Suomalainen parisuhdeasiantuntija: Näin monta tuntia viikossa tulisi viettää kumppanin kanssa kahden – toteutuuko teillä suositus?

Parempi avioliitto ry:n toiminnanjohtaja Hanna Ranssi-Matikainen ja Mehiläisen pariterapeutti ja erityistason seksuaaliterapeutti Jouni Pölönen kertoivat maanantaina Huomenta Suomessa lomien vaikutuksesta suomalaisten parisuhteisiin. Samalla keskusteltiin myös kahdenkeskisen ajan vaikutuksesta onnellisuuteen. 

Kesälomalla monissa suomalaisissa perheissä vietetään sitä kauan odotettua yhteistä aikaa. Parisuhteen kannalta yhteinen lomailu on kuitenkin kaksiteräinen miekka: jos suhteessa on käsittelemättömiä ongelmia, yhteinen aika voi kiristää rakoilevaa liittoa entisestään. 

– Kun on aikaa olla enemmän yhdessä, joudutaan kohtaamaan sellaisia asioita, jotka eivät välttämättä ole parisuhteessa ihan kunnossa, Mehiläisen pariterapeutti ja erityistason seksuaaliterapeutti Jouni Pölönen kertoi Huomenta Suomessa. 

Suositus: 10–15 tuntia viikossa jakamatonta aikaa puolison kanssa

Jos suhde on huonossa jamassa, on ensimmäiseksi syytä kiinnittää huomiota kommunikointiin: puhutaanko parisuhteessa ja millä tavalla? Parempi avioliitto ry:n toiminnanjohtaja Hanna Ranssi-Matikaisen mukaan avain onnelliseen parisuhteeseen on yhdessä vietetty aika, joka mahdollistaa kommunikoinnin. 

– 10–15 tuntia viikossa jakamatonta aikaa puolison kanssa on suositus. Se kuulostaa hurjalta, mutta fakta on, että jos haluaa onnistua jossain tai tulla onnelliseksi, se vaatii priorisointia. Parisuhde vaatii pitkäkestoista priorisointia itseensä ja parisuhteeseen, jotta se toimii. 

Jakamaton aika tarkoittaa myös sitä, että esimerkiksi puhelimet siirretään sivuun ja ollaan tilanteessa läsnä. Pariterapeutti Jouni Pölösen mukaan tämä osoittautuu haasteeksi monessa parisuhteessa. 

– Se (sosiaalinen media) on eräänlainen vitsaus tällä hetkellä. Somessa olosta valittaa mitä useammat parit tällä hetkellä, Pölönen sanoo.

– Usein (parit) sanovat, että sitten kun olisi sitä yhteistä aikaa, niin on niin väsynyt, ettei jaksa enää kääntyä sen toisen puoleen, vaan mieluummin selaa, mitä muille on tapahtunut. Se on jo aika iso aikasyöppö. Sieltä aikaa ottamalla saisi jo sen 10 tuntia viikossa täyteen, Ranssi-Matikainen muistuttaa. 

Jos sosiaalinen media uhkaa syödä parisuhdeaikaa, kannattaa puhelimien käytölle sopia yhteiset säännöt. Puhelimetonta aikaa voi viettää vaikka pari tuntia illassa tai sopia, että puhelimia ei oteta lainkaan makuuhuoneeseen. 

Lue myös:

    Uusimmat