Noudatatko parisuhteessasi "kolmen P:n sääntöä"? Yksinkertainen asia paljastaa nyt suomalaisten liittojen todellisen tilan

14:54img
Huomenta Suomessa vieraina Parempi avioliitto ry:n toiminnanjohtaja Hanna Ranssi-Matikainen ja Mehiläisen pariterapeutti ja erityistason seksuaaliterapeutti Jouni Pölönen.
Julkaistu 29.07.2019 10:51

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Parempi avioliitto ry:n toiminnanjohtaja Hanna Ranssi-Matikainen ja Mehiläisen pariterapeutti ja erityistason seksuaaliterapeutti Jouni Pölönen kertoivat Huomenta Suomessa lomien vaikutuksesta suomalaisten parisuhteisiin. Jos liittosi on jo valmiiksi retuperällä, yhteinen kesäloma puolison kanssa saattaa tulehduttaa sitä entisestään.

Kesälomalla monissa suomalaisissa perheissä vietetään sitä kauan odotettua yhteistä aikaa. Parisuhteen kannalta yhteinen lomailu on kaksiteräinen miekka: jos suhteessa on käsittelemättömiä ongelmia, yhteinen aika voi kärjistää tilanteen toden teolla. 

– Kun on aikaa olla enemmän yhdessä, joudutaan kohtaamaan sellaisia asioita, jotka eivät välttämättä ole parisuhteessa ihan kunnossa, Mehiläisen pariterapeutti ja erityistason seksuaaliterapeutti Jouni Pölönen kertoo.

Pölösen mukaan selkeät eropiikit näkyvät elokuussa ja vuodenvaihteen jälkeen – siis heti lomien jälkeen. Parempi avioliitto ry:n toiminnanjohtaja Hanna Ranssi-Matikainen muistuttaa, että yhteisellä lomalla voi kuitenkin olla myös positiivisia vaikutuksia. 

– Silloin on aikaa satsata parisuhteeseen, stressitaso laskee ja halut nousevat, Ranssi-Matikainen sanoo. 

– Voidaan ajatella, että ne kenellä asiat ovat parisuhteessa hyvin, niin lomalla on positiivinen vaikutus, Pölönen lisää. 

"On hyvä muistaa kolmen P:n sääntö"

Molemmat asiantuntijat ovat yhtä mieltä siitä, että avain onnelliseen parisuhteeseen on yhteisen ajan lisäksi hyvä kommunikointi. 

– Parisuhde on pitkäkestoinen projekti. On hyvä muistaa kolmen P:n sääntö, eli pitää pystyä puhumaan. Hidastaminen (arjessa) mahdollistaa puhumisen ja yhteisen ajankäytön, Ranssi-Matikainen muistuttaa.

Ranssi-Matikaisen mukaan omista toiveista voi olla hankala kertoa, jos tilanne on valmiiksi tulehtunut. Suu pitäisi kuitenkin rohkeasti avata. 

– Pitäisi kysyä itseltään, mitä minä kaipaan sinulta ja kertoa se kumppanille. Sillä päästään jo pitkälle.

Erityisesti pitkässä parisuhteessa kommunikaatioon kannattaa todella panostaa, sillä muuten sorrutaan helposti yleiseen virheeseen. 

– Pitkässä parisuhteessa olettamukset astuvat kuvaan. Oletetaan ja ei kuunnella. Näin kommunikaatio rapautuu, pariterapeutti Jouni Pölönen kuvailee. 

Kannattaako parisuhteen alkuhuumaa haikailla? Miten ongelmista selvitään? Katso videolta Parempi avioliitto ry:n toiminnanjohtaja Hanna Ranssi-Matikaisen ja Mehiläisen pariterapeutti ja erityistason seksuaaliterapeutti Jouni Pölösen haastattelu Huomenta Suomessa.

Lue myös: "Onhan se mukavampaa harrastaa ulkoilmapanoja" – Tämä saa suomalaiset nyt himoitsemaan seksiä ja erityisesti naisten halut lisääntymään

Lue kaikki lifestyle-aiheiset artikkelit!

Tuoreimmat aiheesta

Seksi ja parisuhde