocus
- Kuvat: Jeppe Tuomainen ja Ilkka Ärrälä
- Lähdeteokset:
- Sari Puustinen ja Ilkka Ärrälä: Koteja Fiskarssissa, 2005, Tammi.
- Anu Jokelainen ja Jeppe Tuomainen: Suomalainen sisustuskirja, 2005, Otava.