Kongon demokraattisessa tasavallassa elokuun alussa puhjennut tuorein ebola-epidemia ei ota laantuakseen. Tähän mennessä verenvuototautiin on kuollut jo yli 40 ihmistä, mutta todellinen lukumäärä voi olla suurempi. Lisäksi uusista tautiepäilyistä raportoidaan koko ajan.
Suomalainen terveydenhuollon asiantuntija Tiina Saarikoski on saapunut Kongoon hiljattain, Kansainvälisen Punaisen Risti ja Punaisen Puolikuun lähettämänä.
Alkukesällä Bikoron maakunnassa puhkesi ebola, jonka leviäminen haluttiin pysäyttää. Siinä myös onnistuttiin. Saarikoski näkee tilanteen Pohjois-Kivussa huomattavasti hankalampana.
– Uusi ebolaepidemia näyttää pahemmalta kuin aikaisempi. Nyt jo tällä hetkellä puhutaan yli 70 tapauksesta ja näitä epäiltyjä tapauksia on tutkinnassa tällä hetkellä jo kymmeniä.
– Tilanne ei näytä hyvältä ja koko ajan raportoidaan uusia tapauksia, Saarikoski kertoo.
Alkuperä pimennossa
Nyt puhjenneen ebolan alkuperää ei tiedetä. Ainoastaan se on varmaa, että tauti ei liity Kongon aiempaan ebolaan.
– Tuntuu, että tämä on ollut meneillään jo ehkä pidemmän aikaa, ennen kuin se tuli ilmi. Se on kytenyt siellä paikan päällä jo ehkä kuukausia.
Lepakoiden levittämä ebolavirus leviää helposti ihmisestä toiseen ja se tappaa usein.
Lievempien ensioireiden jälkeen alkaa vakavampi vaihe, joka johtaa sekä sisäiseen että ulkoiseen verenvuotoon.
Tauti leviää usein paikoissa, missä hygienia on heikkoa. Samoin terveydenhuollon mahdollisuudet suitsia tautia.
– Tällä hetkellä yli kymmenen terveydenhuollon henkilöä on sairastunut ebolaan ja tämä on se, mikä meitä huolettaa kovasti, toteaa Saarikoski.
Rokotetta kokeillaan
Ebolaa ehkäisevä rokote on ollut kokeiluvaiheessa ja tulokset ovat olleet rohkaisevia.
Silti Pohjois-Kivussa ei iloita. Kahdeksan miljoonan asukkaan tiheästi asuttu maakunta on myös sotanäyttämönä, jossa Saarikosken mukaan hoitohenkilökunnan liikkuminen on turvatonta.
– Toisille alueille ei päästä menemään lainkaan huonon turvallisuuden takia ja se tarkoittaa sitä, että ei pystytä tekemään niitä toimia, joita pystyttiin nopeasti tekemään siellä aikaisemmassa epidemiassa.
Huhuja ja uskomuksia
Pohjois-Kivussa eläville kongolaisille ebola ei ole tuttu tauti.
Yksi avustusjärjestöjen tehtävistä on yrittää karsia huhuilta siivet ja lisätä tietoisuutta taudin leviämisen ehkäisemisestä. Esimerkiksi paikallinen tapa koskettaa vainajia levittää ebolaa tehokkaasti.
– Jos joku on kuollut ebolaan ja sitten hautajaisissa, täällä paljon kosketellaan vainajaa, niin ebola pääsee oikein riehahtamaan ja leviämään eteenpäin.
– Meillä on erityisiä tiimejä Punaiselta ristiltä, jotka on koulutettu ja jotka pystyvät tekemään hautaamisen turvallisesti, ettei tartuntoja pääse tapahtumaan.
18.8.2018 klo 12.16 Uhrilukua päivitetty, Saarikosken statusta tarkennettu.