Entinen keihäänheittäjä Mikaela Ingberg auttaa siviilityössään urheilijoita integroitumaan työelämään. Ingbergin mukaan urheilijat voivat saada siviilipuoleltakin sitä, mitä kaipaavat, onnistumisia. Ingberg kannustaa urheilijoita ottamaan kantaa vaikeisiinkin aiheisiin.
Mikaela Ingberg oli suomalaisen keihäänheiton kestomenestyjä 1990- ja 2000-luvuilla. Kaikkiaan 15 arvokisoissa heittänyt Ingberg saavutti komealla urallaan kolme arvokisamitalia, yhden MM- ja kaksi EM-pronssia.
Ingberg lopetti pitkän uransa 35-vuotiaana vuonna 2010 loukattuaan olkapäänsä. Nykyisessä siviilityössään Ingberg auttaa urheilijoita integroitumaan työelämään. Urheilu-uran jättämä tyhjiö on Ingbergin mukaan mahdollista täyttää myös työelämässä.
– Onnistumiset ovat se, mitä urheilijat kaipaavat. Kyllä niitä pystyy, ja niin sanotusti kiksejä, saamaan siviilipuolella myös, Ingberg vakuuttaa.
– Kun löytää sopivan ja oikean työn itselleen, varmasti löytyy onnistumisen hetkiä sielläkin.
Yksi tapa valmistautua urheilu-uran jälkeiseen aikaan voisi olla urheiluakatemiatoiminta.
– Puhutaan kaksoisurasta. Moni ehkä mieltää sen urheilun ja opiskelun yhdistämisenä, mutta yhtä hyvin se voi olla työn ja urheilu-uran yhdistämistä.
Ingberg on aktiiviuransa jälkeen työskennellyt paljon urheilun parissa, muun muassa Suomen olympiakomiteassa asiantuntijana. Hän on seurannut tyytyväisenä urheilumaailman kovia reaktioita hyökkäyssodan Ukrainassa aloittanutta Venjää kohtaan.
LUE MYÖS: Olympialeijonalta paljastuksia KHL-pukukopista – tätä on venäläinen vaikenemisen kulttuuri: "Sitten siitä ei enää puhuttu"
Venäläisurheilijat on suljettu ulos useimpien lajien kansainvälisistä kilpailuista, ja lajiliitot ovat peruneet Venäjälle myönnettyjä suurtapahtumia. Ingberg kannustaakin urheilijoita ottamaan kantaa vaikeissakin asioissa.
– Tietyt maat, missä valtio on hyvin vahvasti läsnä urheilijan arjessa, kuten esimerkiksi Venäjällä moni on sotilaana tai vastaavassa roolissa... En tiedä, mitä se arjessa tarkoittaa, mutta mitä olen seurannut, sitä propagandaa tuntuu tulevan myös sitä kautta, Ingberg sanoo.
– Olisi tärkeää, että koko urheilukenttä, oli laji mikä tahansa, osoittaisi solidaarisuuttaan Ukrainan suuntaan, että emme hyväksy propagandaa, emme hyväksy mitään valheiden levittämistä. Toivottavasti koko urheilukenttä seisoo yhtenä tässä asiassa.
Katso Tulosruudun juttu aiheesta pääkuvan videolta.