Riistävätkö lajiliitot omia urheilijoitaan? SUL:n valmennuspomolta suora mielipide kuumaan puheenaiheeseen – "Sen varaan ei voi heittäytyä"

17:43img
Videolla Antero Mertaranta ja Kari Niemi-Nikkola perkaavat suomalaista yleisurheilua.
Julkaistu 27.07.2020 07:00
Toimittajan kuva
Riku Hellanto

riku.hellanto@mtv.fi

@RikuHellanto

Urheilijan asema suhteessa lajiliittoihin on herättänyt paljon keskustelua viime päivinä. Suomen Urheiluliiton valmennusjohtaja Kari Niemi-Nikkola ei koe, että yleisurheilijat joutuvat liiton riistämäksi.

Viime aikoina keskustelu yksilöurheilijoiden toimeentulosta on käynyt vilkkaana. Jari Sarasvuo kritisoi hiljattain Ilta-Sanomien haastattelussa rajusti lajiliittoja, jotka 55-vuotiaan liikemiehen mukaan imevät urheilijat kuiviin, eivätkä tue urheilijoita tarpeeksi.

SUL:n valmennusjohtaja Kari Niemi-Nikkola ei itse allekirjoita Sarasvuon väitettä siitä, että lajiliitot riistäisivät urheilijoita – ainakaan yleisurheilussa.

– Itse en koe, että riistää. Uskallan vakavasti luottaa siihen, ettei urheilijat eivät yleisurheilussa näe sitä sillä tavalla. Liitto yrittää parhaansa mukaan tukea urheilijoita. Meillä on tällä hetkellä kahden minuutin valmennusbudjetti, josta reilu miljoona menee suorina urheilijatukina. Kyllä se aika kohteeseen menee, Niemi-Nikkola vastaa MTV Uutiset Livessä.

LUE MYÖS: Suomen yleisurheilupomolta lupaava viesti Antti Ruuskasesta – "Uskon siihen ilman muuta"

Niemi-Nikkola painottaa, ettei urheilijat voi sokeasti nojautua tulojen suhteen vain lajiliittoihin. Yksilöurheilijalla on myös itse vastuu omasta toimeentulostaan, vaikka Urheiluliitto tukea urheilijoille mielellään antaakin.

– Yksilölajeissa urheilijan pitää lähtökohtaisesti ajatella olevansa yrittäjä. Yrittäjän toimeentuloa ja tulosta ovat rakentavassa monet tahot, ja yksi niistä tahoista on Urheiluliitto. Sen varaan ei voi heittäytyä. Huippu-urheilu on tänä päivänä niin arvokasta puuhaa, ettei kenelläkään ole varaa siihen.

– Näkisin, että urheilija on oman yrityksensä toimitusjohtaja. Aika hyvin meillä yleisurheilijat mieltävät tämän. Suhteet ovat vähän erilaiset. Toisilla painottuu julkinen tuki, toisilla apurahaa ei tule, mutta tuki kerätään sponsoreilta ja pieniltä osin liitolta. Kaikki tahot ovat tärkeitä, jos tulosta halutaan tehdä, Niemi-Nikkola sanoo.

LUE MYÖS: Jatkuvasti Suomen ennätystä kolkuttelevan Annimari Kortteen vahvat ominaisuudet ovat nostaneet suomalaistähden huipulle – "Hän on siinä maailmanluokkaa"

Niemi-Nikkolan myöntää, että Urheiluliiton toiminnassakin on varmasti parannettavaa, mutta jokainen päätös tehdään aina urheilijoita ajatellen. Kaikkia urheilijoita ei kuitenkaan aina voi miellyttää.

– Se, mitä teemme, on urheilijoita varten. Se, onko se aina joka tilanteessa jokaista urheilijaa miellyttävää, on eri asia. Siihen pitää valmennusjohdossakin tottua, että näkemyksiä on ja maailmaan mahtuu puhetta, Niemi-Nikkola toteaa.

Samaan aikaan Urheiluliiton ja muiden lajiliittojen on tehtävä urheilijoilleen selväksi, miten tukirahat jaetaan.

– Sen täytyy olla oikeudenmukaista, tasapuolista ja läpinäkyvää, että kaikki urheilijat tietävät, millä periaatteella heitä tuetaan ja missä määrin milläkin tuloksella. Yleisurheilu on siinä mielessä hyvässä asemassa, että meillä on sentit ja sekunnit, jotka kertovat, minkä tasoisesta urheilijasta on kysymys.

Tuoreimmat aiheesta

Yleisurheilu