Suomalaisasiantuntija paljastaa: Kymmenen yllättävää ainetta, jotka poikisivat sinulle todennäköisesti dopingkäryn

1:00img
Katso video: kymmenen yllättävää dopingainetta!
Julkaistu 05.03.2019 06:25
Toimittajan kuva
Juho Lauri

juho.lauri@mtv.fi

Maailman antidopingtoimisto WADA:n kiellettyjen aineiden listalla on paljon aineita, joihin perusterve ihminen voi törmätä helposti jokapäiväisessä elämässä.

WADA:n ylläpitämä lista koostuu aineista, joiden käyttö huippu-urheilussa on kiellettyä. Lista päivittyy vuosittain uusilla aineilla – osa vuosittain listalle täydentyvistä aineista voi olla jopa sellaisia, jotka ovat vielä vahvasti kehitysvaiheessa.

Vastapainoksi listalta voi löytyä myös normaali ihmisille varsin tutuksi tulleita lääkeaineita, joiden käyttö huippu-urheilussa on ehdottomasti kiellettyä.

Tiesitkö, että esimerkiksi tiettyjen flunssalääkkeiden nauttiminenkin voi poikia sinulle dopingrikkeen? Osaisitko arvata, että myös kannabis on luokiteltu dopingaineiden listalle, vaikka sillä ei ole osoitettu olevan urheilusuoritusta parantavia vaikutuksia?

Mielenkiintoista myös on, että esimerkiksi alkoholi kuului vielä muutama vuosi sitten WADA:n kiellettyjen aineiden listalle. Tämän lisäksi kofeiini ja nikotiini ovat edelleen WADA:n tarkkailussa, mutta eivät kiellettyjen dopingaineiden listalla.

Kofeiini määriteltiin dopingaineeksi vielä 80-luvulla, jolloin sen pitoisuus ei saanut ylittää tiettyä määrää virtsassa.

MTV Uutiset haastatteli Suomen urheilun eettisen keskuksen lääketieteellistä asiantuntijaa, Pekka Rauhalaa ja otimme selville kymmenen yllättävää dopingainetta, jotka WADA:n listalta löytyvät.

Katso lista kymmenestä dopingaineesta alapuolelta! 

1. Astmalääkkeet

shutterstock_622524854

Astmalääkkeitä on monenlaisia, joista osa on kiellettyjä. Esimerkiksi beeta-2-agonistit ovat kiellettyjä, lukuun ottamatta keuhkoinhalaationa käytettävää formoterolia, salbutamolia ja salmeterolia – silloin kun niitä käytetään normaaleilla hoitoannoksilla.

Kun sallittavat annostukset ylittyvät tai, jos urheilija käyttää jotain muuta beeta-2-agonisteihin kuuluvaa, keuhkoputkia laajentavaa astmalääkettä, on seurauksena dopingrike. Muun muassa kortikosteroidit ovat sallittuja inhalaationa mutta tabletteina ne ovat kiellettyjä.

Kielletyille astmalääkeaineille voi kuitenkin hakea tarvittaessa erivapautta.  

​​​​​​​2. Vahvat kipulääkkeet

Vahvat kipulääkkeet

Voimakkaat kipulääkkeet, kuten esimerkiksi morfiini ovat huippu-urheilussa kiellettyjä. Sen lisäksi, että ne vievät kivun tunteen pois, on niillä havaittu kestävyyttä ja jaksamista edistäviä vaikutuksia.

Kipulääkkeillä on myös rauhoittava vaikutus, josta on esimerkiksi hyötyä tarkkuutta vaativissa lajeissa. 

3. Yskänlääkkeet

Yskänlääke

Yskänlääkkeitä ja niissä vaikuttavia ainesosia on olemassa myös hyvin monia, joista osa on sallittuja osa ei. Hyvin moni yskänlääke voi sisältää esimerkiksi amfetamiinin sukulaisaineeksi luokiteltua efedriiniä, jolla on vireystilaa parantavia vaikutuksia.

Kysinen lääkeaine on kilpailujen yhteydessä kielletty ja johtaa dopingrikkomukseen. 

4. ADHD-lääkkeet

ADHD-lääkkeet

ADHD:n eli tarkkaavaisuushäiriön hoidossa käytetty l

5. Kortisoni

​​​​​​​Kortisoni (1)

Kortisoni on lääkeaine, jota käytetään hyvin monenlaisiin vaivoihin. Kortisonia voidaan vielä elimistöön esimerkiksi inhalaattorin, silmätippojen, suihkeen, tabletin tai piikin muodossa. 

Kortikosteroidin käyttö huippu-urheilussa on kiellettyä, kun niitä niellään tablettina, piikitetään suoneen tai lihakseen tai otetaan rektaalisti eli peräsuolen kautta.

Idea on se, että kun kortisonista haetaan elimistölle kokonaisvaltaista vaikutusta kilpailuun, on se kiellettyä.  

6. Kannabis

kannabis, marihuana

Joskus jokin aine voi löytyä WADA:n kiellettyjen aineiden listalta, vaikka sillä ei suoranaisesti olisikaan suoritusta parantavia vaikutuksia.

Tällainen aine on kannabis, jonka doping-rikkeet ovat peräisin lähinnä urheilijoiden huolimattomasta vapaa-ajan käytöstä.

WADA myös katsoo, ettei kannabiksen käyttö ole urheilussa välttämättä moraalisesti perusteltua. 

7. Beetasalpaajat

Beetat

Beetasalpaaja on yleinen lääke sydänsairauksien hoidossa. Sillä tiedetään olevan myös esimerkiksi käsien vapinaa vähentäviä, rauhoittavia vaikutuksia. Monet käyttävätkin beetasalpaajia muun muassa esiintymisjännityksen hoidossa.

Tästä syystä beetasalpaajista onkin hyötyä tarkkuutta vaativissa lajeissa, kuten ammunnassa. Tarkkuuslajeissa lääkkeiden käyttö on kiellettyä kaikkina aikoina.

8. Allergialääkkeet

Allergialääkkeet

Monet allergialääkkeet sisältävät piristäviä aineita. Allergialääkkeissä tuttu ainesosa on pseudoefedriini, jolla on todettu olevan suoritusta parantavia vaikutuksia.

Monissa allergia- ja flunssalääkkeissä pätee 24 tunnin sääntö: Lääkkeen käyttö pitää lopettaa 24 tuntia ennen kilpailua, jotta dopingrikkeeltä voidaan välttyä.

9. Insuliini

Insuliini

Insuliini on elintärkeä aine nuoruustyypin diabeteksesta kärsiville. Jos sairauteen ei ole hakenut erivapautta, voi insuliini poikia dopingrikkeen.

Insuliini on sokeriaineenvaihduntaa säätelevä hormoni, joka vaikuttaa niin maksassa kuin lihas- ja rasvakudoksessa solukalvoillakin.

Ainetta on tiedetty käytettävän muun muassa anabolisten steroidien väärinkäytön yhteydessä.

10. Nesteenpoistolääkkeet

Nesteenpoistolääkkeet

Muun muassa sydämen vajaatoiminnan lääkehoidossa käytettävät diureetit, eli nesteenpoistolääkkeet ovat kiellettyjä huippu-urheilussa kaikkina aikoina.

WADA katsoo, että diureetit ovat peiteaineita. Lääkkeellä on virtsaa laimentava vaikutus  ja sen avulla voidaan peittää dopingaineiden esiintymistä virtsassa.

Päivitys 5.3. klo 18:55 : Astmalääkkeiden tietoja täydennetty, ADHD-lääke lisätty ja nenäsumutteet poistettu, koska Suomessa saatavilla olevista sumutteista ei ole löydetty pseudoefedriiniksi kutsuttua ainetta.

Tuoreimmat aiheesta

Doping