Yhdysvaltalainen tietovuotaja Edward Snowden on hakenut turvapaikkaa muun muassa Suomesta. Turvapaikan myöntäminen kiristäisi asiantuntijan mukaan myöntäjämaan välejä USA:han.
Vuotosivusto Wikileaksin mukaan Edward Snowden on hakenut poliittista turvapaikkaa yli 20 maasta.
Ulkoministeriö vahvistaa, että tietovuotaja Edward Snowden on hakenut turvapaikkaa Suomesta. Myös Norja on saanut turvapaikkahakemuksen Snowdenilta. Hakemus on jätetty faksilla Norjan suurlähetystöön Moskovassa eilen iltapäivällä.
Kremlin edustajan mukaan Snowden on vetänyt Venäjän turvapaikkahakemuksensa takaisin. Kremlin mukaan hän on hakenut turvapaikkaa 15 maasta.
Tällä hetkellä Snowden majailee Moskovan lentokentällä. Hän on piilotellut siellä runsaan viikon. Yhdysvallat syyttää Snowdenia vakoilusta ja on vaatinut tämän luovuttamista.
Aleksanteri-instituutin tutkija Hanna Smith arvelee, että Snowden saa turvapaikan jostain ihan varmasti.
– Tietysti Snowdenin pitää päästä Moskovasta lentokoneeseen, mutta se ei ole tässä tapauksessa varmaan ongelma.
Muuten tilanne voi kehittyä hyvin monella tavalla.
– Venäjän presidentti Vladimir Putin on sanonut, että Snowdenia ei lähetetä Yhdysvaltoihin, ellei hän tee Venäjällä jotain sellaista, mikä antaisi siihen syyn. Se, mitä hän on tähän mennessä tehnyt, ei Putinin mielestä johda luovutukseen.
Välit USA:han vaarassa
Tapaus voi Smithin mukaan kiristää jo tällaisenaan Venäjän ja USA:n välejä. Myös turvapaikan Snowdenille antava maa joutuu varautumaan siihen, että välit USA:han tulehtuvat.
– Venäjän suhtautuminen Snowdeniin ärsyttää Yhdysvaltoja. Jos Snowden jää Venäjälle, luottamuksellisten suhteiden löytäminen voi muodostua aika vaikeaksi tulevaisuudessa.
– Snowden-tapaus on kaiken kaikkiaan hyvin tärkeä Yhdysvalloille ja suhteet Yhdysvaltoihin ovat vaakalaudalla, jos hänelle myönnetään turvapaikka, Smith lisää.
Tuleeko lisää paljastuksia?
Smith uskoo, että Snowdenilta on tulossa vielä uusia paljastuksia. Tällä hetkellä ne tosin vaarantaisivat hänen nykyisen turvapaikkansa Venäjällä.
– Putinin on sanonut, että mikäli Snowden haluaa jäädä Venäjälle, hänen on lopetettava Yhdysvaltojen ärsyttäminen. Eli mikä on tapahtunut, on tapahtunut, siihen Venäjä ei puutu, mutta jos Snowden jatkaa Yhdysvaltojen ärsyttämistä, Venäjän täytyy pohtia tapausta uudelleen.
Kuka vakoilee ja ketä?
Skeptikkojen mukaan Wikileaks-paljastusten jälkeen on naiivia kuvitella, että USA ei vakoilisi EU:ta ja toisinpäin. Smithin mielestä vfakoiluväitteet ovat rajuja.
– Sana vakoilu herättää paljon tunteita. USA ja EU vaihtavat tietoa keskenään nykyisellään tosi paljon. Vakoilu on laitonta, ja siksi täytyy vakoilu-sanan käyttö on raju syytös.
– Oma käsitykseni on, että vakoilua tapahtuu EU:n ja Yhdysvaltojen välillä, mutta hyvin vähän
Ulkoministeriö vahvistaa: Snowden haki turvaa Suomesta
Kreml: Snowden veti turvapaikkahakemuksensa pois