Maailman terveysjärjestö WHO julisti eilen Kongon demokraattisen tasavallan ebolaepidemian päättyneeksi. Epidemia jäi lopulta pelättyä pienemmäksi. Kongon terveysministeriön vahvistamia ebolakuolemia on ollut nyt päättyneeksi julistetun epidemian yhteydessä 29.
Kansainvälinen avustustyöntekijä Leena Railimo-Saares Suomen Punaisesta Rististä työskenteli epidemian aikaan Kongon demokraattisessa tasavallassa kouluttajana. Hän kertoo, että ebolaepidemiat ovat koetelleet Kongoa aiemminkin.
– Tämä oli yhdeksäs ebolaepidemia Kongossa vuodesta 1976 lähtien. Onneksi tällä kertaa päästiin tällä kertaa aika vähällä.
Ebola ei tartu helposti
Railimo-Saares koulutti Kongossa kolmessa sairaalassa ja kolmella klinikalla henkilöstöä tunnistamaan ja eristämään ebolan uhreja. Hänen mukaansa ebolaoireiden tunnistaminen voi olla vaikeaa.
– Se on vähän kuin flunssa. Siinä on päänsärkyä ja kuume. Korkea kuume on ehkä paras tunnistuskeino. Kaikilta sairaalaan tulevilta mitataan kuume. Jos kuume on korkea, potilas menee vähän sivuun ja sitten yritetään testata. Voidaan tehdä pikatesti limakalvoilta tai sitten verikokeet.
Ebolatartunnan saaneista noin puolet kuolee sairauteen. Railimo-Saares sanoo, että tauti ei kuitenkaan tartu kovin helposti.
– Se tarttuu ainoastaan kehon eritteiden kuten oksennuksen, ripulin tai veren välityksellä. Jos osaa välttää kosketusta tai pitää etäisyyttä potilaaseen, niin ebolaa ei silloin saa.
Kokeiluvaiheessa olevasta rokoteesta hyviä kokemuksia
Vuoden 2014 Länsi-Afrikan ebolaepidemiassa sairastuneita oli yli 28 000 joista yli 11 000 menehtyi. Kongossa uhrien määrä jäi oleellisesti pienemmäksi. Railimo-Saareksen mukaan se on muun muassa parantuneen tiedotuksen ja ymmärryksen ansiota.
– Länsi-afrikan epidemista otettiin opiksi. Kongossa levitettiin paljon tietoa ihan talosta taloon ja pyrittiin estämään taudin leviäminen. Lisäksi juuri se toimi, että kaikki kuumepotilaat erotettiin sairaaloiden ovilla
Kongon epidemiaa pyrittiin torjumaan myös rokotteilla. Rokotetta on tutkittu vuoden 2014 epidemiasta lähtien.
– Rokote oli nyt koekäytössä ja se on koettu turvalliseksi. Rokotetta on tarjottu muun muassa terveydenhuollon henkilöstölle. Henkilöstö oli todella motivoitunutta, sillä he ymmärtävät, miten vakava tauti on.